Milyonlarca genci ilgilendiren ve askerliği ayrım yapmaksınız herkese eşit süreye çeken taslak başbakanlıkta. Şehit olaylarından sonra Genelkurmay açıklama yapmış, bedelli askerliğin olmayacağını bildirmişti. Açıklamada Başbuğ, “Biz tüm bu sistemleri genel olarak ele alıp daha sağlıklı, daha sade, daha eşit, daha adil bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bunları tek tipe indirebilir miyiz konusu üzerinde duruyoruz” demişti.Ama şuanda taslağın içeriği tam olarak bilinmediğinden askerlik çağındakiler ikiye bölündü.1- Üniversite okuyan gençlerin itirazı2- Üniversite okuyanların kısa dönem askerlik yapmasına karşı olan ve kendisi de uzun dönem askerlik yapmış olanların desteğiABD ve çoğu Avrupa ülkesinde profesyonel askerlik mevcutken bazı Avrupa ülkelerinde zorunlu askerlik mevcut.Avusturya: Askerlik 7 ay veya kamu hizmeti 12 ay,
Finlandiya: Askerlik 180 gün veya kamu hizmeti 395 gün,
Yunanistan: Askerlik 8,5 ay veya kamu hizmeti 13 ay
Danimarka: Askerlik süresi 4 ile 12 ay arasında değişiyor. Alternatif kamu hizmeti 4 ile 13 ay arasında değişiyor.
İsveç: Askerlik hizmet süresi 7,5 ile 17,5 ay arasında degişiyor. Alternatif kamu hizmeti kişilere göre ya istenmiyor, ya da 10,5 aya kadar çıkabiliyor.
Ancak yukarıda ki Avrupa ülkerinden çok farklı konumlarda olduğumuzu, stratejik, tehlikeli ve pis hesaplaşmaların döndüğü bir bölgede bulunduğumuzu unutmamamız gerekiyor.Bir ordunun gücünü asker sayısının çokluğumu yoksa kalitesi mi belirler? Nicelik mi, nitelik mi?Her ne olursa olsun tek umudum doğuya ya da tehlikeli bölgelere profesyonel olmayan, 3-4 ay eğitim görmüş askerlerin gönderilmemesidir.