Web analizi, web içeriğinizin verisinin alınarak ve işlenerek, web sitenizin ziyaretçileriniz için nasıl kullanıldığına dair bilgi almanızı sağlar. Internet üzerinde pek çok web analiz aracı bulunuyor ve muhtemelen Google Analytics, Crazy Egg gibi pazarın büyük oyuncularının yanısıra Alexa ve Compete servislerini de duymuşsunuzdur.Bu makalemizde daha az bilinen web analiz seçeneklerini listelemeye çalışacak ve sizlere yardımcı olacak 10 mükemmel ve ücretsiz aracı ve uygulamayı tanıtacağız. Bu uygulamalar sayesinde web içeriğinizin verisini alabilecek ve analiz edebileceksiniz.
1. Piwik

Piwik açık kaynaklı bir Web analiz uygulaması olup PHP ve MySQL kullanılarak geliştirilmiştir. Uygulamanın “eklenti” sistemi uygulamanın halihazırda sunduğu özellikleri geliştirmenizi sağlar. Sadece ihtiyacınız olan eklentileri alın ya da tüm eklentileri yükleyin. Seçim sizin. Eklenti sistemi, sizin de tahmin edeceğiniz üzere, kendi eklentilerinizi oluşturabilmenizin de önünü açıyor. Bu uygulama gerçekten hafif ve boyutu sadece 1.9MB.
2. FireStats

FireStats PHP ve MySQL kullanılarak oluşturulmuş basit ve söylediğini yapan bir web uygulaması. Uygulama C# sitelei, Django siteleri, Drupal, Joomla!, WordPress ve bir dizi diğer platformu da destekliyor. Daha fazlasına ihtiyacı olan becerikli bir web geliştiricisi misiniz? FireStats’ın, diğer yayımlama platformları için kullanabileceğiniz kendi özel uygulamalarınızı geliştirebileceğiniz mükemmel bir APIsi bulunuyor (WordPress siteniz üzerinde en çok indirilen 10 dosyayı görüntüleyebileceğinizi hayal edin).3. Snoop

Snoop
Snoop

Snoop masaüstü tabanlı bir yazılım olup Mac OS X ve Windows XP/Vista platformları üzerinde çalışıyor. Sistem durum çubuğu üzerinde sizi rahatsız etmeden duran bu uygulama, sitenizde herhangi bir eylem gerçekleştiğinde sizi uyarıyor. Bir diğer güzel Snoop özelliği ise uygulamanın Etiket İsimlendirme özelliği, ziyaretçilerinizi etiketlemenizi sağlıyor. Bu sayede diyelim ne zaman tanıdığınız bir arkadaşınız sitenizi ziyaret etse, bundan haberiniz olacak.4. Yahoo! Web Analytics

Yahoo! Web Analytics
Yahoo! Web Analytics

Yahoo! Web Analytics, Yahoo!’nun pazarın hakimi Google Analytics’e bir cevabı niteliğinde. Daha çok kurumlara yönelik bir uygulama olan bu gelişmiş üçüncü parti çözüm, özellikle çoklu kullanıcı grupları için analiz verisine erişimi kolaylaştırıyor. Gelişmiş bir web analiz aracından beklediğiniz her şeye sahip olan uygulamanın güzel görünümlü grafikleri, özel tasarlanmış (ve yazdırılabilir) raporları ve gerçek zamanlı veri izleme özellikleri bulunuyor.
5. BBClone

Eğer üçüncü parti çözümlere dayanmayan, basit, sunucu tabanlı bir web uygulaması arıyorsanız, o zaman BBClone uygulamasına bir göz atın. PHP tabanlı bir sunucu uygulaması olan BBClone, ziyaretçi verileri ve website trafiğinize yönelik pek çok detaylı bilgiyi veriyor. Uygulama, aralarında İngilizce, Çince, Almanca ve Türkçe’nin de bulunduğu 32 adet dili destekliyor. Uygulama, Drupal, WordPress ve Textpattern gibi popüler yayımlama platformları ile kolayca bütünleşebiliyor. Uygulama sunucuların log dosyalarındaki veriyi işlediğinden, herhangi bir sunucu tabanlı veritabanı kullanmanızı gerektirmiyor.
6. Woopra

