Gerçek adı William Thomson olan Lord Kelvin ısı ve matematik alanında yaptığı çalışmalarla ün kazanmıştır.İrlanda 1824 doğumlu bilim adamı 68 yaşındayken Lord Kelvin Ünvanını aldı.Döneminin en iyi bilim adamlarından olan Kelvin 10 yaşında Matematik profesörü olan babası tarafından üniversite eğitimine başlatıldı. ilk bilimsel makalesini ise 17 yaşında yazmıştır. Fourier den etkilenen bilim adamı ,Fourier’in ısı iletimi hakkındaki görüşlerinin savunuculuğunu üstlenmiş ve bilim çevrelerinde kabul görmesini sağlamıştır.

Üniversiteyi bitirdikten sonra Parise giden ,Kelvin burada gazların ısıl özellikleri hakkında çalışmalar yaptı. 21 yaşına geldiğinde Glasgow Üniversitesinde fizik profösörlüğü yapmaya başladı.Lord Kelvin bu dönemde basınç altındaki buzun erime noktasındaki değişimleri belirledi ve 1852 yılında gazlarda oluşan genleşmenin soğumaya yol açtığını buldu. Bu bilgi sayesinde gazların sıvılaştırılarak saklanması sağlandı. Helyum ve hidrojenin sıvılaştırılması için ilk metodu geliştirdi.Termodinamik (therme yani ısı ve dynamics yani güç sözçüklerinden oluşan) biliminin kurucularından olan lord kelvin bu sözcüğü ilk kez 1849 yılında yaptığı bir yayında kullanmıştır. Ayrıca günümüzde de ısı biliminin temelleri olan termodinamiğin birinci ve ikinci yasasını net bir şekilde ortaya koymuştur.Joule ile birlikte mutlak sıcaklık skalasını geliştirmiştir. Ayrıca -273 cantigrad derecede maddelerdeki hareketin durduğunu bulmuştur.Kelvin yeryüzüyle ile ilgilide çalışmalar yapmıştır. Bunlardan en önemlisi o tarihte jeologlarla Kelvin arasında yaşanan dünyanın yaşı polemiği idi. Kelvin standart soğuma yasalarının dünya içinde geçerli olduğunu düşünüp, güneşten kopan dünyanın soğumaya başladığını kabul etmiş ve yaptığı hesaplar sonucunda dünyanın yaşının 20 ile 400 milyon yıl arasında olduğunu hesaplamıştır. O dönemdeki jeologlar ise bundan çok daha büyük rakamlardan bahsediyorlardı jeologların topladığı deliller dünyanın yaşının 2 milyardan fazla olduğu yönündeydi bu gün ise dünyanın yaşının 4.5 milyar yıl olduğu kabul edilmektedir.Kelvinin hesaplarına katmadığı ve hayatı boyuncada varlığına inanmadığı şey olan radyoaktivite yanılmasına sebeb olmuştur. Dünyanın çekirdeğinden yüzeye yayılan radyoaktif ısı dünyanın soğumasını engellemekteydi. Kelvin radyoaktiviteye asla inanmadı ve hayatı boyunca varlığını reddetti.

Lord Kelvin dünyanın yaşıyla ilgili yanılsa bile bugün hala bilim dünyasındaki saygınlığından hiçbir şey kaybetmemiştir. Isıyla ilgili çalışmaları hala insanlığa ışık tutmaktadır.Kelvin 1907 yılında İskoçyada 83 yaşında hayata arkasında 600 den fazla makale ve 69 patent bırakarak gözlerini yummuştur.