Bilgisayar kullanıcılarının en önemli sorunlarından ve PC performansını arttırmanın temel unsurlarından biridir disk temizliği. bu konu daha önce bildirgeç‘te burada da tartışılmıştı.Daha Performanslı ve Güvenli Bir PC
Daha verimli çalışan ve daha güvenli bir bilgisayar için 4 aşamadan oluşan bir süreci izlememiz gerekiyor:1. Disk temizliği2. Registry temizliği3. Disk defragmentation4. Registry defragmentationDisk temizliğinin amacı bilgisayardaki gereksiz ve geçici (temporary) dosyaları silmek. Böylece daha fazla disk alanına sahip oluyoruz. Sabit disk boyutlarının 250 – 500 GB düzeyine ulaştığı günümüz sistemlerinde birkaç GB’ın lafı mı olur diye düşünebilirsiniz. Ama disk temizliği ayrıca, bir noktaya kadar güvenlik artışını ve kişisel gizliliği (privacy) de getiriyor – sistemdeki çerezlerin (cookie) vb. silinmesi yoluyla..
Bilgisayara kurulup kaldırılan programlar değişen ayarlar, sistem geri yüklemeleri vb. Windows kayıt sistemi (Registry)’ni sürekli büyütüp daha karışık bir yapıya sahip olmasına neden oluyor. Sildiğimiz birçok program gerek diskte gerekse registry ardında pekçok iz bırakıyor. Bozulan dosya ilişkilendirmeleri vb. bunun temel göstergelerinden… Registry temizliği registry’de yer alan bu gibi gereksiz kayıtların silinmesi ve bazı ayarların düzeltilmesi demek; ki bu sistem performansında ciddi artışlar sağlıyor.
Disk ve Registry Temizliği için Tek Araç: CCleaner
CCleaner Buraya kadar bahsettiğimiz tüm işlevleri başarıyla yerine getiren ücretsiz ve en başarılı yazılım.

CCleaner‘ın tarayıcı (IE, Opera, Firefox) geçmişi, registry temizliği, windows temizliği gibi pekçok özelliği var. Windows update ile bilgisayarlarımızda kalan 100lerce MB güncelleme silicilerini (hotfix uninstallers) de temizlemesi benim en beğendiğim özelliği.ccleaner hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Yazılımın son sürümü 2.0.1.507’yi ise buradan yada şuradan indirebilirsiniz. Sürüm 2.01.507 için direkt download linki ise şu.Disk Defragmentation – Disk Birleştirme
Sabit disklere dosya kaydettikten sonra bu dosyaları silmek ve taşımak dosyaların disk üzerinde yer aldıkları sektörlerin dağılmasına (farklı adreslere gitmesine) neden olur. yaklaşık 1 aylık normal bir kullanım süresi sonunda disklerde (özellikle windows’un kurulu olduğu diskte) ciddi fragmentation (parçalanma) oluşur. disk defragmentation bu şekilde dosyaların parçalandığı bir yapıya sahip diskteki dosyaların farklı parçalarını bir araya getirir. bu dosyalara ulaşım süresinde ve dolayısıyla sistem performansında önemli artışlar sağlar.
Alternatif 1 – Windows Disk Defragmentation

Bu amaçla tüm Windows sistemlerde hazır olarak gelen Defragmentation aracını kullanabilirsiniz. Birçok durumda tatminkar sonuçlar veren Windows Disk Defragmentation’a disk’e sağ tıklayıp Özellikler > Araçlar yoluyla yada PC yönetim arabiriminden ulaşabilirsiniz.Alternatif 2 – Auslogics Disk Defrag
Ama biraz daha profesyonel bir araç istiyorum derseniz Auslogics‘in ücretsiz yazılımı Auslogics Disk Defrag‘ı önerebilirim. Yazılım hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilir ve yazılımın son sürümü 1.3.7.235’i buradan [EXE, 1.6 MB] indirebilirsiniz. Yazılımın SnapFiles‘da yer alan yorumlarını buradan okuyabilirsiniz.

Alternatif 3 – Vopt (Ücretli)

Alanında en başarılı yazılımlardan biri Vopt. Neden derseniz işte nedenleri:* Yüksek defragmentasyon hızı,* Disk temizleme özelliği,* Sistem geri yükleme noktalarını silebiliyor (son nokta hariç)* Diskteki boş alanın temizlenmesi (gizlilik için)* Diski hatalara karşı tarama* …Windows 2000, XP, 2003 ve Vista için Vopt’un son sürümü 8.18’i buradan indirebilirsiniz. Diğer sürümler için download sayfası burada.Program ekleme ve kaldırma işlemlerinden ve Registry temizliklerinden sonra registry’de önemli bir sorun sabit diskerlde olduğu gibi parçalanma (fragmentation) sorunu. Registry defragmentation bu soruna çözüm bulmak için uygulayacağımız yöntem..
Auslogics Registry Defrag
Bu konuda ücretsiz ve başarılı yazılım yine Auslogics‘ten geliyor: Auslogics Registry Defrag..

Auslogics Registry Defrag ile registry’yi olabildiğince kompakt ve küçük boyutta tutmak mümkün. Böylece, PC performansı ciddi düzeyde arttırılabilir.Auslogics Registry Defrag ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Yazılımın son sürümü olan 4.0.4.47’yi ise buradan indirebilirsiniz.Kullanım Önerileri
1. Disk ve registry temizliği hangi sıklıkta yapılmalı?
Bu konuda uzman olmamakla birlikte kendi gözlem ve deneyimlerime göre disk ve registry temizliği için ortalama olarak 1 yada 2 haftada bir CCleaner uygulamasının yeterli olacağını düşünüyorum.2. Disk ve Registry Defragmentasyon Sıklığı Ne olmalı?
Aslında doğrudan bilgisayar kullanım oranı ve program ekleme ve kaldırma sıklığı ile alakalı bir durum. Disk defragmantasyonu için aylık bazda (1 – 2 ayda bir) uygulama yeter. registry defragmantasyonu için ise; eğer yeni programlara çok meraklı değilseniz; yani çok sık yeni program kurup eskileri silmiyorsanız 3-6 aylık uygulama periyotları yeterli olacaktır.