bildirgec.org

2001 a space odyssey hakkında tüm yazılar

Stanley Kubrick

queennothing | 01 October 2012 11:38

26 Temmuz 1928, New York, Amerika doğumlu Stanley Kubrick, gelmiş geçmiş en iyi yönetmenlerden biri olma özelliğini taşıyor. Gertrude Nee Perveler ve Jacques Leonard Kubrick’in oğulları olarak Manhattan Hastahanesi’nde dünyaya gelen Kubrick, küçük yaşta babası sayesinde caz müziği aşığı olmuştu. 1934 senesinde, Kubrick 5 yaşındayken doğan kızkardeş Barbara ile aileye bir üye daha eklendi. Müziğe özel bir ilgisi olduğuna inanan Avusturya kökenli Kubrick, davul çalmaya başladı ve geleceğini, profesyonel davuculukta görüyordu. Babasının hediye ettiği fotoğraf makinesiyle dikkat çekici kareler yakalayan Kubrick, yine babasından öğrendiği satranç sayesinde davulcu olmaktan vazgeçti. Okulda fizik dışındaki derslere ilgisi olmadığı gözlemlenen genç adam, okulu bitirir bitirmez zamanını fotoğraf çekmekle geçirir oldu. Bir miktar para karşılığında, yakaladığı kareleri satmayı başaran (New York Daily satın aldı) Kubrick, satış rakamları oldukça yüksek bir dergi olan Look‘un kadrolu elemanı oldu. 4 yıl boyunca Look çatısı altında dünyayı dolaşan Kubrick, 20 yaşına geldiğinde ilk evliliğini gerçekleştirir. 28 Mayıs 1948 tarihinde Toba Metz ile dünyaevine giren Kubrick, Greenwich Village’a taşındıktan sonra New York’ta ikamet eden Museum Of Modern Art‘ın daimi takipçisi haline geldi ve gösterimi yapılan filmleri aralıksız izledi. Zamanla tutkunu haline geldiği filmler, Kubrick’i bambaşka bir yöne doğru çekmekteydi; yönetmenlik.
Arkadaşlarıyla birlikte biriktirdiği parayla, günlüğü 25 dolar olan bir kamera sistemi kiralayan Kubrick, profesyonel sinemacılığa girişini şöyle özetliyor;

Skype gümbür gümbür geliyor, hem de sokağınıza…

slipstream | 07 April 2011 09:04

İki hafta önce Estonya Tallinn havalimanında denenmeye başlanan Skype video kulübeleriile sokaktan, ailenizle, arkadaşlarınızla, sevdiceğinizle vb. görüntülü görüşebileceksiniz. Üstelik illa 3G bir telefona ihtiyacınız yok.

Skype telepresence kulübesi...
Skype telepresence kulübesi…

2003’te Estonyalı 3 yazılım firması tarafından kurulan ve 2011 başı itibari ile 660 milyon kullanıcısı olan Skype, yakında Dünya çapında havalimanlarına, otellere, gemilere, hastanelere ve AVM’lere bu sistemi yerleştirmeyi planlıyor.

“Eğer Bir şey yazabiliyorsa ve ya düşünebiliyorsa, filme çekilebilir.” STANLEY KUBRİCK

AKTURK19 | 12 August 2010 12:17

Stanley Kubrick
Stanley Kubrick

Hayatımda düşüncelerime değişik bir yön katan, çok farklı ve aşırı mükemmeliyetçi bir yönetmen olmakla beraber beni çok büyük ölçüde değiştirmiştir. Özellikle Spartacus 1960 yapımı filmi hem ödülleri bakımından hem de mükemmel bir konu bütünlüğü ile tam bir mükemmeliyetçi bir karaktere sahip olduğunu anlatabilir size. Tabii ki ‘A Clockwork Orange’ de yabana atılmamalı…

Ansiklopedik bilgilere bakarsak Stanley Kubrick, 26 Temmuz 1928 dünyaya gelmiş ve 7 Mart 1999 da ölmüştür. Genel olarak Kubrick dediğimizde tanıyanlarımızın aklına ilk Mükemmelciğiliği ve detaylı anlatımları aklına gelir..

