Geleneksel Japon Müziği
Geleneksel Japon Müziği

Kaç tane enstrüman çalabiliyorsunuz? Peki biraz daha kolaylaştıralım kaç enstrüman ismi biliyorsunuz? Peki bu bildiğiniz enstrümanların arasında en yenisinin bile çok yaşlı olduğunu biliyor muydunuz? Her nedense artık yeni bir enstrüman çıkmıyor piyasaya. Sanırım piyasa elektronik müzik furyasıyla gerçek tınıların güzelliğini unuttu. Teknolojik bir çağda bu kaçınılmazdı…

Otomatone!
Otomatone!

Teknoloji demişken teknolojiyi ve el becerisini birleştiren yeni bir enstrümanla karşı karşıyayız. Kendisi ilk bakışta ciddi anlamda espri konusu olabilecek bir yapıya sahip. Ayrıca çok da güzel tınılar çıkarabilecek bir şeye de benzemiyor. Hatta bireysel olarak izlediğim tanıtımında üreticisinin elinde bile kötü sesler çıkarmış bir ürün. Ama… (bkz yazı sonu notu)
Novmichi Tosa tarafından yaratılmış ve Otamatone olarak isimlendirilmiş bu yeni enstrüman (demek ne kadar doğrudur oda ayrı bir konu) aynı bir kemençe gibi tutuluyor. Yapı olarak üst kısmında bir nevi klavyesi, alt tarafında ise insan ağzına benzeyen yapısıyla onu çalan Otomatonist (ben uydurdum) in maharetine göre şekillere bürünebilen bir yapıya sahip. Bu şekilde onda ustalaşanlar arttıkça ciddi anlamda farklı tatlar duyabileceğimizi düşünüyorum.

Novmichi Tosa Otomatone un yaratıcısı ve ilk Otomatonist...
Novmichi Tosa Otomatone un yaratıcısı ve ilk Otomatonist…

Arka kısmında bulunan ayar butonlarıyla da ses seviyesi ve tonu ayarlanabilmekte. Bence bu özellikleri daha çabuk erişilebilen bir noktada olsa çalan için çok daha geniş ses ve fikir yelpazeleri sunabilirdi. Bu bir dezavantaj ama bu haliyle bile yaratıcı beyinlerde çok şeyler yapabilir.

Otomatone Kullanımı
Otomatone Kullanımı

Bu adresten tanıtım videosunu izleyebileceğiniz Otamatone a sinir olabilmeniz çok olası (ki ben o tipe acaip kıl oldum) ama bu adresteki video sanırım sizi insanlar onunla ustalaştıkça nelerle karşılaşacağınızı kanıtlayabilecek yapıda. Tabii birde unutmamak lazım ki Otamatone Japon yapımı bir ürün haliyle de Japon kültürünün ezgilerini bünyesinde taşımakta. Siz de benim gibi farklı kültürlerin müziklerini dinlemeyi seviyorsanız eminim ki onu dinlemek size keyif verecektir ama halihazırda Japon müziklerini sevmiyorsanız Otamatone sizin için çok yeni bir deneyim olamayacak.Otamatone‘un halen gelişen bir enstrüman olduğunu da unutmamak lazım. Çıkmasının üzerine çok da geçmiş olmamasına rağmen ikinci versiyonunun geliştirilmesine başlanmış ve ön siparişlerine başlanmış. Hatta yeni versiyonu yeni bir dönemin başlangıcı bile olabilir. Siz şimdiden ilk modeli alıp ülkemizdeki ilk Otomanist lerden olup ustalaşmak isterseniz ona 64$ a bu adresten sahip olabilirsiniz…Yazı sonu notu : Aslında Otamatone dan uzun zamandır haberdardım ama haberini vermeye değer görmemiştim. Çünkü ilk izlenimlerim hiçte iyi değildi. Ben de (ki eminim sizde de) bir enstrümandan ziyade oyuncak izlenimini yarattı. Sonra şöyle düşündüm. Acaba ilk gitarı üreten şu anki Flamenko ezgilerinin insan üstündeki hissiyatını yaşatabilecek kadar ona hakim miydi? Nitekim bu düşüncem zaman içinde haklı çıkmaya başladı. Ki gün geçtikçe internette Otamatone u değişik yaklaşımlarla kullanıp ciddi anlamda kendini dinlettirebilecek kişiler var.
Wo sanshoushite kudasai!!!