Dünyada amatör astronomlar ya da gökyüzü gözleyicileri olarak adlandırılan, gökyüzünü gözlemekten hoşlanan ve bu arada da evren konusunda çok şey öğrenen binlerce insan vardır.Gökyüzüne bir dürbünle bakarak bile çok ilginç olaylar ve ayrıntılar görebilirsiniz.Nasıl Başlamalı?
Başlangıç için gereken tek şey gözleriniz ve açık bir gökyüzüdür.Her ne kadar gökyüzünde yönünüzü bulmak ve gökcisimlerini tanımak biraz zaman alacaksa da bunun için zaman harcamaya değer.Eğer bu gece hava açıksa internetten veya bir kitaplarda bulunan yıldız haritalarını kullanarak hemen gözleme başlayabilirsiniz.En iyisi, başlangıç olarak gökyüzünü iyi bilen birisinden gökcisimlerini size göstermesini istemenizdir.Amatör astronomi derneklerinde her an yardıma hazır çok sayıda meraklı amatör astronom vardır.Sitedeki tavsiyeler bölümüne tıklayarak bu yerlere ulaşabilirsiniz.Bir kez bulunduğunuz yerden görülebilen takımyıldızlarını tanıyıp yerlerini öğrendiniz mi, onlarla eski arkadaşlar gibi zaman zaman selamlaşma olanağı bulabilirsiniz.Daha sonra bir dürbün ya da küçük bir teleskopla yıldız kümeleri, bulutsular ve galaksiler gözlemlemeye başlayabilirsiniz.

Örnek Teleskopla Gözlem
Örnek Teleskopla Gözlem

Nelere Bakılmalı?
Aşağıda saydığımız tüm cisimler çıplak gözle görülebilir, ama listenin sonuna doğru indikçe görülmeleri giderek zorlaşır.1. Güneş2. Ay3. Yıldızlar4. Gezegenler5. Galaksiler6. Bulutsular7. Ay Tutulması8. Güneş TutulmasıSiz de bir liste hazırlayabilir ve cisimleri ya da olayları gözledikçe listenizde işaretliyebilirsiniz.Ciddi Amatörler
Ciddi amatörlerin çoğu, büyük teleskoplar, bilgisayarlar ve uygun fotoğraf makineleri gibi oldukça pahalı araçlara sahiptir.Bazılarının örneğin, yıldızların parlaklıklarının ölçülmesi, gezegen gözlemleri ya da meteor yağmurları gibi özel olarak ilgilendikleri alanlar vardır.Çoğu amatör, gökyüzünü bazı profosyonel astronomlardan daha iyi bilir.Hatta bazı amatörler, asteroidler ve kuyrukluyıldızlar keşfetmiş ve onlara adlarını vermiştir.Profosyonel Astronomlar
Bazı amatörler çalışmalarını sürdürerek profosyonel olur ve evreni incelemeyi bir meslek haline getirirler.Bunun için üniversitelerin astronomi, fizik ve matematik bölümlerine girmek gerekir.Hiçbir zaman gökyüzüne bakmayan profosyonellerde vardır.Örneğin;Stephen Hawking gibi fizikçiler uzun, karmaşık denklemlerle uğraşarak evrenin doğasını ve geleceğini anlamaya çalışırlar.

ABD uzay ve havacılık araştırmaları merkezi NASA'da çalışan astronomlar
ABD uzay ve havacılık araştırmaları merkezi NASA’da çalışan astronomlar

Profosyonellerin kullandıkları teleskoplar genellikle uzaktan kumandalı olduğu gibi bazen dünyanın öteki ucunda da olabilir.Profosyoneller gözlemevlerinde, laboratuvarlarda ve üniversitelerde çalışırlar.

Üniversitede okuyan bir astronomi öğrecisinin gökyüzünü incelemesi
Üniversitede okuyan bir astronomi öğrecisinin gökyüzünü incelemesi

Bazıları uçaklara yerleştirilmiş teleskoplarla çalışır, Antartika’dan meteorit toplamak için keşif gezilerine çıkar veya güneş tutulmasını izlemek için Güney Amerika’daki yağmur ormanlarına gider.Bazıları uzay sondaları tasarımında, yapımında ve kontrolünde görev alır.Diğerleri de HUT ile evrenin derinliklerini keşfederek patlayan yıldızları, çarpışan galaksileri ve oluşum halindeki gezegenleri gözlerler.Eğer bir süpernova patlaması ya da parlak kuyrukluyıldızın görülmesi gibi beklenmedik bir olay ortaya çıkarsa, amatör ve profosyoneller birlikte çalışır ve elde ettikleri sonuçları paylaşırlar.