Kubrick için, yönetmenlik hayatında en büyük etkenin fotoğrafçılık olduğunu söyleyebilirim. Amatör olarak başladığı fotoğraf dalında çok kısa sürede ilgi çekmiş olsa gerek ki ABD de bir dergide fotoğrafçı olarak değişilmeyen bir eleman olmuştur. Şu anki eserlerine baktığımızda da zaten fotoğraflarının da ne kadar bir mükemmeliyete sahip olduğunu ve ne taşıdığı izlerde Stanley’i bulmakda mümkündür.

Beni de kendi yapımları değiştirdiği ve mükemmeliyetçi bir yapıya çektiği gibi kendisini de fotoğrafçılık yaptığı yıllarda, izlediği filmler etkilemiş olsa gerek ki kendi içinde de olan mükemmeliyetçi ve en iyiyi isteme arzusu, izlediği filmlerden daha iyisini yapabileceği inancını içine doğurmuştu. Bunun üzerine Stanley, yönetmenliğe ayak atmış ve çok büyük yapımalara imza atmış ve yapımları bir çok dalda ödüllerde almıştır. Ayrıca istediği ünvanıda almıştır. Buna ilk örnek ve en güzel örnek de 1962 yapımı Lolita filmidir.

Blade Runner tüm zamanların en iyisi

kudra | 06 August 2009 10:00

Blade Runner
Blade Runner

Total Sci-Fi Online‘ın düzenlediği bir anket sonucu bilim kurgu meraklıları için kült haline gelmiş olan 1982 yapımı Blade Runner tüm zamanların en iyisi seçildi. Ridley Scott‘ın yönettiği ve Harrison Ford‘un başrollerini oynadığı film ilk gösterildiğinde gişede başarısızlığa uğramıştı. Fakat 1992’deki “Director’s Cut” versiyonu filme beklenen ünü kazandırmıştı.
Liste şöyle:

1. Blade Runner (1982)
2. 2001: A Space Odyssey (1968)
3. Star Wars (1977)
4. Alien (1979)
5. Metropolis (1927)

2001: Bir Uzay Destanı

pardus01 | 09 February 2009 13:58

2001: Bir Uzay Destanı
2001: Bir Uzay Destanı

2001: Bir Uzay Destanı(İngilizce: 2001: A Space Odyssey), 1968 yılı yapımı bir Stanley Kubrick filmi. Arthur C. Clarkeve Stanley Kubrick tarafından senaryosu yazılan film bir bilim-kurgu yapıtı. Yapıt denmesinin sebebi herhalde seyredenlerin de bileceği üzere 60’ların teknolojisi ile henüz daha ortada gelişmiş robot teknolojisi ve de bilgisayarlar yokken, internetten, uzayda çöp yığınına dönen uydu atıklarından bihaber olarak çekilmiş olması.

İnsanoğlunun geçirdiği evrimi, son sürat gelişen teknoloji, yapay zeka gibi tematik unsurlarını işleyen, çağın bilimsel gerçekliğini, muhteşem görsel efektleri, insanları kışkırtan belirsizliği ile bazı sinema yorumculara göre gerçeküstü betimleme, geleneksel anlatım teknikleri yerine sessizlik ve asgari düzeydeki karşılıklı konuşmaları ile ün yapmıştır.

Clarke’ın kitabının arka kapağı;

”Dünya gezegeninde yeni bir hayvan vardi…
Ancak henüz ender rastlanan bir türdü…
Güçlü yaratiklarin yok oldugu bir dünyada, kaderi
belirsizdi. Yalnizca “simdi”yi yasayan hayvanlardan farkli
olarak Insanoglu bir geçmis elde etmis; ve el yordamiyla
gelecegini aramaya basliyordu…
Onlar… Uzun bekleyisleri sona ermisti. Bir baska
dünyada daha zekâ dogmus ve artik gezegeninden
kurtulup yürümeye baslamisti. Sabirliydilar ama
ölümsüz degillerdi.
Dünyanin efendisiydi ama ne yapacagindan pek emin degildi. Ama bir seyler düsünecekti.”

