M.Ö.’lü yıllarda daha fazla derine dalıp sünger çıkarabilmek için içi hava dolu bir kabı ters çevirip kullanırlarmış. sonra gel zaman git zaman bu teknik geliştirilmiş ve bu kaplara bir pompa aracılığı ile yukardan hava basılabilir olmuş. Bu icadı sahibi olan August Siebe, daha derinlere dalabilmek için birde geliştirilmiş dalış elbisesi tasarlamış.

yalnız bu alet edavat çok ağır olduğu için bunlarla birlikte dalmak pek zevkli olmuyormuş. bu yüzden sadece ordu tarafından savaşlarda kullanılmış. !939 yılında Dr. Christian Lambertsen, bu kıyafetleri beğenmemiş olucak ki yenisini tasarlamış ve bütün apartuşlarıyla birlikte buna “Self-Contained Underwater Oxygen Breathing Apparatus” anlamına gelen SCUBA ismini vermiş. lakin yaptığı bi hatadan dolayı, biraz fazla derinliğe dalan dalgıçlar oksijenden zehirlenmişler.

1943 yılında Teğmen Jacques-Yves Cousteau ve arkadaşı Emile Gagnan ise kıyafet tasarımından ziyade, yukardan hava pompalanan hortuma kafayı takmış olucaklarki, onu ortadan kaldırıp içersinde sıkıştırılmış hava bulunan ve günümüzde de kullanılan taşınabilir dalış tüplerini yapmışlar. Aqua Lung (su ciğeri) adını verdikleri bu regülatör bir çağı kapatıp, yeni bir çağ başlatmış. artık insanlar zevk için suyun dibine dalmaya başlamışlar. birden bire sayıları o kadar artmış ki hemen bir fedarasyon kurup bir takım kurallar koymak zorunda kalmışlar.

CMAS (Confederation Mondial Des Activites Subaquatiques) ismini verdikleri bu federasyon dalma olayını daha güvenli hale getiren ve bütün dünyada geçerli olan bir takım kurallar düzenlemiş. daha sonra bakmışlarki bu işte para var, PADI (Professional Association of Diving Instructors) diye para kazanmaya yönelik ve daha çok eğitmen yetiştirme amaçlı bir organizasyon kurmuşlar. bir de sadece türkiye’de geçerli olan bir federasyon var(ama web sitesi pek ortalarda yok): SCSPF (Sualtı Cankurtarma Su Kayağı ve Paletli Yüzme Federasyonu).

herhangi bir dalış kursuna gittiğinizde şıppadanak daldırmıyorlar. önce yaklaşık 8 saat teorik bilgi veriyorlar, daha sonra sınav yapıyor ve bu sınavdan da geçildiği taktirde 5 adet dalış yapmanız lazım ki bir yıldızlı ehliyetinizi(bröve) alabilesiniz. bröve aldıktan sonra tek başınıza dalmakda yok, yasak. en az iki kişi ve toplamdada 4 yıldız olması şart. yani 1 yıldızlı biri ancak yanında üç yıldızlı biri varken dalabilir.

ee, bu kadar anlattıktan sonra gidip dalmak lazım. hem derinlik sarhoşluğu diye bişeyde var.