21 Mart 1685‘ te Almanya’ nın Eisenach kasabasında doğar. Alman klasik müzik bestecisi ve orgcusudur. Barok tarzında eserler icra edip, bu tarzı zirveye taşır .Bach’ ın aile fertlerinin büyük çoğunluğu müzikle ilgilenir. Kimisi org çalar, kimisi koro şefliği, kimisi saray müzikçiliği yapar. Vitus Bach, oğlu Hans Bach (çalgıcı lakabıyla bilinirdi , ailenin asıl ceddi) ve Christoph Bach (Mozartın uslubunu hazırlayanlardandır) Bach ailesinin ünlü müzisyenlerinden. Bu ailenin tarihi Orta Almanya’ nın Thüringen eyaletine kadar uzanır. Halk Bach ailesinin müzisyenlerinden BACH’ LAR diye söz ederdi. Bach adeta müzik aşkıyla dünyaya gelip müzik aşkıyla dünyadan göç etmiştir.

doğduğu evJ.S. Bach ile müzik tarihi en şatafatlı dönemlerini yaşar. Bach geçmiş zamanlardaki müzik anlayışı ile gelecek nesil müzik anlayışını birleştiren bir köprü gibidir. Kendisinden önce geçen müzisyenleri inceler , onların fromlarını daha da geliştirir ve kendisinden 3 nesil sonra başlayacak yeni bir oluşumun da fikir babası olur.Başlarda kendi çabasıyla müzik çalışmasını sürdürür. 25 yaşından itibaren Lueneburg Michaelis Schule für Musik okulunda çalışmalarına devam eder. Bir müddet sonra buradan ayrılarak Hamburg’ a gider. Çeşitli orkestralarda çalışır. Org çalar. Anstadt kilisesinde org çaldığı dönemlerde kilise idarecileri ile bir takım sorunlar yaşar. Bach’ ın kilisede org çalmaya başlamasıyla koronun uslubu bir anda değişir. Kendine has değişik bir uslubu vardır Bach’ın. Kilise idarecileri bu durumdan hoşnut olmaz. Onlara göre Bach’ ın müziği, koro müziğinin arasına garip sesler sokan, ilahinin havasını değiştiren bir müziktir. Bu adamın kutsal müziğin havasını değiştirmesine tahammülleri yoktur kilisedekilerin.

Bach kilisede işe girerken korodoki çocuklara müzik öğretmek şartıyla girer. Ancak işe başladıktan sonra onlarla da ilgilenmemesi kilisedekileri iyice kızdırır. Bach bu kilisedeki işinden ayrılmak zorunda kalır . Bach başka bir kilisede iş bulur. Ancak burada da kilisenin orgunu beğenmeyişi nedeniyle işten ayrılır . Yine bir başka kiliseden gelen iş teklifini , o dönemin adetlerine göre işe girmek için kiliseye bağış yapmak şartı arandığından geri çevirir. Bağış isteyen kilise yöneticileri gökten melekler dahi inip kilisede org çalmak istese onlardan bile bağış alınacağını , vermemeleri durumunda cennetlerine dönmeleri gerektiğini söyler. Ohrduf, Anstadt, Mühlhausen, Lübeck ve Leipzig’ de kilise orgculuğu yapmasına rağmen Bach’ın eserlerinin kıymetini anlayan çıkmaz o zamanlar. Bach Bach İmparator Frederick’ in isteği üzerine Berlin’ de org konseri verir. Saraya gelerek saray halkına piyano çalar.

İmparator Bach’ tan kendi bestelerini de çalmasını ister. Bach imparatora, yazacağı herhangi bir melodiyi 6 değişik şekilde çalabileceğini söyler. İmparatorun yazdığı melodiyi harikulade tarzda icra etmesi herkesi hayran bırakır .Bach, Weimar sarayında sarayın baş orgcusu olarak çalışmaya başlar. Baş müzikçi olacağı günü özlemle bekler. Ancak baş müzikçinin ölümüyle yerine başka birinin tayin edilmesi Bach’ ı hayal kırıklığına uğratır ve buradaki işinden ayrılır.Cöthen prensi Leopold bunun üzerine Bach’ı yanına alır. Bach bu prensle birlikte seyahatlere çıkar. Bu seyahatler esnasında Brandenburg asillerinden biriyle tanışma fırsatı bulur. Prens Ludwig isimli asilzade konçerto meraklısıdır. Bach’ tan konçerto bestelemesini ister. Bach, Brandenburg Konçertoları adını verdiği konçertosunu bunun üzerine besteler.Bach, 1707 yılında kuzeni ile evlenir. (Maria Barbara )