Aldığı çok çeşitli eleştirilere rağmen, günümüzde dahi 2001: Bir Uzay Destanı eleştirmenler ve izleyiciler tarafından yapılan en iyi filmlerden biri kabul edilmektedir. Görsel efetkler Oscarını kazanan film 4 dalda aday gösterilmişti. Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi veya estetik açıdan önemli” addedilerek, 1991 yılında kütüphanenin Amerikan Ulusal Film kayıt defterine alındı.

Empire: Gelmiş Geçmiş En İyi 500 Film

queennothing | 10 October 2008 10:05

Türkiye’de de yayın hayatını sürdüren İngiltere’nin en çok satan aylık sinema dergisi Empire, 10 bin Empire okurunun oyları, ünlü oyuncular ve Empire yazarlarının katıldığı anket sonucuyla belirlediği ‘en iyi 500 film‘, web sitesinde paylaşıldı. İlk 100 film, özel kapaklar halinde Empire okuyucularının beğenisine sunuldu.

1 – The Godfather (1972)
2 – Raiders Of The Lost Ark (1981)
3 – Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980)
4 – The Shawshank Redemption (1994)
5 – Jaws (1975)
6 – GoodFellas (1990)
7 – Apocalypse Now (1979)
8 – Singin’ in the Rain (1952)
9 – Pulp Fiction (1994)
10 – Fight Club (1999)
11 – Raging Bull (1980)
12 – The Apartment (1960)
13 – Chinatown (1974)
14 – Once Upon A Time In The West / C’era una volta il West (1968)
15 – The Dark Knight (2007)

10 kategori 10 film

cherry blossom girl | 20 June 2008 17:24

 CITY LIGHTS
CITY LIGHTS

Şurda 10 kategoride en başarılı 10 film listesi yapılmış.
animasyon kategorisinde birinci sırada pamuk prenses ve 7 cüceler yer alıyor.
romantik komedi dalında City Lights
western‘de the Searchers
spor filmlerinde 1. sırada Raging Bull var.
esrarlı/gerilim filmleri kuşağında Vertigo var
fantazi dalında birinciliği tabi ki The Wizard of Oz alıyor.
bilim kurgu: 2001: a space odyssey (şüphesiz)
ganster filmlerinde ise (evet bildiniz) the godfather var.
mahkeme filmleri için seçilmiş 1 numara to kill a mockingbird
epik dalında ise lawrence of arabia

Unutulmaz 10 Film Sahnesi

arapsaci | 17 May 2008 19:01

İnternette bir araştırma yaparken karşıma İngiliz The Guardian gazetesinin yapmış olduğu bir anket çıktı ve bunu sizlerle paylaşmak istedim. Anketin konusu Unutulmaz 100 Film Sahnesi. Ankete 15000 kişi katılmış ve 2500 üzerinde farklı film sahnesine oy verilmiş ve en çok oyu alan 100 sahne listelenmiş. Listenin tamamını vermektense ilk 10 sahneyi vermeyi daha uygun gördüm.Listenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Yazının başında belirtmek isterim ki söz konusu anket 2000 yılında yapılmış. İşte film tarihinin en unutulmaz 10 sahnesi :

Some Like It Hot
Some Like It Hot

10. Some Like It Hot : Film iki genç müzisyenin canlarını kurtarmak için kadın kılığına girip kadınlardan oluşan bir orkestraya katılmalarını anlatır. Filmin sonunda kahramanımız Jerry gerçeği açıklar.
Jerry: Oh, you don’t understand, Osgood! Ehhhh… I’m a man. (Anlamıyorsun Osgood, ben erkeğim)
Osgood: Well, nobody’s perfect. (Tamam, kimse mükemmel değildir)
1959 yapımı başrollerinde Marilyn Monroe,Tony Curtis ve Jack Lemmon’un yer aldığı Bazları Sıcak Sever gerçekten harika bir komedi klasiği.