Bir web sitesi sahibinin başına gelebilecek en kötü şeylerden birisi de, birkaç dakikalığına (hattâ saniyeliğine de olsa) web sitesinin barındırma (hosting) problemleri yüzünden erişilemez hâle gelmesidir. Özellikle ülkemizde, altyapı yetersizliği ve profesyonel olarak hosting işi yapanların azlığı nedeniyle bu tür durumlara çok sık rastlamaktayız. sinir bozucu olan bu gibi durumların önüne her ne kadar geçebilmek imkânsızsa da, internet üzerinde yer alan birkaç araçla hiç değilse sitenizin ne zamanlar erişilemez durumda olduğunu öğrenebiliyorsunuz. İşte bu araçlardan bazıları:

Web sitesi gözetleme işini hakkıyla yapan ve diğerleri arasında gelimiş özellikleriyle öne çıkan bu mon.itor.us, sadece HTTP trafiğini izlemekle kalmıyor, bunun yanında POP, HTTPS, TCP, FTP gibi protokolleri de monitörize edebiliyor.Genel özellikleri:* Birden fazla web sitesini aynı hesap altında gözetleyebilme imkânı,* HTTP, HTTPS, FTP, SIP, TCP, UDP, IMAP, SMTP, POP3, PING, DNS gibi protokolleri destekleme,* Düz ya da grafiksel arabirim içerisinde sonuçları gösterebilme,* Herhangi bir erişim problemi hâlinde hataları 2-3 dakika gecikmeli olarak e-posta adresinize gönderebilme,* Almanya, Amerika gibi konumlardan sitenize erişip ping ölçümü yapabilme,* Haftalık özet ve günlük uptime oranını verebilme,* Birden fazla adrese hata mesajları gönderebilme,* Yapılacak listesi, tavsiye vs. gibi çeşitli modüller,* ve dahası…

mon.itor.us'tan görüntüler
mon.itor.us’tan görüntüler

Sistemin gözetleme aralığı 5 dk olup SMS uyarı sistemi bulunmamaktadır. Kayıtları günlük olarak tutmakta ve gün sonunda silmektedir.Bu servisin olumsuz yönlerinden birisi, değişik konumlardan gözetleme yapmasına rağmen erişim süresinin (ms) yüksek olmasıdır. Ayrıca kontrol zaman aralığının yüksek olması ve tutarlı olmaması da bazı durumlarda dezavantaj sağlayabiliyor.

Türkçe desteği de bulunan bu servis, İngilizce bilmeyen site sahiplerinin derdine derman olacak niteliktedir.Servis, “kesinti raporu” ve “uptime raporu” adı altındaki kısımlardan sitenize ne zamanlar ulaşılamadığı ve sitenizin ne kadar süre erişilebilir olduğunu gözlemleyebilirsiniz. mon.itor.us‘un aksine kayıtları tutan ve aylık ya da yıllık dilimlerde istediğiniz zaman erişebileceğiniz bu servis, asp, php gibi dillerde yazılmış sayfalar için de destek sunuyor ve konuyu şöyle izâh ediyor:

Bazı durumlarda web sunucu düzgün olarak çalışırken script motoru arıza verebilmektedir. Sadece web sunucu portunu kontrol altında tutuyorsanız eğer, betik hatalarından haberdar olamazsınız

Genel özellikleri:* İstediğiniz zaman aralığındaki kayıtlara erişebilme olanağı,* 1 dakikadan 60 dakikaya kadar kontrol zaman aralığı.* Dinamik içerikli web sitelerinin erişimini kontrol altında tutabilme,* Özel ya da korumalı veritabanı sunucularını kontrol edebilme,* Şifre korumalı web sitelerini gözetleyebilme,* “Hızlı test” gibi araçlarla çeşitli kategorilerde web sitenizi testlere tabi tutabilme imkanı,* Birden fazla konumdan sitenizi gözlemleyebilme olanağı.

Hyperspin'den bir görüntü
Hyperspin’den bir görüntü

Servisi yeteri kadar test edemedim; fakat ilk izlenimlerim olumlu yönde. Zira başka ücretsiz servislerde olmayan pek çok özelliğe sahip olması, türkçe desteğinin bulunması ve en önemlisi de istediğiniz zamana ait verileri ekrana yazdırabilme olanağı bu servisi diğerleri arasından açık ara önlere çıkarıyor.

Service Uptime isimli bir diğer web sitesi gözetleme servisi, ücretisiz sürümü pek fazla alternatif sunmasa da kullanıcı arayüzü oldukça güzel. Günlük, haftalık, aylık ya da yıllık raporları dairesel grafiklerle anlaşılır bir şekilde göstermesi, onu kayda değer kılan unsurların en başında geliyor.Genel Özellikleri:* 10 gözetleme konumu,* Tüm portları gözetleme imkanı,* Hiçbir zaman silinmeyen raporlar,* Günlük, haftalık, aylık ya da yıllık erişim raporları,* Ziyaretçilere açık erişilebilirlik bilgileri,* SMS ile bildirim olanağı,* Web sitenize “uptime” oranını bildiren tuş koyabilme özelliği,* Raporları CSV formatında verebilme imkânı,* Ulusal bölge zamanını ayarlayabilme özelliği.

