bildirgec.org

İnternette Burs Araştırma Rehberi

ayolcay | 26 September 2007 01:00

http://www.webikisifir.com/internette-burs-arastirma-rehberi/

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmalısınız.

İnternette Burs Araştırma Rehberi

ayolcay | 02 September 2007 23:58

Hep insanlara balık vermekten çok balık tutmayı öğretmenin çok daha doğru olduğunu düşünen birisi olarak ‘burs rehberi’, ‘burs veren kurumlar’, ‘üniversiteyi kazananlar için burs olanakları’ gibi internetteki 100lerce birbirinin takliti burs rehberi yazmak yerine internetin burs aramak için nasıl daha etkin bir şekilde kullanılabileceğini anlatan bir yazı yazmanın daha faydalı olabileceğini düşündüm.Üniversite hayatım boyunca burslarla geçinen orta direk bir ailenin çocuğu olarak bursların üniversite öğrencileri için ne kadar önemli olduğunun farkındayım. Üniversite sınavı sonuçlarının açıklanması ve kayıt döneminin başlamasıyla dar gelirli aile çocukları harıl harıl burs aramaya başladı. Bu dönemi fazlasıyla yaşayan birisi olarak ben de elimden geldiğince sizlere yardımcı olmak istedim.İnternet günümüzün en önemli bilgi kaynağı. A-Z’ye tüm bilgilere internet üzerinden ulaşmak mümkün. Ancak neyi nerede nasıl araştıracağınızı bilmeniz lazım. Ben de bu noktada size yardımcı olmaya çalışacağım.1. Kaynak GoogleGoogle her konuda olduğu gibi bu konuda da en önemli yardımcı. Google’dan verim elde etmek için neyi nasıl arayacağınızı bilmeniz lazım. İlk başta uygun anahtar kelimeleri belirlemeniz lazım. Amacımız burs bulmak olduğuna göre şimdi biraz beyin fırtınası yapalım. Neler olabilir bu anahtar kelimeler. İşte benim aklıma gelenler burs, burslar (her ikisi de genel ifadeler ama olsun gene de pas geçmemek lazım), burs rehberi (bunu daha çok direk burs veren kurumlara ulaşmak için değil bu bursların toplandığı rehberlere ulaşmak kullanabilirsiniz. Bu rehberlerin birçoğu geçmiş zamanlardan kaldığı için yazılma tarihlerine dikkat edin.), vakfı bursları, vakfı bursu (sayfa içerisinde sabancı vakfı bursu, koç vakfı bursu gibi ifadeler olan siteleri bulmak için kullanabilirsiniz.), internetten burs başvurusu, burs başvuru formu, bursu başvuru formları (bu anahtar kelime ile direk bursu veren kuruma veya bilmen ne bursu başvuru formu şu adresten indirebilirsiniz diyen sitelere sizi ulaştırır. ), burs olanakları, burs veren kurumlar, burs veren kuruluşlar, burs veren vakıflar, burs veren yerler (burs veren kurum, kuruluş ve vakıfları listeleyen sitelere ulaşmak için), üniversite öğrencileri için burs, yurtiçi burs, yurtiçi burslar, 2007-2008 burs (daha güncel burs kaynaklarına ulaşmak için)bunlar sadece şimdilik benim aklıma gelenler eğer anahtar keimelerin üstüne tıklarsanız direk google’ın arama sonuç sayfasına ulaşırsınız.Kazandığınız Üniversite
Hemen hemen her üniverisite bir miktar öğrencisine burs veriyor. Kimi üniveristeler sadece balarılı öğrencilerine burs verirken bazılar maddi durumu kötü öğrencilere de burs vermekte. Bu bursların koşullarını öğrenmek için mutlaka üniversitenizin internet sitesini ziyaret edin. Bu konuda size bir tiyo veriyim. Eğer Google’ı açıp arama kutusuna örneğin hacettepe üniversitesi için burs site:hacettepe.edu.tr yazarsanız hacettepe’nin web sitesindeki burs konulu sayfalara ulaşırsınız. Ancak bu yöntemde siteye yeni eklenen yazıları kaçırma durumunuz var. Bu nedenle