1720 yılında eşinin vefatı üzerine, 2. evliliğini Anna Magdelena Wilcken ile yapar. 20 çocuğu olduğu söylenir. Kalabalık ailesi bir yana bir çok da öğrencisi vardır. Piyanoda küçük parmakla baş parmağında piyanoya değmesi gerektiğini ilk Bach öne sürer ve bu usulü ilk o uygular. Fakat bu zor ve bir o kadar da yorucudur.Bach’ ın müziği dini ve dindışı çoksesliğin vardığı doruk noktasıdır. Müzikte çokseslilik ve müziğin vazgeçilmezlerinden doğaçlamayı en çok Bach’ ın eserlerinde görürüz. Kendinden önce kullanılan formları geliştirir. Müzikte hem barok hem Rönesans devri izlerini birleştirir. Eserlerini matematiksel bir kavrayışla işler. Eserleri armoni bilimi açısından karışıktır ama armoni ve melodiyi mükemmel tarzda dengelemeyi başarır. Bir armoni dehasıdır Bach. Onun için, müziğin Einstein’ i diyebiliriz. Bach’ ın aritmetik ve olasılıkla ilgili tezleri olduğu , matematik profesoru olduğu da bilinmektedir. Bach’ ın müziğinde Fransız ve İtalyan müziğinin sentezini görmek de mümkündür. Ne enterasandır ki hayatı boyunca Almanya dışına çıkmamasına rağmen bu sentezi sağlayabilmiştir. İtalya müziğini bilmesinde Vivaldi’ nin Almanya’ da yayınlanan eserlerini incelemesi önemli yer tutar. Fransız sentezini ise Almanya’da yaşayan fransız klavsenci Froberger’ den esinlenerek sağlar . Tarihteki en başarılı müzisyenlerden biridir.Üretken birisiydi. Bunu da sistemli ve çok çalışmasına borçluydu.Bachın başlıca orkestra eserleri, Altı Brandenburg Konçertosu ve Dört suit’tir. Konçertoların en önemlileri Mi majör keman konçertosu, İki keman için iki keman konçertosu (do minör ve re minör), Re Majör Keman konçertosu, La minör Keman Konçertosu dur. Ses eserleri arasında Noel oratoryosu, Paskalya oratoryosu, Johannes Passion, Matthaus Passion önemlileridir. Klavsen (piyano ) eserleri arasında kromatik fantezi ve füg, İngiliz süitleri, Fransız süitleri, iyi tampereli klavsen yer alır .Bach’ ın el yazısı özel bir el yazısıdır. İşini yaparken göstediği titizliği yazısında dahi görürüz. Bach’ ın el yazısında çağdaşlıkla, eski çağ yan yana durur.

Notaları hem kolaylıkla tanırsınız hem de geçmişten kopup günümüze geldiğini anlarsınız . Yaşadığı devrin estetik zevkinden günümüze görsel bir şölen sunar Bach .Onun bambaşka , orjinal uslubu yazıda da kendini gösterir.Edebiyatçı Dylan Thomas Bach için ‘O en iyidir ‘ der. Yine büyük Bariton Dietrich Fisher –Dieskau Bach’ ın müziğinin ruhun dili olduğunu söyler. Bach müziğinin ünlü yöneticisi Helmuth Rilling ‘Bach yalnız büyük bir besteci değil, onun müziği daha sonraki kuşak bestecilerini de etkilemiştir‘ der. John Sebastian Bach, yıllarca geceli gündüzlü çok yoğun çalışması nedeniyle görme kabiliyetini kaybetmeye başlar. 1750 yılının Ocak ayında ise kör olur. Küçük yaşta sıkı bir din eğitimi gören Bach, hastalığın da tesiriyle kendini adeta Tanrı’ya adar. Dini öğeler içeren eserler vermeye başlar. Tanrıya kendisini adayan insanların çok çalışması gerektiği tezini savunur.’Müzikte tek amaç Tanrı’ yı memnun etmektir.Dinine bağlı birisi çok çalışırsa en az benim kadar başarılı olabilir‘ der. Bach’ a göre hayat amansız bir mücadeledir. Çok çalışmak ise, omuzlarına aldığı ağır yükle Tanrı’ nın kutsal evine yapılan yolculuktur. İnsan dünyada çalışmazsa Tanrı’ nın huzuruna çıkacak yüzünün olmayacağını düşünür Bach.

Bach’ ın yüzlerce eserinden bir kısmı kaybolur, bir kısmını da Bach yakar. Öğrencilerinden birinin Bach hakkındaki görüşü Bach’ ın kendi dehasının kıymetini bilmeyecek kadar mütevazi oluşudur. Bach asla bencil olmadı. Kendinden önce gelen bestecilerin eserlerini büyük bir titizlikle inceledi. O eserlerden faydalandı, eser sahiplerinin de tanınmasını sağladı. 25 temmuz 1750 yılında Leipzig’ de şiddetli bir sara krizi geçirerek hayata veda etti. Bach ölümünden sonra uzunca bir müddet unutulur. Eserleriyle ilgilenen olmaz . İnsanlar onun ölümüne üzülürler ama Bach’ ın eserlerinden haberleri yoktur. Aradan geçen uzun zaman sonucunda ilk olarak Zelter, Bach’ ın eserleriyle ilgilenmeye başlar. Mendelsshon da ona katılır. Bach’ ın ilk büyük biyografisini Spitta yazar. Spittanın yazdığı biyografi Bach’ ın eserlerinin dikkat çekmesini sağlar. Mozart ve Betthoven de Bach’ ın eserlerinin değerini sezerler. Chopin, Liszt onun eserlerini çalarak yeniden tanınmasını sağlarlar.