Her ne kadar Twitter hesabımda ya da FriendFeed hesabımda beni takip edenlere yeni birisi eklendiğinde, kullanıcı isimlerinin üzerine tıklayıp profiline ve geçmiş girdilerine bakıp sadece birkaç saniye içerisinde onları geri takip edip etmeyeceğime karar verebiliyor olsam da, bazen öyle bir kullanıcı geliyor ki o kişinin kim olduğuna dair herhangi bir bilgi sahibi olmam, en azından profiline bakarak, mümkün değil. Eğer siz de daha önce kendinizi buna benzer bir durumda bulduysanız, SocialWhois servisini kullanışlı bulabilirsiniz.Tıpkı alan adları için whois bilgisini sorgulamak gibi Socialwhois web sitesi de, bir kullanıcının Friendfeed ya da Twitter kullanıcı adını girdiğinizde o kişi hakkında sizi bilgilendirmeyi hedefliyor. Öntanımlı olarak görünüşe bakılırsa sitenin yaptığı şey, ilgili kullanıcı hakkında o kişi hakkında bilgi almak. Örneğin, ben siteye kayıt olmadan önce Socialwhois, benim Twitter kullanıcı adımı, Friendfeed hesabımda listelediğim diğer hesaplar ile ilişkilendirebilmişti. Ancak Socialwhois’in benim hakkımda verdiği bilgiler beni memnun etmeyince siteye üye olup kendi profilimi oluşturdum ki iş bundan sonra daha da ilginç hal almaya başladı.Socialwhois üzerinde bir hesap oluşturduğunuzda, Twitter’in 160 karakterlik biyografi sınırlaması olmadan hakkınızda daha detaylı bir özgeçmiş oluşturabilir, diğer sosyal profillerinize bağlantılar ekleyebilir, ilgi alanlarınızı girebilir (ki bunlar daha sonra tıklanabilir bağlantılara dönüşecekler) ve ilgili alanları üzerinden Twitter ve FriendFeed üzerinde sizinle aynı ilgi alanlarını paylaşan kişileri görebilirsiniz.

SocialWhois Ekran Görüntüsü
SocialWhois Ekran Görüntüsü

Aslında bu Socialwhois’i bir tür Twitter ve FriendFeed dizini haline dönüştürüyor ancak ilgili dizine katılmak tamamen size kalmış. Sitenin yetersiz kaldığı bir alan ise FriendFeed ve Twitter hesaplarınızı birbirine bağlayamayacak olmanız. Bu sebeple Twitter için ayrı, FriendFeed için ayrı bir hesap oluşturmak zorunda kaldım.SocialWhois ayrıca site üzerinde kendine özgü bazı sosyal özelliklere de sahip. Bunlar arasında beğendiğiniz kişileri beğendikleriniz listesine ekleyebilmek ve sizi bu site üzerinden kimlerin beğendiğini görebilirsiniz. Site üzerinde ayrıca “My Lifestream” bölümü de var ancak bu özelliğin şimdilik ne işe yarayabildiğini çözebilmiş değilim zira bu alan benim için boş. Ayrıca “Public Inbox” alanı da Facebook Duvarı benzeri bir özelliğe sahip.Genel olarak Socialwhois Twitter ve FriendFeed kullanıcıları için uzatılmış bir profil görevini üstleniyor gibi görünüyor. Peki bu tip bir şeye gerek var mıydı? kişisel olarak ben beni takip eden insanların daha önce ilgili platformlar üzerinde neler yaptıklarına, platforma ne gibi katkıda bulunduklarına ve çoğu durumda yeterli olacak kısa özgeçmişlerine bakarak karar vermeyi tercih etme eğilimindeyim. Ancak eğer bir kişiyi takip edip etmemeye karar verme aşamasında daha fazla bilgi arıyorsanız, o zaman SocialWhois ihtiyaçlarınıza cevap verebilir. Henüz birkaç aylık bir site olan SocialWhois üzerinde görünüşe göre pek çok kişi kendi profillerini oluşturmuş durumdalar.Sitenin beğendiğim bir özelliği ise mikrobiçimler (microformats), afml ve xfn gibi web içeriğinin ve kimliklerinin birbirleri ile ilişkisi bazında tanımlandırılabilmesine yönelik teknolojileri desteklemesi. Bu tip siteler, gerek arama motoru optimizasyonu olsun, gerekse de web içeriğinin kategorizasyonu ve kimliklerinin tanımlandırılabilmesi açısından önümüzdeki birkaç yıl içerisinde çok daha popüler olacağı kanaatindeyim.
Siteye üye olmak için herhangi bir form doldurmanıza gerek yok. Twitter hesap bilgileriniz ya d FriendFeed uzak anahtar kaydınız ile site üzerinde profilinizi oluşturabilmeniz mümkün.*


Kaynak: Mashable!* Yazılarımı RSS Üzerinden Takip Edin* @pinkfloyd twitter* pinkfloyd köşesi* Oyyla!