Woopra
Woopra

Woopra Java ile yazılmış ücretsiz bir Web analiz uygulaması. Veri analizi ve önizlemesi için geliştirilmiş bir masaüstü uygulaması ile web sitenizin istatistiklerini kontrol edebileceğiniz bir web platformundan oluşan iki bölümü bulunuyor. Woopra’nın gelişmiş bir kullanıcı arabirimi ve sezgisel yönetim sistemi birden fazla site ve alan adı üzerinde uygulamayı çalıştırabilmenizi sağlıyor. Uygulamanın “sohbet” özelliği sayesinde sitenizi ziyaret eden kullanıcılar ile bireysel olarak sohbet edebilmenizi bile sağlıyor. Şimdilik beta aşamasında olan Woopra’yı kullanabilmek için özel beta kayıt davetiyesine sahip olmanız gerekiyor.
7. JAWStats

JAWStats
JAWStats

JAWStats sunucu tabanlı bir Web analiz uygulaması olup popüler AWStats ile birlikte çalışıyor (aslında eğer paylaşımlı bir sunucu planını kullanıyoranız, AWStats muhtemelen sisteminizde kuruludur). JAWStats AWStats’ın yapabildiklerini iki şeyi daha ekliyor. Sunucu kaynak kullanımını azaltarak performansı arttırıyor ve kullanıcı arabirimini biraz iyileştiriyor. Bunu söylemiş olmakla birlikte eğer AWStats kullanıyorsanız ve ondan memnunsanız, JAWStats’ın öyle aman aman fazla bir yenilik getirmediğini de göz önünde bulundurun.8. 4Q

4Q
4Q

Web analizinin büyük bir bölümü rakamsal verilerin işlenmesine dayalır. İşlenmemiş rakamlar, hikayenin sadece bir kısmını oluşturur ve gerçek kullanıcılar ile iletişime dayalı bir analiz raporu oluşturmanız gerektiğinde genellikle kullanışlıdır. 4Q geliştiricisi Avinash Kaushik, bu durumu çok güzel özetlemiş aslında: “Web analizi ‘Ne’ sorusunun yanıtını vermede iyi ancak ‘Neden’ sorusunu yanıtlarken biraz zayıf kalıyor”. 4Q basit bir anket uygulaması olup bilinen nümerik web analiz verisini kullanıcıların geri bildirimleri ile birlikte işliyor. 4Q’nin ne kadar kolay kurulabileceğine yönelik bir YouTube Videosu da mevcut.
9. MochiBot

MochiBot
MochiBot

MochiBot ücretsiz bir Web analiz/izleme aracı olup özellikle Flash içerikli websitelerinde uzmanlaşmış. MochiBot ile sizin Flash içeriğinizi kimlerin paylaşıp paylaşmadığını, içeriğinizin kaç kez görüntülendiğini ve Flash içeriğinizin gizlilik ve içerik hırsızlığını önlemek için o an nerede olduğunu izleyebiliyorsunuz. MochiBot’u kurmak gerçekten kolay, sadece birkaç satırlık ActionScript kodunu izlemek istediğiniz FLA dosyasının içerisine yerleştiriyorsunuz.10. Grape Web Statistics

Grape Web Statistics
Grape Web Statistics

Grape Web Statistics basit ve açık kaynaklı bir kullanıcı olup özellikle web geliştiricileri arasındaki popülerliğini arttırıyor. Basit ve kullanışlı bir kullanıcı arabirimi olan bu uygulamanın Eklenti API’si sayesinde kurulumunuzu özelleştirmeniz ve geliştirmeniz de mümkün. Arkaplan işleri için PHP kullanan bu uygulama, PHP çalıştırabilen her sunucuda çalışıyor.
Tartışalım
Hangi Web analiz yazılımını kullanıyorsunuz ve neden? Yukarıdaki uygulamalardan herhangi birini denediniz mi? Yorumlarınızla deneyimlerinizi paylaşın.
İlginizi çekebilecek diğer yazılar
* Wikipedia üzerinde Web analizinin tanımı‘nı okuyun.* Web analiz konusu ile mi ilgileniyorsunuz? Web Analiz Derneği‘ne bir göz atın.* Mashable üzerinde yayımlanan Woopra incelemesi yazısını okuyun. Yazı ayrıca bir video röportajını da içeriyor.* Piwik incelemesini okuyarak bu açık kaynaklı platform hakkında daha detaylı bilgi alın.