öğrenilesi photoshop derslerine kaldığımız yerden devam:
merak edilen, kullanılabileceği düşünülen basit ve kullanışlı photoshop tekniklerinden birkaç tane daha sunmaya çalışacağım. (yazıyı okurken bunu nasıl yapacağım diye takıldığınız bir yer olursa diğer yazılarıma bir göz atın, mutlaka yazmışımdır).ilki meşhur sincity filmiyle meşhur olan siyah-beyaz resme renkli kısımlar ekleme tekniği.# renksiz resimlerimize renk katmak:
ne kadar basit olduğunu görünce şaşıracağınız ve sincity tekniği diye meşhur olan bu teknik şu şekilde: photoshop ile açtığımız resmimizin katmanını bir kez çoğaltıyoruz(duplicate).

katman çoğaltma (duplicate)
katman çoğaltma (duplicate)

çoğalttığımız katman(layer) seçili iken image > adjustments > desaturate yolunu izleyerek resmimizi renksizleştiriyoruz.

resmin ilk hali
resmin ilk hali
resmin desaturate uygulanmış hali
resmin desaturate uygulanmış hali

sonra da yine ikinci katman seçili haldeyken rengini geri getirmek istediğimiz kısmı siliyoruz. evet evet sadece silgi aracımızı seçiyor (biraz yumuşatılmış olursa daha iyi olur) ardından silme işlemimizi yaptıkça zaten görüntü ortaya çıkıyor.

resmimizin son hali
resmimizin son hali

eğer daha değişik renk tonları vs. istersek de bunları alt katmanda yapmamız yeterli olacaktır.# güneş ışığı efekti:
özellikle manzara resimlerimize bazen birazcık aydınlık katabilmemiz resme çok büyük katkı yapar. manzara resmi deyince de en doğal ışık olan güneş başrolü oynadığına göre resmimize güneş ışığı efektini nasıl düşürürüz bir bakalım:

biraz karanlık bir doğa resmi
biraz karanlık bir doğa resmi

resmimizi photoshop ile açtıktan sonra resmin katmanının üstüne yeni bir katman daha açıyoruz (new layer). açtığımız yeni katmanımız seçili iken araç panelimizden polygonal lasso aracımızı seçiyoruz.

polygonal lasso aracı
polygonal lasso aracı

ve resmimizde nerelere güneş ışığı düşürecek isek oraları kapsayacak bir zikzak çiziyoruz(ben burada bir orman yolu resmi kullandım bu sebeple düşecek güneş ışıklarının ağaçların arasından sızacağını hayal ederek zikzak kullandım siz de resminize göre karar verebilirsiniz).

polygonal lasso aracı ile çizdiğimiz zigzag
polygonal lasso aracı ile çizdiğimiz zigzag

zikzak çiziminden sonra boya kovası(paint bucket) aracımızı alarak zigzagın içini beyazla dolduruyoruz.

içini beyazla doldurduğumuz zigzag
içini beyazla doldurduğumuz zikzak

şimdi de seçim aracımızı boşaltıp filter > blur > gaussian blur yolunu izleyerek açılan penceremizden 7 pixellik bir blur uygulayarak penceremizi kapatıyoruz.

blur uygulamamız
blur uygulamamız

ve son adım: katman panelimizde seçili ikinci katmanımızda blending mod ayarını normal iken overlay olarak değiştiriyoruz ve opacity ayarını az biraz düşürerek işlemimizi tamamlıyoruz.

overlay ve opacity ayarı
overlay ve opacity ayarı
güneş ışıklarını düşürdüğümüz resmimiz
güneş ışıklarını düşürdüğümüz resmimiz

# resimlerimizde posta pulu efekti:
işte yine basit ama kullanışlı bir yöntem: pul efekti. özellikle blog ya da gezi sitelerinde oldukça kullanışlı olan bu efekt resimlerimize biraz maceracı ve biraz güngörmüş gibi bir hava katmaktadır. yapımı da şu şekildedir:öncelikle silgi aracımızı seçip araç seçenekleri kısmından mod seçeneğini brush olarak ayarlıyoruz.

silginin mode ayarını brush olarak ayarlıyoruz
silginin mode ayarını brush olarak ayarlıyoruz

pulumuzun kenarlarının ne kadar derin olmasını istiyorsak silgimizin büyüklüğünü ona göre ayarlayıp f5 kısayol tuşu ile brushes penceresini açıyoruz.

brushes(fırçalar) penceresi
brushes(fırçalar) penceresi

buradaki spacing(aralık) seçeneğini işaretleyip ayarını da resmimize uygun şekilde arttırarak resmimizin kenarlarını yapıyoruz. bunu yaparken de shift tuşunu basılı tutarsak düz bir şekilde yapabileceğimizi önceki yazılarımızda zaten yazmıştık.

resmimizde pul kenarları
resmimizde pul kenarları

işte bitti. bu kadar basitti. ve yazımız da burada bitti. sürç-i klavye ettik ise affola…bu serinin diğer yazılarına buradan ve buradan ulaşabilirsiniz. photoshop’ta pratikleşmek adına bu ve bu yazılar yararlı olacaktır. farklı bir cam efekti için bu yazıyı okuyabilir veya diğer yazılarıma göz atabilirsiniz.