Facebook tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen f8 konferansı, Facebook’un gelecek vizyonunun ve bu vizyon çerçevesinde hazırlanan buharı üstünde somut projelerinin (uygulamalar, araçlar, servisler vs.), tüm web geliştiricilerine ve yayıncılarına, duyurusunu ve tanıtımını yaptığı oldukça önemli bir konferanstır.


Bu yılki f8’de, sadece Facebook için değil, tüm Web alemi için, hem anlamsal hem de teknik altyapı itibariyle bir devrim olarak nitlenebilecek Facebook’un yeni vizyonu, Facebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, şimdilerde Facebook’un Ürün müdürü konumunda bulunan, FriendFeed’in kurucusu ve eski CEO’su Bret Taylor ve diğer Facebook geliştiricileri tarafından tanıtıldı.

Facebook, kullanıcılarının birbirleri ile iletişim kurmalarını/iletişim halinde kalmalarını ve aralarında bir şeyler paylaşmalarını sağlayan sosyal bir platform.Yani Facebook, insanlar ile o insanların, içerikler (videolar, fotoğraflar, sayfalar vs.) ve diğer insanlar ile olan; beğeni, hayran olma, paylaşım vs. gibi etiketler ile tanımlanan, etkileşimlerini/aktivitelerini sağlayan ve bu sağlamayı gerçekleştirmek için farklı türdeki türlü türlü veriyi kendi veritabanlarına kayıt eden bir platform.

Herbir noktanın insanı/kullanıcıyı ve herbir çizginin de ilişkileri (aktiviteler, bağlantılar vs) temsil ettiği yukarıdaki grafik, Mark Zuckerberg‘in ifadesi ile, insanı web’in merkezine oturtan Facebook’un yeni web vizyonunu temsil etmekte.Yani web siteleri ve linklerinden oluşan internet’in yerine (üzerine kurulmuş yeni bir katman), insanlar ve aktivitelerinden oluşan yeni bir Sosyal .

Tüm İnterneti/Dünyayı içine alan, Facebook tarafından hazırlanmış ve Facebook’un vizyonunu temsil eden bu grafiğin eksik tarafı ise, Facebook’un eşittir İnternet/Dünya olmaması.Peki bu eksiklik nasıl giderilecek?
Bu grafiğin ete kemiğe bürünmesi için, insanların sadece Facebook’taki değil, diğer web sitelerindeki aktivitelerinin (en azından bir kısmının), buna dahil edilmesi ve böylece büyük resmin tamamlanması lazım.

Facebook, herbir kullanıcının neredeyse tüm web deneyimini temsil edecek olan büyük resmini tamamlamak için, Facebook’taki ve herbir web sitesindeki aktivitelerini, bir yap-boz parçası gibi görüp, bu parçaları büyük resme yerleştirecek yeni projelerini/servislerini 3 başlık altında (Social Plugins, Open Graph Protocol, Graph API ) tanıttı.
Daha çok geliştiricileri ilgilendiren bu 3 başlık içinde, son kullanıcı ile temas halinde olacak ve kullanıcının kendi büyük resmine ait parçaların oluşması için tıklaması gereken buton ise; “Like” (Beğen) butonu.

Son Olarak: Like butonu ve diğer yeni servisler ile ilgili daha fazla bilgiyi, bu yazının devamı niteliğinde olacak olan bir sonraki yazıda bulabilirsiniz.
[Bonus+++]
*+12 Excellent CSS3 Button and Menu Techniques+Yahoo! Toolbar Firefox’ta+JQuery ile iPhone-Style Checkboxes[Kaynak]Facebook Blog, Facebook Dev Blog.[Paylaş]Sosyal Medya paylaşım sayfası burada![algoz Takip Noktaları]
Blog FF Twitter Facebook Buzz E-posta RSS Mobil iPhone


10-30/04/2010

Algoz Desteğinizi Bekliyor…2010 Blog Ödülleri için beni desteklemek isterseniz; buradan kayıt olduktan sonra, buradan teknoloji kategorisinde yarışmakta olan bloguma (algoz.bildirgec.org / profil) oy verebilirsiniz.Şimdiden Teşekkürler…