Türkiye Seçime Gidiyor!

Televizyonda, gazetlerde, intenette, sokakta, camide, kışlada, kahvede, evde, işte, cepte heryerde siyaset konuşuluyor.
Peki bundan sıkılmadınız mı?
Sizin cevabınızı bilmiyorum ama benimki hayır.
Çünkü artık ucuz magazin programlarını, izlemek zorunda değilim, çünkü artık yapay gündemle uğraşmak zorunda değlim. Artık köşe yazarları hangi şarap markasının nasıl doğduğunu anlatmıyor.Türkiye belki de gerçek gündemini konuşuyor.Bence tadını çıkaralım. Siyaset konuşabilmenin güzel bi’şey olduğunu ve her zaman yapamadığımızı düşünüyorum…Hafif benzeri sitelerde artık siyaset yazılıp çizilebiliyor.Bunun bir kaç örneğini gördüm.Pilli de belki siyasi içerikli bir site projesi başlatmalı.
Dönelim yazımızaBu süreçte hala kararsız olanlar için, merak edenler için, karşılaştırma yapmak isteyenlere için, fikir edinmek isteyenler vs. için partilerin seçim bildirgelerini toplamaya çalıştım.
Seçime giren partilerin seçim bildirgesi / beyannamesi olanlar:
* CHP* MHP* AKP* DP* İP* EMEP* ÖDP* SP 1 2* HYPBildirgelerini bulamadığım, diğer seçime giren partiler.* ATP* BTP* GP* LDP* TKPşuradan da tüm siyasi partilere bakabilirsiniz.

Bir Önceki Seçim

3 Kasım 2002 Genel Seçimlerine katılmış siyasi partilerin listesi ve oy oranları:* AKP %34,41* CHP %19,42* DYP %9,55* MHP %8,44* GP %7,25* DEHAP %6,14* ANAP %5,10* SP %2,48* DSP %1,23* YTP %1,15* BBP %1,02* YP %0,94* İP %0,52* BTP %0,48* ÖDP %0,34* LDP %0,29* MP %0,22* TKP %0,19

Bugüne Kadar Neler Yaşandı ?

Türkiye nasıl bir seçim sürecinden geçtiğini özetlersek:* Dindarlık ölçer Bülent Arınç cumhurbaşkanlığı seçimine yeni bir kriter getirdi.
* Abdullah Gül tek cumhurbaşkaı adayı oldu.
* Cumhuriyet mitingleri gerçekleşti.
* Darbe(cik)nin e-haliyle tanıştık.
* 367 Anayasa Mahlemesi’nin kararı derken Cumhurbaşkanını seçemedik.
Sonra anladık ki seçime gidiyoruz.* Bu arada seçilme yaşının 25’e indirilmesi güme gitti. Sesimizi çıkarmadık.
* Cumhurbaşkanını halk seçsin dediler. Okey dedik. Anayasa mahkemesi de onay verdi kıllandık. Ulan yoksa seçmesek mi?
* Birleşmeler, ittifaklar sağlı, solu geldi. Geldi gelmesine ama daha başlamadan bitti merkez sağda birlik çabası. Bu arada demokrat parti’de listelerin parayla satıldığıidda edildi.
* Solda birlik gerçekleşti ama ortada sol kalmadı. Yada sol ortada (merkezde) kaldı.
* İbrahim tatlıses genç partiden aday oldu.
* AKP milli görüşçüle i tasfiye etti. Abdülatif Şener aday olmadı.
* Bağımsız Adaylarda patlama yaşandı.
* U dönüşler karşılıklı yaşandı Ertuğrul Günay ve İlhan Kesici çığır açtılar bu konuda.
* Terör yeniden hortladı.
* Ankara Ulus‘ta canlı bomba patladı. Ölen vatandaşlarımızı kaybettik. Birçok yaralı vardı.
* Hergün şehithaberleri düştü gündeme.
* Kuzey Irak’a girmek diye bişey çıktı ortaya. Operasyon değildi önemli olan sanki şöyle bir girip çıksak rahatlıyacaktık Türkiye olarak. Bari ayaklarımızı soksaydık. Yok olmazdı.
* Amerik “Big Brother”lık( abilik ) yaptığı Irak’a, Kuzey Irak Kürtlerine. Tabi bizi de izledi, açık açık ama.
* Hudson enstitüsü ortaya senaryo attı. Cevap verdik hemen. Hemde en alasından* Baykal sosyalist enternasyonal‘e gitti.
Irak yönetimini eleştirdi.* Daha sonra sen çıkarttın bu terörü – hayır sen asıl bişey yapmadın. Sen asmadın, ben asamadım, o astırmadı ağız dalaşında ipler çıktı meydana.
* Al as diye ip attı bahçeli. Hatta kement attı kement.
* Giderek nefret ettiğimiz Amerika’ya benziyoruz
* Mazotun 1ytl olması ÖSS’nin kalkması konusunda hemfikir olundu. Herkes programına koydu.
* Başbakan devlet uçağıyla gitti, helikopteriyle gitti, otabüsüyle gitti, arabasıyla gitti, mitinglere. Tartışıldı.
* Anlaşmalar çıktı ortaya. İmzalanmıştı ama yürürlüğe girmemişti.
* Seçim anketleri nin doğruluğu, kamu oyunu yönlendirme amacı konuşuldu tartışıldı.
Ve bügüne kadar daha pek çok olay yaşandı. erbakan, demirel, mesut yılmaz biz hep burdayız mesajı verdiler…
keşke ecevit sağ olsaydı diye düşündüm ben.Demokrasi, laiklik, cumhuriyetvb. kavramalar çok telafuz edildi.
Bu arada afrika sıcakları kavurmaya devam etti bu sıcak gündemde.
Hepimiz Anayasahukukçusu olduk. Anayasa hukukçuları da fos çıktı zaten. Demokrasi herkesin diline sakız oldu. Helin Avşar herşey laik olsun dedi.Köşe yazarları sıradan vatandaşın yayının da apolitik kalmaya başladı.
Seçim kampanyalarında milyonlarca dolar harcandı, harcanıyor. Yine milyonlarca dolarlık parti genel merkezleri yapıldı. Tüsiad, borsa, makro ekonomikonusunda uzman olduk. Cari açıkne olacak diye hergece yatmadan düşünür olduk. Faiz dışı fazlayı mı indirsek ne ?
22 Temmuz’a az bir süre kalmasına rağmen daha pek çok şey olabilir Türkiye şartlarında. Ama seçime yaklaşırken siyasi tablo bu.

