Photoshop’ta birkaç basit ama kullanışlı teknik

bazı photoshop teknikleri
bazı photoshop teknikleri

bu yazıda da photoshop kullanırken kullanmaktan zevk alabileceğiniz birkaç teknik hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Kullanılan tekniklerin basit ama kaliteli olmasına dikkat etmeye çalıştım ki sadece bu işle profesyonel olarak ilgilenenler değil herkes kullanabilsin. İşte o teknikler:# geometrik şekilli yazı yazmak:bazen yazılarınızı belli bir geometrik sınırlama içerisine hapsetmek veya sadece çizdiğiniz bir şeklin içerisine yerleştirmek isteyebilirsiniz. Çok basit olan o yöntem şu şekilde:şeklinizi (kare, daire vs) seçin ve araç seçenekleri(tool options) panelinden “paths” seçeneğini işaretleyin.

araç seçeneklerinde paths seçeneği
araç seçeneklerinde paths seçeneği

şeklinizi istediğiniz yere çizin ve yazı aracınızı seçip az önce çizdiğiniz şeklin üstüne, yazmaya başlamak için tıklayın. Yazmaya başladığınız zaman yazınız otomatik olarak yerleşecek ve az önce çizdiğiniz şekil ile sınırlı kalacaktır. İşiniz bittiğinde de şekil kaybolacak ve ortaya sadece o şekli almış olan yazınız çıkacaktır.

konuşma balonu şeklindeki yazı
konuşma balonu şeklindeki yazı

# ok işareti:
en çok kullanılan şekillerden biri olmasına rağmen ok işaretinin de photoshop ile nasıl çizildiği konusunda birçok kişinin fikri yoktur genelde.(hazır şekillerde bile var diyenler olacaktır, hatırlatalım o ok işaretlerinin çizgisi ile ucundaki okun uzunluklarını dengeleyemiyorsunuz. yani uzun bir ok çizdiğinizde uzun ve geniş bir de ucu oluyor vs. vs.) Şöyle ki; araç panelimizden geometrik şekillerimizin çizim aracının üzerinde fareyi basılı tutarak veya şekil aracına tıklayıp araç seçeneklerinden seçim yaparak çizgi (line) aracımızı seçiyoruz. Şekillerin hepsinin olduğu gibi çizgi(line) aracının da seçenekleri olacaktır muhakkak ki var. araç seçenekleri panelinde şekilerimizin sonunda gizlenmiş duran geometry options açılır penceresine tıklıyoruz ve karşımıza ok işareti seçenekleri çıkıyor.

ok işareti seçenek penceresi
ok işareti seçenek penceresi

buradan ok işaretimizle ilgili seçimlerimizi yaparak çizimimizi yapmamız yeterli.

ok işareti kullanımı örneği
ok işareti kullanımı örneği

# gerçekçi gölgeler ve yansıma:
“photoshop ile gölge yapmaya ne gerek var” dediğinizi duyar gibiyim. Evet çok kolay ama biz biraz da perspektifi olan gölgelere bakacağız. Öncelikle gölgesini oluşturacağımız nesneyi arkaplan(background) katmanında değil ikinci bir katmanda oluşturuyoruz veya ikinci bir katmana kopyalıyoruz. (katmanlarla ilgili kısayol tuş kombinasyonları için buraya bakabilirsiniz.)

yeni katman(layer) ekleme
yeni katman(layer) ekleme

resme normal photoshop efektleriyle gölge veriyoruz. (Bilmeyenler için not: nesnenin olduğu katmana çift tıklarsanız efekt penceresi açılacaktır, bu pencerede drop shadow sekmesi gölge vermenize olanak sağlar.)

efekt penceresi
efekt penceresi
gölge (drop shadow) efekti
gölge (drop shadow) efekti

şimdi gölgemizle resmimizi ayırmamız gerekiyor. İşte az bilinen bir ipucu: efekt verdiğiniz nesnemizin katman isminin yanında o katmanda efekt kullanıldığına dair bir işaret çıkar.eğer bu işarete sağ tıklayıp create layer seçerseniz efekt ile nesneyi ayrı katmanlara ayırırsınız ki biz de böyle yapıyoruz.

katmanda efekt işareti
katmanda efekt işareti

ayırdığımız gölgemizin katmanını ve sonra da transform aracımızı seçerek (kısaca “v” tuşuna basın) gölgemizin boyunu biraz kısaltıyoruz çünkü malum gölgemiz yerde olacak.

boyu kısaltılan gölge
boyu kısaltılan gölge

ve ctrl farenin sol tuşuyla transform noktalarından üst ortadakini yana doğru çekerek gölgemize yatay bir görüntü veriyoruz.

yatay konumdaki  gölge
yatay konumdaki gölge

son olarak gölgemizin koyuluğunu katman(layer) panelinden opacity ile ayarlayıp gölgemizi istediğimiz pozisyona yerleştirirsek gerçeğinden pek farkı kalmayacaktır.

resmimizin son şekli
resmimizin son şekli

yansıma konusunda da hemen hemen benzer bir teknik kullanabiliriz. arkaplan (background) katmanından ayrı oluşturup nesnemizi yerleştirdiğimiz katmanı çoğaltıyoruz (duplicate). bu katman seçili iken transform aracımızı seçiyoruz ve üst orta şekillendirme noktasından tuttuğumuz nesneyi tersine dönecek kadar aşağıya sürüklüyoruz.

yansımanın şekli
yansımanın şekli

ve resmimizin üzerine aşağıdaki şekilde bir gradient uygulaması yapıyoruz.

katman stil penceresi
katman stil penceresi
gradient overlay
gradient overlay

son olarak aynen gölgemizin koyuluğunu ayarladığımız gibi bunda da yansımanın netliğini ayarlamak için katman panelinden opacity ayarını düşürüyoruz(%15 iyi gibi).

yansıma
yansıma

ve basitçe yapabileceğiniz profesyonel olmayan yansıma efektimiz bitti. (profesyonelseniz zaten bunun binbir yolunu biliyorsunuzdur muhtemelen. isterseniz yorumlarda açıklayıp hepimizi aydınlatırsınız.) Sürç-i klavye ettik ise affola…devam ederiz inşallah vakit buldukça…photoshop çalışmalarınızda faydalı olması açısından kısayolları , pratik ipuçlarını, bazı efekt ve fotoğraf düzenleme yazılarını da okumanız yararlı olacaktır.