Microsoft en sonunda imaging tekniğini kullanmaya karar verdi. Artık Acronis ve Northon Ghost benzeri image alabilen programların yapabildiğine benzer şekilde, kalıp doysalar içine Windows ve üzerinde barındırdığımız tüm programların yedeğini alabiliyoruz.Genel olarak Image işlemi bilgisayarımızın üzerinde bulunan diskin tamamını veya bir bölümünü özelleştirilmiş ve sıkıştırılmış tek bir dosyanın içerisine saklayarak yedekleme işlemi olarak düşünülebilir. Bilgisayaramıza temiz bir kurulum yaptıktan ve tüm güncellemeleri aldıktan sonra bir image oluşturup, oluşturduğumuz image i ister hard drive üztünde ister, harici saklama birimleri (USB bellekler, CD/DVD meyalar vs.) üzerinde saklayarak, her kurulum gerektiğinde bilgisayarımızı saatlerce vakit harcamadan kurmamızı sağlayacaktır.Yukarıda bahsettiğim gibi bu konuda daha önceleri kullanılan ve Teknik IT elemanları arasında popüler olan uygulamalardan en önemlileri Norton Ghost ve Acronis True Image programlarıdır. Norton Ghost programı Acronis True Image a göre daha eski bir program olsada Acronis ile yapabilecekleriniz daha kolay ve daha fazladır. Eğer donanımlarınız destekliyorsa, bu programlar vasıtası ile birçok pc ye network üzerinden aynı anda image atabilir ve kurulum sırasında büyük zahmetlerden kurtulabilirsiniz.Şimdi size bu uygulamaların Microsoft tarafından Windows 7 üzerine gömülmüş uygulamasını tanıtmaya çalışacağım.1. Sistem Onarım Diski Oluşturma
Öncelikle bilgisayarımızdaki herhangi bir sistem çökmesine karşı bir bootable disk oluşturmamız gerekiyor. Bunun için “Windows 7 üzerinden Denetim Masası-> Yedekleme ve Geri yükleme” seçeneğini, oradanda “Sistem Onarım Diski Oluştur” seçeneğini seçiyoruz.

Bootable Cd veya DVD yi yazacak olan driver i seçiyoruz.

Sürücünün içine Boş CD veya DVD koyduktan sonra “Disk Oluştur.” butonunu tıklayarak
bir sistem diski oluşturuyoruz. Bu İşlemi her image aldığımızda yapmamıza gerek yok. oluşturduğunuz Cd veya DVD “Sistem Geri Yükleme Diski” olarak adlandırıp arşivinizde saklamanız yeterli. Bundan sonra eğer windows unuz hiç açılmıyorsa bu diskler yardımı ile sisteminizi açıp bir sonraki adımda oluşturacağımız image dosyasını geri dönebileceğiz.
2. Image Dosyası Oluşturma
Windows 7 üzerinden “Denetim Masası-> Yedekleme ve Geri yükleme” seçeneğini, oradanda “Sistem Görüntüsü Oluştur” seçeneğini tıklıyoruz.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde de görebileceğiniz gibi karşımıza 3 ayrı seçenek olan bir pencere gelecektir.Eğer image dosyanızı yerel diskinizde saklamak istiyorsanız “Sabit Diske” seçeneği aracılığı ile diskiniz üzerinde bir partition a kaydedebilrisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus image aldığınız partition üzerine image dosyanızı kaydetmeniz hem dosyanın oluşturulması hemde image ın geri dönülmesinde sıkıntı çıkartacaktır. Bu nedele image dosyanızı ikinci partion a veya varsa farklı bir disk üzerine almanız mantıklı olacaktır.
Eğer image dosyanızı DVD ortamında saklamak istiyorsanız “Bir veya Birkaç DVD ye” seçeneğini tıklayarak image dosyanızın DVD üzerine yazılmasını sağlayabilirsiniz. Genel olarak image dosyanız bir dvd den fazla yer kaplayacağı için 2-3 dvd üzerine yazılması gerekecektir.
Son olarak bilgisayarınız bir ağ üzerinde bulunuyorsa ve ağda bulunan farklı bir ortamda image dosyanızı saklamak istiyorsanız “Ağ Konumuna” seçeneğni seçmeniz gerekiyor. Burada dikkat etmemiz gereken bir kaç nokta var. Öncelikle ağ kaynağımızın aderesini bilmeliyiz, ağ kaynağımızın image dosyamızı alacak kapasitede olması, ,ağ kaynağımızda gerekli izinlerin olması gereklidir.
Bu seçenekleriden uygun olanı seçip “ileri” dedikten sonra image oluşturma işlemi başlayacak ve sonladırılacaktır. Artık image dosyamızı geri yükleyebiliriz.

3. Image Dosyasını Geri Yüklüyoruz
Artık almış olduğumuz imajı çalıştırıp sistemimizi geri yükleyerek imajımızı test edebiliriz. Etiketleyip kenara ayırdığımız sistem kurtarma cd’mizi takıp sistemi cd üzerinden boot edelim.Daha sonra “Windows is loading files” ekranı gelecek ve sistem oluşturduğumuz Sistem kurtarma cd üzerinden açılacaktır.
İlk gelen ekrandan klavye dil ayarları ve klavye türünü seçtikten sonra ileri butonu ile bir sonraki ekrana geçiyoruz.Gelen ekranda iki farklı seçenek görünecektir. İlk seçenek bilgisayarımızın işletim sistemini repair etmek istediğimizde kullacağımız seçenektir. Biz ikinci seceneği tıklayarak son oluşturduğumuz sistem görüntüsünün kurlumunu sağlıyacağız. Bunun için ikinci seçeneği seçim ileri diyoruz.Gelen ekranda eğer birden fazla image dosyamız varsa seçenekler yardımı ile image dosyalarımızdan birini seçip devam ediyoruz.Eğer diskimize format atmayı veya bölümlendirme işlemşlerini yeniden yapmak isttiyorsak bu ekranda ayarlamaları yapıyoruz.Ardından “Next ve Finish” butonlarını seçip geri yükleme işlemini başlatıyoruz. İşlem bittiğinde bilgisayarın restart olması gerekiyor. Bilgisayar açıldığında image aldığımız anki windows ortamımız aynen karşımıza gelecektir.
İyi Şanslar 🙂