Seçim ve İnternet

Bu seçim sürecinin başından beri belki de ilk defa internet bu kadar etkin(?) olarak kullanılıyor.
Çünkü hafif ve birçok sitede Mehmet Ağar’ın seçim reklamlarını görmeye alıştım. Ayrıca birçok seçim sitesi doğdu ve konuyla ilgili birçok adsense reklamı gördüm.
Seçimin sürecinde önemli etkileri bulunan sitelerden bahsedelim biraz.
E-muhtıra‘yı yayınlayarak Siber-savaş başlatan rusyadan bile daha reformcu olan tsk ve işte o meşhur site. ( arşiv bölümüne girilemiyor ancak şu an )bıyıklı kampanyayla adından söz ettiren KA-DER ve işte sitesi Çok başarılı olmasalar da yine bir gündem oluşturdular ve bir kaç kadın adayı meclise sokabildiler.

Koyverme oyver kampanyası’nı seçim sürecinin başından beri sürdürerek gerçekten çok önemli bir iş yapan arkadaşların sitesihatta rap tarzı bir şarkılarıbile var.

Radikal2’de fikir temellerinin atıldığı, ve sonuç olarak Baskın Oran gibi bir adayın ve DTP’nin, başka bir bağımsız aday olan Ufuk Uras’ın söylemiyle “meclise tünel kazarak girmek” amacıyla adayların belirlendiği uzun sözün kısası bağımsızlar patlamsının çıkış noktası ve sitesi ortakaday.Not: Bu bölümde tarafsızlığımı bir yana bırakarak Baskın Oran’la ilgili biraz bilgi ekledim. Ankara’da oy kullanacağımdan dolayı bari küçük bir katkım olsun istedim.Baskın Oran‘dan bahsetmişken onun sitesini bildirmeden olmaz. Çünkü daha adaylığı söz konusu olmadan bile akademesiyen, bir yazar olarak, Baskın Oran ben dahil birçok kişinin tüm e-maillerine cevap vermiştir. Bizi aydınlatmıştır.Ayrıca kendisi gmail kullanmaktadır ki bu bile takdir edilesidir. baskinoran[at]gmail.com.
Adresine bugüne kadar attığım tüm mesajlara cevap atmıştır.Üstelik seçim koşuşturmasında bile.Ayrıca kendisinin sitesi gördüğüm en aktif sitelerden birisidir.Örenğin kampan-yap bölümüyle kendimiz kampanya hazırlayıp Baskın Oran’a destek olabiliyoruz. Ayrıca ezber bozan sözlük’e de bakabiliyoruz bozulmamış ezberlerimiz için. Kampanya’nın youtube ayağağına da şuradan bakıyoruz.

Tabi ki yüksek seçim kurulu seçimlerin vazgeçilmezi. işte ysk sitesindende nerede oy kullanabileceiğimizi öğrenebileceğiz.Bu haber tabiki youtube‘un da seçimler de bile önemli rol oynadığını gösteriyor.Hala kararsız olan varsa bütün partilerin seçim bildirgelerine bakmakta fayda var diye düşünüyorum. Geçersiz yada boş oy kullanmak da siyasi bir tavır bence. Ama seçim sistemimiz de o oylar başkasına gidiyor. Maalesef. Beğensek de beğenmesek de.Seçim ve siyasi tabloyla ilgili kişisel görüşlerimi aktardım.Eğer yanlış yada eksik bilgi varsa lütfen uyarın arkadaşlar.