Service Uptime'dan bir görüntü
Service Uptime’dan bir görüntü

Servisin dikkate değer taraflarından birisi, yukarıda da belirttiğim üzere, göze hitap etmesi. Anlaşılır ve kullanışlı arabirimi sayesinde tercih sebebi olabilir; fakat 30 dakikada bir kontrol etmesi (ki bu da 29 dakikalık bir kesinti olduğunda bundan haberimiz olmayacağı anlamına geliyor), bu servisin kullanılabilirliğini düşüren unsurlar arasında geliyor.

Bir diğer servisimiz olan SiteUptime, 1 site gözetleme olanağı, 30 ya da 60 dakikalık kontrol aralığı ve raporlama desteği sunuyor. Uzun kontrol aralığı gibi bazı dezavantajlarını saymazsak, SiteUptime‘ın öne çıkan özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:* 4 farklı gözetim konumu,* E-posta uyarıları,* Aylık rapor,* HTTP, POP3, SMTP, FTP desteği,* Grafiksel izleme,* Ziyaretçilere açık uptime oranı bilgisi.

Siteuptime'dan bir görüntü
Siteuptime’dan bir görüntü

Diğer servislere nazaran gözle görülür derecede önemli bir ek servisi bulunmayan SiteUptime, bir “demo” sayfası sunuyor. Bu sayfaya buradan erişebilirsiniz. Servisin bir artısı, belki diğerlerine göre daha kullanıcı dostu bir arayüze sahip olmasıdır.

internetseer, diğerleri kadar kullanıcı dostu bir arayüze sahip olmasa da, basit şekilde “site gözetleme” işi yapıyor. Aslına bakılırsa, internetseer‘ı bu listeye alıp almamakta kararsız kaldım. En sonunda, sadelik isteyen kullanıcıların tercih sebebi olabileceği için listeye dahil ettim.Genel özellikleri:* Günde 24 kez kontrol,* HTTP protokolüne destek,* Haftalık raporlar,* İstenildiği kadar kişiye uyarı gönderimi,* Yanlış alarm koruması.

internetseer'dan bir görüntü
internetseer’dan bir görüntü

Söylediğim gibi, bu servisin diğerlerine göre pek fazla bir artısı yok. Hatta diğerlerinin yanında oldukça sönük kalıyor; fakat “Sadece e-posta adresime günlük uyarılar gelsin.” diye düşünenler için ideal olabilir.

Daha kolay, daha hızlı ve daha etkili sloganlarıyla yola çıkan Site 24×7, ms cinsinden günlük ping süresini gösteriyor ve anlaşılabilir grafiklerle istatistikleri kullanıcısına sunuyor. En büyük özelliği, 1 dakikadan 1 güne kadar çeşitli aralıklarda kontrol imkânı sunması. Zira 1 dakika gibi kısa bir sürede kontrol yapan başka bir ücretsiz servis neredeyse yok gibi.Genel özellikleri:* 1 dakikadan 1 güne kadar kontrol zamanı aralığı,* Zamanaşımı süresini belirleyebilme olanağı,* Web sitesinin içeriğinin değişip değişmediğinin kontrol edilebilmesi* Anahtar kelimelerin değişikliğine göre uyarı verebilmesi* Uyarıların ne zamandan itibaren (ilk, ikinci ya da üçünc erişilememede vs.) gönderileceği gibi özelliklerinin bulunması.

Site 24x7'den bir görüntü
Site 24×7’den bir görüntü

Aslına bakılırsa, diğerlerinin içinde en çok özellik sunan servis Site 24×7 olarak görünüyor. Kolay ve anlaşılabilir arayüzü de onun kullanılabilirlik oranını yükseltiyor. Farklı konumlardan da kontrol olanağı sağlaysaydı, en popüler monitör aracı olabilirmişti. Ayrıca, servisi sağlayan firmanın diğer servisleri de kayda değer olarak görünüyor. Bakmakta fayda olacaktır.Diğer araçlar

Değişik konumlardan web sitenize olan erişimin ms cinsinden hızını ölçmenize sağlayan bir web aracı olan Host Tracker, gireceğiniz bir e-posta adresi aracılığıyla da gerektiği zamanlarda uyarıları tarafınıza gönderebiliyor.

host tracker'dan bir görüntü
host tracker’dan bir görüntü

Radar Website Monitor, Bilgisayarınıza kurup kendi evinizden web sitesi erişim kontrolü yapmanızı sağlayan ve son derece kullanıcı dostu yapıya sahip bir programdır.

Radar Website Monitor
Radar Website Monitor’dan bir görüntü

1 saniyeden başlamak üzere istediğiniz aralıklarda kontrol edebilir ve sitenizin ping süresini ölçebilirsiniz. Belki bilgisayarı devamlı açık olmayan kullanıcılar için pek bir anlam ifade etmeyecektir; fakat sunucu (server) sahipleri için paha biçilemez bir öneme sahip olacaktır.2.3 MB boyutundaki programı buradan indirip bilgisayarınızak kurabilirsiniz.NOT: Bahsi geçen bu servislerin yazmış oduğum özellikleri ücretsiz sürümleri için geçerlidir. Çoğu servisin ücretli sürümü de vardır ve özellik bakımından farklılık gösterebilmektedirler. Yorumlar, şahsî nitelik taşıyabilir; bu da bazı servisleri uzun süre kullanıp bazılarını kısa süre kullanmamdan ileri gelmektedir.