Belki bu günlerde basında Korsan Partisi haberleri dikkatinizi çekmiştir. Kurulduğundan beri çeşitli esprilere konu olduğu için belki de okumadan geçtiğiniz haberlerden biriydi. En azından ben öyle yapmıştım. Yeni kurulan bir partinin bu kadar hızlı bir şekilde büyümesi, acaba bizim içinde bir umut olabilir mi demiştim kendime. Lakin her zaman olduğu gibi yine yanıldım.

Başlangıç olarak bu hareketin ne olduğundan kısaca bahsedelim. Asıl adı Piratpartiet olup 1 Ocak 1996 tarihinde Rickard Falkvinge adında bir İsveçli tarafından kuruldu. Mühendis olacağım deyip, açmayınca okulu terk edenlerden kendisi.Basında konusu sadece internetten bedava film, müzik veya oyun indirmenin cezalandırılmasına karşı oldukları şeklinde geçse de, Korsan Partisinin amacı bütün fikri mülkiyet yasalarını kaldırmak, kişisel bilgilerin gizliliğini yeni yasalarla korumak, terörizmi veya ticari güvenliği gerekçe göstererek çıkarılan, kişisel bilgilerin saklanmasını ve devlet kurumları arasında paylaşılmasını öngören yasaları kaldırmak şeklinde özetlenebilir, özet olmasa da.5 sayfalık parti programında (isteyen manifesto da diyebilir) yazdıklarına göre istekleriyle bağlantılı olmayan hiçbir siyasi görüşün yanında olmadıklarını belirtiyorlar.Manifestolarında dikkatimi çekenlerden biri ise ilaç patentleri hakkındaki görüşleri. Yoksul ülke halklarının ilaç firmalarının patent hakları yüzünden ilaçlardan mahrum kalıp zarara uğradıklarını savunuyorlar. Okuyup, incelemenizi tavsiye ederim.

Kurulduğunda amacı 2006 Eylül ayındaki parlamento seçimlerinde en az 225 bin oy alarak, yüzde 4’lük barajı geçip parlamentoya girmek olan partiye, çoğu kişi gülümseyerek bakmış idi.Seçim sonuçlarında ise durum biraz farklı oldu. 2006 İsveç seçimlerinde, kuruluşunun üzerinden 9 ay bile geçmeden 34,918 oy alarak ( % 0.63 ) seçimlere katılan 40 parti arasından 10. sırada yer aldılar.Son duruma gelince… Kamuoyu yoklamalarına göre 18-30 yaş arası seçmenler içinde partinin destek oranı yüzde 55’e dayanmış durumda. İsveç’in büyük tabloid gazetesi olan Aftonbladet gazetesine göre seçim olsa Korsanlar’a oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 21’e ulaşmış. Kasım 2008 verilerine göre 9143 üyesiyle, İsveç parlementosunda 19 sandalyeye sahip Yeşiller Partisi’ni ( 7828 üye ) geçmiş durumda. Bu gaz ile parti, 2009 yılının Haziran ayında AB üyesi ülkelerde düzenlenecek olan Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılma kararı aldı. Burada ise hangi ülkelerde faaliyet gösterdiğini, göstereceğini bulabilirsiniz. Burada ise torrentfreak isimli internet sitesinin parti lideri Rickard Falkvinge ile yaptığı bir adet röportaj mevcut.Şahsen bizzat kendi kişisel düşüncem:
Bildiğiniz üzere 1980’lerde “çevreci” denilen insanlar örgütlenmiş, kendi fikirlerini duyurup, ideolojilerinin temsil edilebilmesi için Yeşiller Partisi kurulmuştu. Bu arkadaşlarımız ise genel olarak dosya paylaşımının legal hale gelmesi için toplanmışlar ve partiyi kurmuşlar.Filmin asıl konusu ise bence şöyle: Korsan yazılım, film ve müzik paylaşımına ortam sağlayan sitelerin başında yer alan The Pirate Bay sitesi bir türlü kapatılamıyordu. Çünkü siteye ev sahipliği yapan İsveç’teki yasalar bittorrent tabanlı paylaşımdaki merkez siteleri sorumlu tutmuyordu. İsveç Parlementosu’nda 2005 in ortalarında internetteki ”korsanlıkla” mücadele amacıyla yeni bir yasa çıkarıldı. Her ne hikmetse hemen arkasından parti kuruldu. Tabii adı geçen bu internet sitesinin partiyi desteklediğini söylememe gerek yok sanırım.Oy oranına gelince, İsveç’te şu an 800.000-1.100.000 aktif dosya paylaşımcısı olduğu göz önüne alınırsa, yolunun gayet açık olup, az oy bile aldığını söyleyebilirim. Çok başarılı, zekice bir nokta atışı yapılmış.Bu sistem acaba bize uyarlanabilir mi diye bir süredir düşünüyorum. Ama nedense aklıma hep komik fikirler geliyor. Özetle: “Bizde olmaz abi..”