bildirgec.org

arama motoru optimizasyonu hakkında tüm yazılar

içerik yönetimi: kullanıcı ile aynı dili konuşma

elfs | 27 April 2011 16:28

içeriğinizin kolay bulunmasını istiyorsanız bilinen ifadeleri kullanın.

kullanıcılar arama sorgulamalarını yaparken ilk olarak akıllarına bilinen kelimeler gelir. eğer yazılarınızda konu ile ilgili terimler, deyimler, atasözleri veya iyi bilinen ifaleri kullanırsanız yazılarınızın kullanıcılar tarafından kolayca bulunmalarını sağlayabilirsiniz.

“kullanıcı ile aynı dili konuşma” mevzusunun ortaya çıkması gerçekte 20 yıl öncesine dayanıyor. webin dilsel bir çevre olduğu gerçeği ise doğru kelimeleri kullanmanın önemini vurguluyor.

arama motoru optimizasyonu
arama motoru optimizasyonu

seo – temel kurallar

silver530 | 01 October 2010 17:01

seo nedir? (search engine optimization)

seo, web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda çıkması için sitenin tasarım ve kodlama aşamalarında site üzerinde yapılan uygulamalara denir.

başlıca terimler:

pagerank: google’ın site sıralamasında kullandığı belli başlı parametrelerden bir tanesidir. 1-10 arası verdiği puanlar ile sitelere verdiği değeri göstermektedir.

trusthrank: trustrank ile editörler tarafından birinci derecede güvenilen siteler işaretlenir. bu sitelere kök site denir ve bu siteden yapılan çıkışlarla diğer sitelere güvenilirlik puanı verilir.

5 iddialı seo programı

silver530 | 28 September 2010 10:00

seo işi önemini yitirmiyor, tam aksine her geçen gün önemi artıyor ve bu amaç için de yeni yeni yazılımlar geliştiriliyor. şimdi bunlardan öne çıkan 5 tanesine kısaca göz atalım:

1 – all-in-one search engine submission: sitenizin arama motorlarında ilk 20’ye gireceğine garanti veriyor. indirme sayfası

2 – seo administrator: sitenizi arama motorları için optimize ediyor, sıralama ile ilgili istatistikler veriyor, linklerin popülerliğini kontrol ediyor, arama motoru sonuçlarını analiz ediyor ve alakalı anahtar kelimeler buluyor. ayrıca site içeriğinizi analiz ederek seo açısından ne durumda olduğunuzu anlamanıza yardımcı oluyor. indirme sayfası

Yeni Siteler İçin Ufak Seo İpuçları

admin | 02 August 2010 14:02

Yeni bir site açtıysanız ve ne yapacağınız konusunda bir fikriniz yoksa o zaman yazımızı okumaya başlayın.

Eğer sitenizi yeni açtıysanız ilk yapmanız gereken onu sürekli özgün içeriklerle güncel tutmanız gerek. Özellikle son yıllarda google’nin özgün içerik konusuna normalinden daha fazla özen göstermesi bu maddeyi en önemli madde yapıyor. Tabi ziyaretçinizin de kaliteli ve özgün içeriği görünce sitenize bağlı kalmasıda unutulmamalıdır. Ancak yinede özgün ve güncel içerik zamanınız yoksa kopyaladığınız içeriklerin aralarına 1-2 cümlelik kendi yorumunuzu katabilirsiniz.

popüler S.E.O yasaları – 3

lazaronnie | 09 July 2010 10:07


toplamda 3 bölüm sürmesini planladığım seo dökümanına kaldığımız yerden devam ediyoruz. önceki 2 bölüme ulaşmak için;

bölüm 1
bölüm 2

  1. sayfa içi seo
    • sayfa başlığı (<title></title>)
      sayfalarınıza başlıklar yazıyor olmanız, muhtemelen arama motorları için son derece önemli bir avantaj diyebiliriz. sayfa başlıkları, sitenizin kalitesini belirlemede büyük bir rol oynar.

      ancak başlık seçerken de dikkat edilesi hususlar var. mesela başlığınızı fazla uzatmayın, kısa kesin. dökümanda geçen anahtar kelimeleri içermesini sağlayın. rekabet amaçlamayın, agresif olmayın, makul cümleleriniz olsun. bu bir ölçüde kalitenizi arttıracaktır.

      marka isminiz başlıklarda geçsin. marka isminizin şık durduğundan eminseniz, muhtemelen önce marka ismini yazmayı tercih edersiniz. çekinmeyin, yazın! başlıklar önemli dedik ama başlığın ilk kelimeleri de başlıbaşına önem arz eder. bu nedenle cilalı ve müşteri gözünde değerli bir marka yaratabildiyseniz, şimdi bunu kullanma zamanı geldi demektir. çekinmeden önce markanızı yazın. bu tıklanma oranınızı arttırır.

      elbette markanızın tanınmadığından eminseniz başlıkların son kısmına marka isminizi iliştirmeniz daha yararlı olacaktır. sonuçta başlıklar marka algısını yükseltecek alanlar değil, içeriğinizi tanıtan yerlerdir. marka yaratmak için değişik yöntemlere yönelin. mesela reklam gibi…

popüler S.E.O yasaları – 1

lazaronnie | 01 July 2010 12:21

arama motoru optimizasyonu günümüzde çok önemli bir sektör halini aldı. bunda elbette google‘ın büyük bir başarı elde etmiş olması ve web‘in geleceğini neredeyse tek başına yazmaya başlaması büyük rol oynamıştır. ünlü arama motoru google’ın en son hamlesi caffeine adını verdiği yeni alt yapıyı faaliyete geçirmesi oldu. ancak her zamanki gibi caffeine hakkında bilinenler google’ın resmi açıklamaları ve ortalıkta dolaşan şehir efsanelerinden ibaret. henüz…

üstelik dünyadaki tek web arama motoru google değil elbette. yahoo, bing gibi arama servislerinin kullanıcı sayısı hiç de azımsanacak sayıda değil. öyleyse bugüne dek bilinen ve fayda sağladığı kanıtlanmış seo teknikleri hala tedavülde diyebiliriz. her ne kadar caffeine ile birlikte sosyal içeriğin ve içeriğin tazeliğinin artık hiç olmadığı kadar önem kazandığını bilsek de eski seo taktiklerinin rafa kalkıp kalkmadığı belirsiz ve diğer arama motorları şimdilik herhangi bir altyapı değişimi açıklamıdıklarına göre eski seo mekanizmasının kökten bittiğini iddia edemeyiz.

öyleyse şimdi en önemli birkaç seo çalışmasından bahsedelim. böylece web sitenizdeki içeriği daha görünür kılabilir, ziyaretçilerin sitenizi kolay bulmasını sağlayabilirsiniz.

  1. arama motoru dostuluğu (s.e.f web development)
  • kopya içerik

arama motorları birbirinin tıpkısı içerikleri görmekten nefret eder. sokakta baktığınızda gördüğünüz halley veya biskrem ambalajları gözünüze ne kadar çöp olarak görünüyorsa arama motorları da benzer içeriği o kadar çöp biçiminde görürler.

kopya içerik durumu bazen bir paradoksa dönüşür. içerik yönetim sistemleri (cms), kategoridir, üründür, özelliğidir derken çoğu zaman bir tek içerik için farklı farklı url‘ler oluşturabiliyorlar. bu durumu çözmek için robot.txt dosyaları, tâli linklerinizi noindex olarak etiketlemek veya 301 durum kodu ile yönlendirme yapmak en geçerli çözüm yollarıdır. ayrıca bir geliştiriciyseniz linkler için google’ın resmi öznitelik raporlarına bakmalısınız.

Seo – Özgün İçerik Oluşturmanın Altın Kuralları

microdata | 15 April 2010 16:10

– Cümleler %100 bize ait olacak. Eşsiz Olacak
– http://www.ranks.nl/stopwords/turkish.html
BunlarTürkçe stopwordslar . Bu Stopwordslar mümkün olduğunca az kullanılacak cümle içerisinde.
– Cümlelerde Anahtar Kelimeler Kalın veya farklı renkte yazılacak
– Mutlaka alt sayfalarda metinler, anahtar kelimeler ve descriptionlar benzer olmalı
– Anlatım yapılırken öz bir bilgi verilmeli. cümle gevelenmeden yapılacak.
– Okunması kolay olmalı. Gramer hatası olan devrik cümle olmamalı
– Metin Başlamadan metnin bir başlığı ve varsa alt başlığı olmalı. etiketlerinden faydalanmalı.
-Aynı metni birden fazla kullanmak faydasızdır.

com uzantılı domain neden önemli

cuxticom | 12 February 2010 11:35

Bir web site projesine başlamadan önce en çok üzerinde düşünülmesi gereken konu şüphesiz alan adı(domain) oluyor. Com uzantılı domain ticari işler için kullanıldığından dünyada en çok kullanılan domain olmuştur. Zamanla internetin yaygınlaşması sonucu bu domain isimleri de tükenmektedir örneğin 4 karakterli com uzantılı domain bulmak mümkün değildir. Com uzantılı domainler tükenince başka uzantılaraihtiyaç duyuldu şuan bir çok uzantı mevcuttur. Hatta İstanbul’un(.ist) bile çıkacağı konuşuluyor.

eskiden hit vardı şimdi seo var

mrcha0s | 18 January 2010 20:30

SEO Analiz Grafigi
SEO Analiz Grafigi

Eskiden sitenizde işlerin iyi gidip gitmediğini hitine (ziyaretçi saysına) bakarak anlardınız. Bunun için ise sitenize basit bir counter (sayaç) kurmanız yeterli olurdu. Çoğu kullanıcı detaylı raporlar veren servisleri dahi kullanmazdı. Çünkü buna ihtiyaç duyulmazdı. Genelde kullanıcılar arama motorlarını kullanmak yerine adres çubuklarında jenerik alan adlarını yazarak sitelere erişmeye çalışırlardı. Örneğin arabalarla ilgili bir şeyler arıyorsanız deniyeceğiniz ilk site “araba.com” ardından “arabalar.com” ve “arabam.com” idi. Durum böyle olunca jenerik alan adlarına değer biçilemiyordu. Internet kullanıcısı Altavista, Yahoo, Hotbot gibi arama motorlarıyla idare ederken hayatımıza Google girdi. İlk başlarda durumu pek anlamadıysakda daha sonra anlaşıldıki Google hayatımızın bir parçası olmuştu. Artık adres çubuğu yerine Google’ın arama çubuğunu kullanır hale geldik. Öyleki çoğu kullanıcı her gün girdiği Hotmail’e adres çubuğuna “www.hotmail.com” yazarak girmekdense Google arama çubuğuna “Hotmail” yazarak giriyor. Artık siteler ziyaretçisinin büyük çoğunluğunu Google dan sağlıyor. Buda siteler için Google arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmayı önemli kılıyor. İnsanların bunu farketmesiyle yeni bir sektör, kavram doğdu.