Yöresel yemeklerimizin çoğunun isimlerini belki de duymamışızdır, kulağa ilginç gelen ama çok lezzetli pek çok yemek var ülkemizde.(sembüsek,kuymak,perişka,babagannuş ,pirpirim, mıhlama vs.) Birde ismini duyar duymaz o ne biçim yemek adı diyebilecegimiz yemekler var ki daha önce duymamış olanları oldukça şaşırtacak cinstendir.Örneklere köpeoğlu salatasıyla başlayabiliriz. Aslında köpoğlu salatası denilen bu salata nedense bazı kaynaklarda köpeoğlu salatası olarak yazılır diğer adı da papaz mancasıdır patlıcanla yapılır, gerçek zeytinyagı kullanılır.(İkinci Bahar izleyenler bu salatanın ismine yabancı değillerdir)Yemekteyiz adlı şaheser! programda pek çok kere izledigimiz, gerçeği budur, bu değildir, böyle bir yemek vardır,yoktur gibi çirkeflikleri afiyetle izledigimiz gavurdağı salatası ezmenin biraz daha iri kıyılmış hali olarak ta tarif edilebilir. İçinde ceviz ve sumak barındırır nar ekşisinin kalitesi salatanın lezzetini gösteren kriterdir.(bu salata aslen Antep’e özgü olsa da Adana’da çokça tüketilir, ceviz yerine antep fıstıgı kullananlar da vardır.)

dilber dudagı
dilber dudagı

Şeklinden dolayı bu ismin koyuldugunu düşündüğüm perişan kurabiye şaşırtıcı yemek çeşitlerinden biridir.Oldukça lezzetli olan bu kurabiye tarçınlı,cevizli olarak yapılıyor.Yemekleriyle efsaneleşen Bolu Mengen’e ait bir yemek adı : kedi batmaz.Ali adındaki fakir bir gencin evlendiği kızın annesi tarafından sevilmemesi ve açığının yakalanması ile başlar bu yemek hikayesi. Evde undan başka birşey bulamayan Fatma gelin unu sıcak suya karıştırarak bir yemek pişirmeyi dener ağlayarak ve ortaya harika görünümlü bir yemek çıkar. Kaynana yemeğin görünümünü bozmak için kedinin ayaklarını yemege bastırmaya çalışsada kedi buna yanaşmaz ve yemeğin adı kedi batmaz olarak kalır.Kuyruğu sulu olarak bilinen Isparta yemeği ismi ile iştahı kapatsa da lezzetiyle çiğ böreğin benzeri bir yemek. Çiğ böreğin yağda kızartma yerine saçta yapılasıyla elde edilen kuruğu sulunun ismi pişerken ucundan akan kıymanın suyundan dolayı gelmiş.İsminden dolayı insana neşe veren çüklüce yemeği zılbıt,hodan ya da kaldırık diye bilinen isimli ottan yapılır.Karadeniz’e aittir ,Sinop’ta isli et ile yapılır.Antep yöresine ait pisik taşağı adlı tatlı lokma tatlısının bir benzeridir bana göre çüklüceden sonra en kral isim kategorisinde ikinci sıradadır.(üçüncülük kerhane tatlısıdır)

Gelelim şıllık tatlısına ,Hakkari’ye ve Urfa’ya özgüdür ve oldukça güzeldir.Ağzı yumuk baba tarafından memleketim olan Şanlıurfa’nın yemeğidir.Sıcak tüketilir,bohça şeklindedir ismini bohçanın agzından dolayı alır.Kendisi en az Afyon’un sakala çarpan çorbası kadar ilginçtir. Yaşlı bir dedeye komşusu tarafından getirilen çorba dede tarafından kaşık yerine tastan içilir ve çorbadaki erişteler dedenin sakalcagızlarına yapışır, çorbanın adı öylece kalır.Pırtımpırt ismiyle şaşırtsada lezzetiyle sevindirir.Yörede özellikle kalabalıkla yenen bu yemek asma yapraklarından yapılır ve içinde et, fasülye gibi yiyecekler barındırır. Yapraklar ufak ufak pırtıldıgından dolayı bu adı almıştır.Daha pek çok yemek var ben en ilginçlerini yazdım. Enişte lokumu, dul avrat ,püşürük,tosunum,babuko,zülbiye,mamalika, cici papa, fodula,zarafat, perişka .(Enişte lokumu damatlara kaynanalar tarafından yapılan bol kalorili bir tatlı oldugu için bu ismi taşır hatta eskiden damatlar bunları yemeye utandıgı için odasında gizlice yermiş)