“”JavaScript””‘ler web sitelerin vazgeçilmez kaynaklarıdır. “”JS”” ile kullanıcı dostu, interaktif arayüzler oluşturulurken bu arayüzlerin “”tarayıcı””dan (“”browser””) tarayıcıya farklılık göstermesi, hem web site geliştiricisi hem sitenin ziyaretçisi açısından en istenilmeyen durumlardan bir tanesidir.JavaScript’in gücü ve etkileyici yanları çeşitli “”açık kaynak kod””lu JavaScript kütüphanesinin yazılmasını sağladı. Bu kütüphanelerden siteler için hazırlanmış, açık kaynak kodlu, görselliği etkileyici ve çeşitli tarayıcılarda testleri yapılmış ExtJS ve ExtGWT‘den bahsetmek istiyorum.Bu JS kütüphaneleri, yüksek performans elde etmek, zengin internet uygulamaları üretmek amacıyla geliştirilmiş.Demolarda da göreceğiniz üzerine “”Ajax””‘sal özellikler kütüphanelerin beğeni kazanmasını sağlıyor.Şimdi ExtJS‘den örneklere bakalım.* ExtJS Feed Viewer (demo)

ExtJS Feed Viewer
ExtJS Feed Viewer

* Simple Tasks (Kod ve Açıklama)

ExtJS Simple Tasks
ExtJS Simple Tasks

* Image Organizer (demo)

ExtJS Image Organizer
ExtJS Image Organizer

* Web Desktop (demo)

ExtJS Web Desktop
ExtJS Web Desktop

* Basic Grid (demo)* Editable Grid (demo)

ExtJS Editable Grid
ExtJS Editable Grid

* XML Grid (demo)* Paging – Sayfalama (Demo)* Grouping – Gruplama (Demo)* Live Group Summary (demo)* Grid Plugins (demo)* Grid Filtering (demo)* Grid From Markup (demo)* Grid Data Binding (Basic Demo, advanced demo)* MessageBox (demo)

ExtJS MessageBox
ExtJS MessageBox

* HelloWorld! (demo)* Layout Window (demo)* Multiple Trees (demo)

ExtJS Multiple Trees
ExtJS Multiple Trees

* XML Tree Loader (demo)* ComboBox (demo)* Dynamic Forms (demo)* Advanced Validation (demo)* CheckBox ve Radio Button (demo)* File Upload Field (demo)* Basic Toolbar (demo)* StatusBar (demo)* Slider (demo)
Bu özellikler ve daha birçok demo şu adreslerde yer alıyor:* Ext JS: Cross-Browser Rich Internet Application Framework* Ext GWT: Rich Internet Application Framework for GWTExtGWT de benzer özellikler taşımakta olup uzaktan procedure desteğini GWT RPC, “”JSON”” ve “”XML”” ile sağlıyor.Bu açık kaynak kodlu JavaScript kütüphanelerine olan ilginin arttığının örneklerine ülkemizde de rastlıyoruz. Turkcell‘in teknoloji araştırma ve geliştirme şirketi Turkcell Teknoloji de, ExtJS kütüphanesi ile yine açık kaynak kodlu ISOLA‘yı duyurdu. Ekran görüntülerine buradan bakabilirsiniz. “”Isola””‘nın son versiyonunu da buradan indirebilirsiniz.Bu framework’lerin bileşenlerini kullanarak estetik ve güçlü görselliğe sahip siteler kolay ve hızlıca tasarlayabiliriz.Son olarak eklemek istediğim noktada “”J2EE”” program geliştiricileri için ExtJS’yi kolay bir şekilde kullanabilmeleri için ExtTLD isimli TLD etiketlerin oluşturulmuş olması. Bununla ilgili şu siteye bakabilir ve şuradan yükleme yapabilirsiniz.