wordpress nihayet 3.0 sürümüne ulaştı ve bu sürümün en önemli özelliği tek alan adı altında çoklu günlük oluşturabilmek. daha önceden wordpress mu (multi user) ile yapabildiğimiz bu özelliğin direkt sisteme entegre edilmesi oldukça hoş olmuş. fakat siz bir heyecanla son sürümü indirip kurduğunuzda bakacaksınız ki bu özellik ile ilgili ne bir ayar var ne de bir seçenek. varsayılan olarak bu özellik kullanıma açık değil ama açılması da o kadar zor değil.
Önemli not: birazdan aşağıda okuyacağınız ayarlamaları yapmadan önce wp-config.php ve .htaccess dosyanızın mutlaka yedeğini alın.
çoklu günlüğe izin vermek
öncelikle wp-config.php (wordpress’in yapılandırma dosyası) dosyasından bu özelliği aktif etmeniz gerekli. bunu kısa bir kod yardımıyla yapabilirsiniz. kodumuz;
define (‘wp_allow_multisite’, true);


resmin büyük hali için tıklayın

şeklinde. Bu kodu wp-config.php dosyanızda “define (‘wplang’, ‘tr_tr’);” satırının altına yazabilirsiniz. Maksat karışıklık olmasın. (not: yazıda kodları yazarken kullandığımız etiketleri kullandığımda ön izleme kısmında kod görünmediği için direkt olarak yazıyorum. bildirgeç yazılarda bütün harfleri küçük yaptığı içinde aslında büyük harfle yazılması gereken wp_allow_multisite kısmı büyük harfle yazılmalı. ingilizcede i harfinin buyuk harf olduğunda ı yazıldığını da unutmamanız gereken önemli bir ayrıntı.) Bu şekilde günlüğünüzde çoklu günlük sisteminin ve gerekli ayarları yapabileceğiniz ayar sayfasının açılmasını sağlıyoruz. Bu sayfayı yönetim panelinize girdiğinizde Araçlar – Ağ sekmesinde görebilirsiniz. Bu sayfada yayınlayacağınız yeni siteler için iki seçenek mevcut:
# yeni1.siteniz.com şeklinde alt alanadı olarak. (bu şekilde kullanabilmek için sunucunuzun wildcard desteği olmalı. wildcard ile ilgili daha fazla bilgiyi buradan (ingilizce) ve buradan (türkçe) alabilirsiniz.)# siteniz.com/yeni1 şeklinde alt dizin olarak.
kullanmak istediğiniz seçeneği seçtikten sonra kur butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
.htaccess ve wp-config.php dosyalarının ayarlanması.


resmin büyük hali için tıklayın

bir sonraki sayfada bizi wp-config.php ve .htaccess dosyalarına eklemeniz gereken kodlar bekliyor. Kodları ilgili dosyalara yazmadan önce yapmanız gereken tek şey günlüğünüzdeki wp-content klasöründe blogs.dir isimli bir klasör oluşturmak ve bir de ayarlar – genel ayarlar sayfasından yapabileceğiniz günlüğünüzün adresini www.siteniz.com yerine siteniz.com yapmak. klasörü oluşturduktan ve sitenizin adresini de düzelttikten sonra ekrandaki yönergeleri izlemelisiniz. sayfada yazmamasına rağmen ayarlamaların anlatıldığı codex sayfasında bir ayrıntı var. o da ilk başta eklediğinizdefine (‘wp_allow_multisite’, true);
kodunu silmeniz gerektiği. unutmadan yazmış olalım. (türkçe wordpress kullanıyorsanız kur butonuna bastığınızda açılan sayfada 3. maddede yazan wp-config.php dosyası değil .htaccess dosyası olmalıydı. çeviriden kaynaklanan bir sorun sanırım.) her şeyi doğru ve sorunsuz bir şekilde yaptıysanız sayfayı yenilediğinizde oturum açma sayfasına gitmiş olmalısınız. buradan kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazdıktan sonra en üstte “süper kullanıcı” menüsünü görebilirsiniz. buradan yeni siteleriniz ile ilgili bütün ayarlamaları (hangi temaları kullanabilecekleri, hangi türde dosya yükleyebilecekleri veya yeni açılan bir sitenin ilk yazısı/yorumu gibi) yapabilirsiniz.
sonuç olarak aslında var olan ama kullanılması işkenceye dönüşen bir servisi wordpress kendi üzerine ekleyerek maharetlerini biraz daha arttırmış oldu. faydalı olması dileğiyle.