Sigmund Freud
Sigmund Freud

Doktor Sigmund Freud, tesadüfen ziyaretine gelen özel doktoru Felix Deutsch‘a, ağzındaki küçük şişi gösterdi. Kendince pek önemli değildi bu şiş, ama son zamanlarda onu oldukça rahatsız etmeye başlamıştı. Deutsch, sağ tarafta, damak ile çenenin birleştiği yerdeki şişkinliğin kanser olabileceğini düşündüğünde, elinde olmayarak sarardı, heycanlandı, ne diyeceğini şaşırdı.Bu olay 1923 yılı Nisan ayında meydana geliyordu. Psikanalizin kurucusu Dr. Freud bu tarihten sonra 1939 yılı Eylül ayına değin yaşadı; 16 yıldan fazla bu hastalıkla korkunç bir savaş verdi. Kendisi ve yapıtlarını mahvedecek her türlü zorluklara, tehditlere, sevdiklerini kaybetmesine, hatta Nazi rejimi yüzünden memleketinden kovulmasına karşın, hiç durmadan çalıştı, ara sıra dayanılmayacak kadar ağır olan ağrılarına rağmen pes etmeden çalıştı.

Felix Deutsch
Felix Deutsch

Freud’un yaşamı acılar üzerine kurulmuştu. Hastalığı ortaya çıkmadan iki yıl önce, çok sevdiği iki kişinin ölümü ile karşılaştı. Birincisi çok sevdiği çalışma arkadaşı Anton von Freund idi. 39 yaşındayken sarkom ameliyatı olan, sonrasında nevroz geçiren arkadaşını toprağa verdiği gün Hamburg’dan gelen bir telgrafta, çok sevdiği kızı Sophie’nin bir akciğer rahatsızlığı geçirdiği ve hastahaneye kaldırıldığı bildiriliyordu.

Anton von Freund
Anton von Freund

Freud kızınınn yanına gitmeyi çok istiyordu; ama o günlerde Almanya ile Avusturya arasında tren çalışmıyordu. Zaten iki gün sonra da Sophie’nin ölüm haberi geldi.1923 yılında, ağzında endişe verici bir şişlik başgösterdi. Acaba Freud, bir doktor olarak bunun önemli bir rahatsızlık olduğunun farkında mıydı? Ameliyat oluncaya değin bundan doktoru hariç kimseye, hatta ailesine bile söylemediğine bakılırsa, herhalde biliyordu.

Psikanalizin Bunalımı
Psikanalizin Bunalımı

Dr. Felix Deutsch hemen ilk ameliyatını yaptı; ama kısa bir süre sonra tümörün tekrar büyüdüğünü gördü. Birincisinden daha ayrıntılı bir ameliyat yapılması gerekiyordu. Fakat ikinci ameliyat, ancak 6 ay sonra yapılabildi. Çünklü Freud, çoktan bu yana planladığı bir yolculuğunu gerçekleştirmek üzere kızı Anna ile birlikte Roma‘ya gitti.Yolculuk dönüşü ameliyatını Dr. Pichler, 4 ve 11 Ekim tarihlerinde olmak üzere iki ayrı günde gerçekleştirdi. Hastalık, yalnız damağa değil, çene altı ve yanak dahil çevre dokulara da yayılmıştı. Alt çene tamamiyle, damağın ise büyük bölümünü çıkarmak gerekti. Freud’un yemesi ve konuşması olanıksızdı. Bu nedenle birkaç gün burundan yemek borusuna yerleştirilen sonda ile beslendi.

Yaralar biraz iyileştikten sonra, damağı kapatan ve hastanın yemesine olanak sağlayacak bir protez takıldı. Freud bu apereyi “ucube” diye adlandırıyordu. Protezi ağıza yerleştirmek küçük bir operasyona neden olmuştu. Bu arada sağ kulağı işitme fonksiyonlarını kaybetmişti.
Freud artık Anna’dan başka yardımcı kabul etmiyordu. Aralarında da şöyle bir anlaşma yapmışlaradı: Freud’un hastalığı ne denli dramatik olursa olsun ikisi de duygusallıktan uzak, soğukkanlı hareket edeceklerdi. Gerçekten de bu anlaşmaya ikisi de sadık kaldı ve tüm sıkıntılar, acılar aralarında gizli olarak kaldı.

Freud, kendisinden hiçbir şeyi gizlememesini doktorundan rica etti. Hastalığı hakkında ki gelişmelerin tümünü bilmek istiyordu.

Albert Einstein
Albert Einstein

Sağlık yönünden zaten acılar içinde olan Freud, 1933 yılında iktidara gelen Hitler’inuygulamalarıyla daha da zor durumda kaldı. Hitler, büyük meydanlarda Freud’un kitaplarını yaktırıyorlardı. 1936 ylınnda 80. yaşını kutlayan ünlü bilim adamının evine Einstein, Mann, Wells ve daha birçoklarının gönderdiği çiçek ve tebrik telgrafları yağarken, Leipzig’de Gestapo doktorun psikanalizle ilgili tüm yayınlarını toplatıyordu.

Thomas Mann
Thomas Mann
H G Wells
H.G. Wells

1938’de Hitler Avusturya’yı ilhak edince Freud için artık burada kalmak anlamsız ve tehlikeliydi. 1938 yılı Haziran ayında trenle Fransa‘ya, oradan da İnglitere‘te geçti. Londra‘da krallar gibi karşılandı. Muazzam bir kalabalık ve dünyanın dört bir yanından gelmiş bulunan gazeteciler kendisini bekliyordu.1938 yılında Freud’un kanserli bölgesinde yeni bir kuşkulu yara görüldü. Yine büyük bir ameliyat yapıldı ama boşuna… 1939’da Paris‘te doktorların yorumu, “tedavi edilemeyek derecede ilerlemiş vaka” olduğu biçimindeydi.

Freud çektiği şiddetli ağrılardan dolayı uyuyamıyordu. O güne kadar ağrı kesici almamaya dikkat etmişti; ama artık dayanamıyordu. Doktorunda ısrarıyla morfin almaya başladı. Az miktarda aldığı morfin, Freud’u rahatlatmış ve özlediği uykuya kavuşturmuştu.Psikanalizin kurucusu ünlü doktor Sigmund Freud, yıllardır çektiği acıları 23 Eylül 1939 günü geride bırakarak sonsuzluğa doğru yol aldı.