duyurular kısmına bir göz atmayı ihmal etmeyin.Okuyacağınız Bölüme Göre BurslarGenel olarak verilen bursların dışında bölüm farkı gözeterek burs veren kurum ve vakıflar da vardır. Örneğin eğitim fakültesini kazandıysanız milli eğitim bakanlığı, milli eğitim vakfı size burs verme potansiyeli yüksek kurumlardır. Eğer teknik bir bölüm kazandıysanız mesela benim gibi elektronik mühendisliğini kazndıysanız elektrik mühendisleri odası(emo), türk mühendis ve mimarlar odası birliği, sanayi odaları size burs vermesi muhtemel kurumlar olabilir. Tabiki bölümlere göre örnekleri arttırmak mümkün ben sadece size ilham vermesi için kendimden örnek verdim.
Memlekete Göre BursEğer şehir dışında okuyacaksanız doğduğunuz büyüğünüz topraklardan burs almanız mümkün. Hemen hemen her ilin bir sanayi odası, ticaret odası, iş adamları derneği, genç iş adamları derneği, rotari klüpleri, yardım dernekleri vardır. Örneğin benim gibi ankara’da okuyan samsunlu için samsun ticaret odası, samsun sanayi odası, samsunlu iş adamları derneği, karadenizli iş adamları derneği, ankara samsunlular derneği gibi kurumlar burs verme olasılığı yüksek olan kurumlardır. İnternetten bu kurumlara ulaşmak için şehir ismi + odası, şehir ismi + derneği, şehir ismi + vakfı gibi anahtar kelimeler kullanabilirsiniz. Kurum sitesinine ulaştıktan sonra da bursla ilgili sayfaya ulaşmak için burs site: site_ismi ifadesini google arama kutusuna yazın ve aratın. mesela ankara ticaret odasınının sitesindeki burs ile ilgili sayfalara ulaşmak için burs site:atonet.org.tr ifadesini kullanmanız gerekiyor.Velinizin Mesleğine Göre Burs
Velinizin mesleğine göre de burs bulabilirsiniz. Çoğu kurumsal şirket ve kamu kuruluşu bazı çalışanlarının üniverisitede okuyan çocuklarına burs veriyor. Bu nedenle eğer anne veya babanız bir kamu kuruluşunda veya kurumsal şirkette çalışıyorsa mutlaka web sitesini ziyaret edin. İlgili sayfaya ulaşmak için burs site: site_ismi ifadesini google arama kutusuna yazın ve aratın.Okuduğunuz Şehirden BursÜniversiteyi okuyacağınız veya okuduğunuz şehirle ilgili kurumlardan da burs almanız mümkün. Neler olabilir bu kurumlar şehrin meslek odaları, belediyeler, ticaret odaları gibi. Örneğin herhangi bir belediyenin verdiği bursu araştırmak için şehir_ismi + belediyesi + bursu anahtar kelimerini google aratın mutlaka karşınıza çıkacaktır.
Ben bu yazı ile size burs veren kurumları bildirmekten çok bu kurumlara nasıl ulaşabileceğinizi anlatmaya çalıştım. Ayrıca bu yazıyı sadece internette burs arama rehberi olarak algılamayın. Eğer interneti kullanarak birşeyler araştırıyorsanız. En büyük yardımcınız Google olacaktır. Bu nedenle Google’ı çok iyi kullanın. Eğer iyi bir google kullanıcıysanız internette bulamayacağınız konu yoktur.Sizi öncelikle üniversite sınavını kazanıp bir bölüme yerleştirdiğiniz için kutlarım. Umarım bu başarınızı girdiğiniz üniversiteden çıkarken de ve çıktıktan sonra da bir işe girerken de gösterirsiniz. İnşallah ihtiyacı olan arkadaşlar kendilerini maddi yönden destekleyecek burslar bulur ve kendilerini bugünlere getiren zaten güç bela geçinen ailelerine daha fazla yük olmaz. Bazılarınız diyecektir bu kadar uğraşıp bu yazıyı yazacağına neden bir burs rehberi yazmadın diye. Bunun cevabını yukarıda verdim lütfen ilk paragrafa tekrar bakın.

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmalısınız.