Hepimiz reklâm aralarında reklâm olduğunu biliyoruz, hatta çoğumuz kanalı bile değiştiririz reklâmlar çıktığında. Fakat bu reklâmlardan kurtulmamızı sağlıyor mu? Aslında pek farkında olmasak da, çoğu zaman ekran başında reklâmlara maruz kalıyoruz, reklâm aralarındakinden daha etkili reklâmlara.İlk taktik ürün yerleştirme (product placement). Logonun veya ürünün medyasal bir dokümana yerleştirilmesi anlamına geliyor. Aslında her yerde karşılaşıyoruz onlarla, dizilerde, filmlerde, bilgisayar oyunlarında, hatta kitaplarda bile ve öyle yerleştirilmiş ki onu eylemin bir parçası olarak görüyoruz. Ürün yerleştirmenin tarihi 19. yüzyıla dayanıyor. Jules Verne’in “80 Günde Devr-i Âlem” kitabı muhtemelen ilk örnek. Kitapta gemi ve balıkçılık şirketi markaları geçmekte.

Apple
Apple

Apple bilgisayarların Hollywood sinemasında gerçek hayattan çok daha sık kullanıldığını fark etmiş miydiniz? Ya da film nerede geçerse geçsin mutlaka Starbucks’ta bir kahve içildiğinin?İkinci taktikse nöromarketing (neuromarketing ya da neuro science marketing). Nöromarketing, insanların ürünlere nasıl tepki verdiğini araştıran bir yöntem. Örneğin, Coca-Cola’yı sadece Pepsi’den daha iyi olduğu için içtiğinizi düşünüyorsanız muhtemelen yanılıyorsunuz ; çünkü 2004’te yapılan araştırmaya göre hangisi olduğu söylenmeden iki kola da tattırılan denekler, ikisi için de benzer beğeniler göstermişler.

Fakat hangisinin Coca-Cola, hangisinin Pepsi olduğu söylendiğinde deneklerin dörtte üçü Coca-Cola’yı tercih etmişler. Buradan Coca-Cola’nın nöromarketing stratejilerinin Pepsi’den daha iyi olduğunu ve tatları aynı olan iki içecekten onu seçmemizi sağladığını anlayabiliriz. Aynı şey Mc. Donald’s ve Burger King için de geçerli.

Üçüncü ve en bilinen taktiğe geldi sıra, buna ünlülerin reklamlarda rol alması, ya da markaların ünlülere sponsor olması diyebiliriz sanırım(celebrity endorsement). Bunun en bilinen örneği de David Beckham olsa gerek. Bu şahsına münhasır kişilik, Adidas, Pepsi, Gillette, Snickers çikolata, Vodafone, Marks & Spencer ve daha birçok ürünün reklamında rol almış. Ünlü futbolcu gerçekten de çok yakışıklı ve hem kızlar hem erkekler için model durumunda. Sırf reklâmında o oynuyor ya da o kullanıyor diye aldığımızı düşünmek ne kadar saçma gelse de aslnda yaptığımız şey tam olarak da bu.Bir ürünü rafta gördüyseniz ve birden onu almak istediyseniz aslında bu o ürünün çok güzel ya da kullanışlı olmasından değil, bu taktikler sayesinde bilinçaltınıza gönderilen komutların ortaya çıkışından olabilir, bilginize!