Parmakların kumaşla dansı: Karadeniz Bölgesi ve özellikle de Bartın’daki kadınlarımız, sabır isteyen tel kırma sanatını duygularının dili olarak görüyor; anlatamadıklarını, dileklerini ve sıkıntılarını kumaşa özenle işliyor. Bu nedenledir ki el emeği göz nuru tel kırma, kadınlar arasında yaygınlaşıyor, anlatılamayanlar paylaşılıyor…Tel kırma, zevkli işlemesi, kendine özgü tekniği, akıcılığı, ışıltısı ve otantik görselliğiyle hemen kendini fark ettiren, bize ait olan asil bir sanat… Hayal gücüyle şekillenmiş, tasarlanmış desenleri olan tel kırma, aileden aileye geçen, kültürümüzü yansıtan bir özelliğe sahip…

Ulusal kültürümüzü yansıtan el sanatlarımızın en güzel örneklerinden biri olan Bartın yöresine ait tel kırma işlemesi, araştırmalara göre ilk olarak 1890-1900 yılları arasında görüldü. İlk tel kırma işinin bir vali kızının sıkıntıdan yaptığı sanılıyor. Bu nedenle tel kırma “Bartın işi” olarak da anılmaktadır.Tel kırma, işleme tekniği ile diğer nakış tekniklerinden farklı ve görünüşü itibariyle göz alıcı bir işleme çeşididir. Tel kırma, kumaş veya tül kasnağa kumaş gerilerek özel iğne ile işlenmektedir. İplik olarak kullanılan tel, işleme sonunda el ile bükülerek kırılıyor. Bu nedenle tel kırma denmektedir.

İlk zamanlarda tel kırma genç kızların ellerinde çeyiz olarak hayat buluyordu. Günümüzde ise kıyafetlerde, küçük ve büyük çantalarda, mevlit örtüleri, şal, fular, küçük keseler, aksesuarlarda, hatta ayakkabı ve terliklerde uygulanıyor.Tam anlamıyla el emeği göz nuru olan tel kırmada, her türlü nakış deseni uygulanmaktadır. Genelde siyah tül tercih edilse de, değişik renkte kumaş ve tül üzerine, altın, gümüş ve bakır tel kullanılarak yapılıyor. Bir sanat eseri ortaya çıkmaktadır sonuçta. İşleyene göre de isimlendirilebiliyor; Kaymak tabağı, Bağdagül, asma yaprağı, sarhoş sokağı, mihrap, değirmen taşı, lalezar, çarkıfelek, süpürgeli ve kemer köprü gibi.

Tel kırmanın iki tekniği vardır, tel kırma ve tel sarma. Tel kırma el ile kırılarak yapılır. Kanaviçe tekniği bu tekniklerden biri. Tel sarma teknikleri de; düz sarma, verev sarma, hiristo sarma, balıksırtı sarma, tel bükme ve iğne üzerinde sarma olarak bölümlere ayrılmaktadır.Tel kırma, kumaş üzerindeki gözenekler sayılarak yapılıyor. Kasnağa gerdirilerek çalışılan bu iş makas kullanmadan el ile kırılarak yapılıyor. Gözenekleri sayılamayan kumaşlarda, ipeksi kumaşlarda kanaviçe yardımıyla sayma yapılmaktadır. Kanaviçe, kumaşa teyellenerek kasnağa gerdiriliyor, kanaviçe gözenekleri sayılarak işleniyor. İşleme bittikten sonra kanaviçe iplikleri çekilerek çıkarılıyor. Göz nuru desen kumaştadır artık…

Tel kırmada, az yıkanan, sert olmayan, ipliği sayılabilen kumaşlar tercih edilmektedir. (şifon, tülbent, Ödemiş ipeği, Hatay ipeği, yöresel özellik taşıyan bezler ve kumaşlar) Madensel teller makinelerden geçirilerek şerit haline getiriliyor. Fazla sert olmayan altın, gümüş, bakır teller ayrı ayrı kullanıldığı gibi birlikte de kullanılıyor. Tel kırma iğnesi özeldir. 2,5- 3 cm boyunda yassı bir iğnedir. Altın, gümüş, pirinç ve kromdan yapılıyor.

Yapılış özelliği: Kumaş ütüleniyor, yerleştirme yapılacak yere göre teyelleniyor. Kasnak bezleri dikiliyor kasnağın altına koyularak geriliyor. Desen özelliğine göre işlemeye geçiliyor. İşlemeler artı puan-çarpı puan olarak işleniyor. Kenar temizleme ise kumaşın ve işin özelliğine göre yapılıyor.Eni kalın kasnak kullanılmalı.Germe işlemi mutlaka kasnak bezi ile yapılmalı.İğne seçimine dikkat edilmeli.Kullanılacak tel kırılmaması için iğneye kısa ölçülerde geçirilmeli.İşleme bittikten sonra tel kırma düz bir yere yayılarak, merdane ile bastırılarak düzeltme işlemi yapılmalı. (sıcak ütü kullanılmaz)Fazla yıkanmayan tel kırmaların temizliği için: Küvette soğuk su içine şampuan dökerek, çitilemeden hafif hareketlerle yıkanmalı ve soğuk su ile durulanmalı. Asmadan havlu üzerinde kurutulmalı.