Google, Web’in yeni iletişim ve işbirliği platformu olacağına ve bu alanda web’te köklü değişikliklere neden olacağına inandığı Google Wave’i duyurdu +.

The Google Wave Logo
The Google Wave Logo

Google Wave Nedir?
E-Mail(GMail) ve Anlık İleti Programlarının (GTalk) bir karışımı olarak tanımlanan Google Wave’i daha anlaşılır kılmak için bu karışıma iGoogle ve Google Gadget’ı da dahil edebiliriz.Google’ın Australia Sydney ofisinden Lars Rasmussen, Jens Rasmussen ve Stephanie Hannon adlı üç çalışanı tarafından geliştirilen Google Wave, henüz kulanıma açılmış olamamakla beraber bu yılın içerisinde açılabileceği belirtiliyor. Google Wave’e E-Mail adresinizi bu form aracılığı ile gönderip güncellemelerden haberdar olabilirsiniz.Ayrıca Google Wave HTML 5 desteği gerektiriyor.Google Wave’de Google Contacts’ta bulunan arkadaşlarınızın birkaçı ile bir grup oluşturup, bir konu ile ilgili çalışma yapmanıza Wave deniyor. Google Wave’de birçok Wave oluşturabilirsiniz.Wave’lerin Özellikleri:

Her bir Wave kişiler arası iletişime veya paylaşılan dokümanlara karşılık gelmekte: Kullanıcılar birbirleri ile iletişim halinde olacaklar ve zengin içerikli metinler, resimler, videolar, haritalar ve daha fazlası ile oluşturacakları ortak bir çalışma alını üzerinde farklı konular üzerinde çalışabilecekler.Her bir Wave’e heryerden herkes ulaşabilecek: Wave’in katılımcıları karşılıklı olarak konular hakkıdaki katkılarını (görüşler/dosyalar) anında birbirleri ile paylaşabilecekler.Her bir Wave canlı olacak: Karşılıklı paylaşımlar (görüşler/dosyalar) gerçek zamanlı olabilecek.Eğer isteseniz Wave’lerinizi web sayfanıza veya blogunuza gömerek (Embeds) yayınlayabiliyorsunuz.

Hazır Wave’ler Wave Gadgets deniyor. iGoogle’daki gibi gadget olarak Google Wave’e ekleyebiliyor ve normal bir Wave gibi kullanabiliyorsunuz. örneğin içinde oyunların bulunduğıu Wave Gadgets’lar mencut.

Wave sayfalarını google’ın arama bot’ları indexleyebiliyor.Google Wave’de adına Wave Robots denilen ve anlık ileti bot’ları gibi çalışan eklentiler mevcut.

Google Wave’in Arayüzü:

Google Wave’in sol tarafında bir kenar çubuğu mevcut. Bu kenar çubuğunun üst tarafında ana gezinme menüsü (Navigation), altında ise Google Contacts’ta (rehber) bulunan kişileriniz/arkadaşlarınız bulunuyor.Ekranın orta bölümünde içinde Wave’lerinizin bulunduğu bir gelen kutusu bulunuyor (burası Gmail inbox’a benziyor). Herhangi bir Wave’e tıkladığınızda hemen sağ tarafında bir pencere olarak tıkladığınız wave’in içeriği gözüküyor (tıkladığınız Wave’de ilişkide olduğunuz diğer kişilerin mesajlarını görebiliyor ve onlara yanıt verebiliyorsunuz (Eğer online durumdaysalar anlık ileti olarak mesajlaşabiliyorsunuz).Ayrıca tıkladığınız Wave’e metin, resim, video vb. içerik ekleyebiliyor ve düzenlemeler yapabiliyorsunuz.Eğer başka bir arkadaşınızı tıkladığınız Wave’e eklemek istiyorsanız sol menüdeki kişiler listesinden sürükle-bırak ile Wave’e ekleyebilirsiniz. Ayrıca diğer arkadaşlarınızın tıkladığınız Wave’de yaptıkları konuşmaları ve işlemleri “Playback” butonu ile zamanlama sırasına göre izleyebiliyorsunuz.Web’in yeni iletişim ve işbirliği platformu olmayı hedefleyen ve açık kaynak kodlu olarak gelecek olan Google Wave’i 3 farklı sürüm olarak değerlendirebiliriz:
1-Bir ürün olarak: Son kullanıcıların kullanabileceği web tabanlı bir iletişim ve işbirliği aracı. Google Wave2-Bir platform olarak: Geliştiricilerin üzerinde geliştirmeler yapabilecekleri bir platform. Google Wave API3-Bir protokol olarak: Web’e getirdiği yeni anlayışın herkes tarafından kullanılabilmesi için oluşturulmuş bir protokol. Google Wave Federation ProtocolDaha fazla bilgiye Kaynak bölümündeki linklerden erişebilirsiniz.
Kaynak: googlewavedev ,mashable, readwriteweb,techcrunch, lifehacker.Takip Et: Blog FriendFeed Twitter Facebook Email RSS