bildirgec.org

apache hakkında tüm yazılar

Web Tasarımcılar için Taşınabilir Programlar

angelsdemos | 03 June 2010 09:41

Web tasarım programları, tasarımcıların işlerini oldukça kolaylaştırırlar. Normalde programcıların yaptıkları işleri kısa bir süreçte yapabilen veya tasarım konsunda oldukça yardımcı olan bu araçları programcılar her zaman yanlarında taşımak isterler. Portatif programlar bir programcı için oldukça hayat kurtacı olabilir. İş gezisi veya tatil gibi organizasyonlarda bu uygulamalar ile küçük işlerini halledebilirler. İşte Web Tasarımcılar için Portatif Programlar;

KompoZer Portable

Birçok özelliği bulunan KompoZer, bütünleşik web yayınlama uygulaması yani ftp işlemcisidir.Kullanışlı sekmeli tasarımı ve tüm önemli işletim sistemlerinde çalışması oldukça avantajlı olan özellikleridir.

Firefox Portable Edition

Popüler internet tarayıcısı Firefox‘un portatif sürümü her zaman yanınızda olması gereken uygulamalardandır. Portatif sürümü 3.6‘a göre hazırlanan bu uygulamaya yeni sürümlere göre düzenlemeler yapılmakta.

Thrift ile ölçeklenebilir Web

admin | 20 April 2010 15:50

Nedir?

Thrift, Facebook tarafından geliştirilen, C++, C# , Cocoa , Erlang , Haskell , Java, OCaml, Perl, PHP , Python, Ruby, Smalltalk dilleri ile istekler yapıp cevaplar alabileceğiniz bir RPC framework’üdür. Örneğin, PHP kodu içinde, PHP methodlarını kullanarak arka tarafta çalışan bir Python uygulamasına istek gönderip cevap alabilirsiniz.

Portable Apache+PHP+Mysql Çözümü: XoopServer

KAghast | 02 February 2010 12:25

portable yazılımların gücü giderek artmakta. artık birçok uygulamanın portatif sürümü mevcut. örneğin tüm ftp hesaplarınızı portatif bir ftp programı ile yanınızda taşıyabilir her an kullanabilirsiniz. aynı olanaklar mail istemcileri için de geçerli. portatif yazılımlara olan rağbet o kadar yüksek ki birçok lisanslı yazılımında çok uygun boyutlarda portatif sürümleri mevcut. (bu sürümler yasadışı olduğu için burada isim veremiyorum.)

web geliştirme araçları da bu kategoriden kendilerine düşen payı aldı. birçok apache server paketi portatif hale getirildi.(örneğin mowes portable) kurulumu kolaylaştıran paketler halinde hazırlanıp bizim hizmetimize sunuldu. fakat bunlardan birtanesi çok stabil ve kararlı çalışmakta; xoopserver.

bu paket sayesinde tüm web projelerinizi her an yanınızda taşıyabilirsiniz. apache+mysql+php’nin son sürümlerinden oluşan bu paket ile çok kolay bir şekilde yönetebiliyorsunuz. apache ve mysql’i çalıştırmak için sadece xoopserver’ın uygulama dosyasına tıklamanız yeterli oluyor. böylece, apache+mysql otomatik olarak çalışmaya başlıyor.

Linux sunucularını korkutan virüs

siriusbee | 18 September 2009 17:07

Sanal suçluların bu zamana kadar Linux için neden tehlikeli virüs yazmayı tercih etmediği ortada aslında: Windows kadar yaygın olmaması. Yani en çok kullanıcı Windows’ta olduğu için haliyle hedef windows kullanıcıları oluyor ve virüsler windows’a göre yazılıyor.

Ancak güvenlik ve yazılım desteği bakımından şu günlerde oldukça yaygınlaşan Linux sunucular için açık kaynak kodlu yazılımda bulunan bir virüs, güvenlik uzmanlarına göre oldukça baş ağrıtacağa benziyor.

Drupal İçerik Yönetim Sistemi Dosya Yükleme Sınırı…

admin | 02 September 2009 13:10

Şirket içinde kullandığımız Drupal sitemize bugün dosya upload u yaparken bir sorun ile karşılaştım. Upload yapılacak max dosya boyutunun 2MB olduğu uyarısı beni şok etti.
Kısa bir araştırma ve gözden kaçan bir satır sonucu uzun bir uğraş sonrası aşağıdaki dosyalarda bahsedilen satırları eklemeniz yada satırı bulup değiştirmeniz sonucu dosya uploadunu istediğiniz kadar arttırabiliyorsunuz. 30 MB dosya upload u için, Pardus 2008.2 kurulu sitemimde aşağıdaki satırları düzenledim.

————————————————————-
php.ini file: /etc/php/php.ini

Php ve Solr kullanarak yüksek performanslı metin aramaları

admin | 29 August 2009 08:04

verilerinizi mysqlde tutarken metin aramalarınız fazlalaştığında, başka çözümlere göz atmaya başlarsınız. mysql ilişkisel bir veritabanıdır sonuçta, ve full-text aramalarda yeteri kadar iyi performans vermeyecektir. işin içine uzun metinler ve karmaşık ilişkiler girdiğinde mysql size ayak bağı olmaya başlar, çünkü onun amacı farklıdır. metin aramaları için tasarlanmamıştır.

bu çözümlerden en çok kullanılanlardan biri solr, apache’nin lucene librarysi üzerine konuşlandırılan, süper performanslı bir sunucu yazılımı. bu yazıda kısaca kurulumu ve php ile kullanımından bahsedeceğim.

Kendi bilgisayarınızda SSL ile çalışın: XP/Vista – Apache

admin | 17 August 2009 09:20

Windows XP ya da Vista üzerinde Apache web sunucusu ile SSL kullanabilmek için ya Apache sunucusunun OpenSSL destekli olan sürümünü yüklemiş olmak ya da OpenSSL’in kendisini yüklemiş olmak gereklidir.

OpenSSL destekli Apache web sunucusunu indirmek için buraya, OpenSSL’i yüklemek için ise buraya tıklayın. Eğer OpenSSL’i indirecekseniz bilgisayarınızda Visual C 2008 Redistributables‘ın kurulu olması gereklidir. Onu da indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Windows’ta IIS ve Apache’i Aynı Anda Aynı Portta Çalıştırma

tkinali | 04 May 2009 12:18

Windows işletim sistemi üzerinde IIS ile PHP çalışmak sistemimi ağırlaştırdığı ve PHP ile hazırladığım siteleri her önizleme yapmak istediğimde 3-5 saniye beklemek canımı sıktığı için bilgisyarıma Apache kurma zorunluluğu hissettim. Bilindiği gibi IIS bilgisayarımızın 80 numaralı portunu tek başına kullanır. Bunun için ilk etapta Apache’e 8080 numaralı portu tathsis edip kullandım. Bu her ne kadar işimi görse de her seferinde adres çubuğuna 8080 yazmak beni yavaşlattığı için IIS ile Apache’in 80 numaralı portu aynı anda kullanabilme olasılığını merak edip bir araştırmaya koyuldum. Çeşitli sitelerden değişik tavsiyeler buldum ama çoğu Windows XP için, SP2′ye ek bir paket indirip kurularak bunun içindeki hhtpcfg.exe dosyasıyla yapılabileceğini yazmıştı. Dosyayı indirip Vista’ya kurmak istedim ama beklediğim üzere çalışmadı.

css’yi öğrendiniz. peki ya sonra?

pinkfloyd | 28 February 2009 10:10

css’de uzman olmak üzere olduğunuzu mu hissediyorsunuz? sonraki adımınız ne olacak?

bir sonraki adımınızı planlamak, kariyeriniz için önemlidir. hepimizin bildiği gibi zaman para demektir ve zamanımızı en verimli şekilde nasıl harcayacağımız üzerine odaklanmamız gerekir.

bazıları ön-yüz geliştirmeye (front-end development) kendilerini adayıp belki de javascript yeteneklerini ilerletmeyi deneyeceklerdir. bazıları ise tasarım alanında kendilerini geliştirip photoshop ve illustrator, ya da flash gibi araçlara odaklanacaklardır.

yazımın devamında web’in ileri gelenlerinin bu alanda neler söylediklerini bulacaksınız.

chris coyier
burada sorulan “öğrenmem gereken bir sonraki şey ne olmalıdır” sorusu, soruyu soran kişi tarafından cevaplanmalıdır.

web üzerindeki her yetenek kullanışlıdır. eğer zamanınız varsa web’deki her yetenek öğrenmeye değer. genellikle üzerinde çalışmak istediğiniz bir projeniz ya da gerçeğe dönüştürmek istediğiniz bir fikriniz vardır. onu en iyi kılacak şey ne ise onu öğrenin. eğer ne yapmak istediğiniz hakkında en ufak bir fikriniz yoksa, o zaman javascript öğrenin.

www.css-tricks.com

taşınabilir web sunucusu

admin | 30 December 2008 16:12

Server2Go ile apache php ve mysql den oluşan taşınabilir bir web geliştirme ortamına sahip olabilirsiniz. Sunucu ortamına sqlite, perl gibi özellikler kazandırabilir yada en küçük paketi deçebilirsiniz.

Sunucuyu sabit disk, taınabilir bellek yada optik sürücüden çalıştırabilirsiniz. İçerdiği php sürücü en çok kullanılan eklentileri hazır olarak sunuyor. Apache ve mysql için uygun portları otomatik bulup seçiyor.