nezaman çıkacak, nasıl olacak, beğenilecek mi derken google chrome‘un beta sürümü kullanıcısıyla buluştu ve bir google chrome furyasıdır aldı başını gidiyor. hızıyla, yarattığı farklarla ve tabiki hatalarıyla ön plana çıkan google chrome için şimdiden asıl sürümü için yapılması gereken geliştirmeler ve eklenmesi gerekenler listelenmeye başladı. explorer ve firefox‘a rakip olmak ve daha iyi hizmet vermek, artan pazar payını daha da artırmak için dikkat edilesi 10 şey kullanıcıların ortak görüşüyle şimdilik ön plana çıktı:
* çoklu tarayıcılar arasında profil geçisleri yapabilmek… google’nın kullandığınız tarayıcı için zaten sahip olduğu bir yol olan, verileri ana makineye gönderme ve onların geçmiş bilgilerini tutma özelliğinden dolayı, bu özelliği bütün şifreler, yer imleri ve ayarlara da uyarlamak zor olmasa gerek.
* daha iyi yer imi yönetimi… chrome’da yer imleri sistemi temelde olduğu ve bilindiği gibi. fakat firefox 3 düşünüldüğü zaman, önplana çıkan tek bir tıklamayla basit bir şekilde link kaydetme özelliği daha da geliştirilip firefox’ta eksik olan organizyon araçları ve favori siteleri kaydetmek için yedekleme sisteminin eklenmesi google chrome’u daha da cazip kılacaktır.

* eklentiler… mozilla‘dan farklı olarak, tarayıcıyı yeniden başlatma zorunluluğu olmadan, geliştirmeleri, eklentileri ve yükseltmeleri yüklemek ve değişiklikler yapmak fark yaratan bir özellik olabilir.
* çoklu sekmeleri kapatırken kaydedilen oturumlar ve uyarı mesajları… Firefox’un 2. versiyonunda çoklu sekmeleri kapatırken uygulamaya koyduğu uyarı mesajları ve 3. versiyonunda bu özelliğe ek olarak getirdiği, sekmeleri daha sonra tekrar açmak üzere kaydetme özelliği büyük kolaylıklar sağlarken google chrome’da bu özelliklerin hiçbirisinin olmaması, yanlışlıkla kapatılan bir grup sekmenin sorun yaratacağının sebebi gibi görünüyor.

* tam ekran modu… chrome’un sadelik ve minimal özelliği hernekadar sevilse de kullanıcılar bazen daha büyük ekranda görüntülemek, sörf yapmak isterler. bu amaçla bu özelliği sağlayacak bir klavye kısayolu eklenebilir.
* daha fazla özelleştirilebilir arayüz… A more customizable interface. mavi zarif fakat “incognito” modda bulunan koyu morun zerafetini tatmak, o an nasıl hissettiğinize bağlı olarak görünümü değiştirme arzusu veriyor. ayrıca uygulamanın en üstündeki windows temasının kendi rengini de arkaplana gönderdiği için, böyle olmak yerine kullanıcıya tarayıcının nasıl görünmesi gerektiği konusunda kendi seçme özgürlüğü verilse daha iyi olabilir. bunlara ek olarak günün o anki zamanina göre değişen bir mod koyulsa daha ilgi çekici olabilir.
* uygulamaları ana tarayıcı içine sürüklemeye imkan verecek bir yol… herhangibir siteyi bağımsız siteye çevirecek bir seçenek güzel fikir olabilir. fakat bunu Chrome açıkken yapmak mümkün olmadığı için, bunun denenmesi windows’u çılgına çevirebilir. bunların yerine eski sekmeleri ve windows’u kullanmak daha çok işe yarayacaktır.

sekmeleri windows'un içine ya da başka yerlere sürüklemek gerçekten güzel bir özellik.
sekmeleri windows’un içine ya da başka yerlere sürüklemek gerçekten güzel bir özellik.

* Mac/Linux versiyonu… Mac kullanıcılarının azlığı bir aralar hızla büyüyen bir yüzdeye sahip olan Mac kullanıcılarının heyecanını sonlandırdı. daha kötüsü, google’ın google earth ve google masaüstü arama yazılımlarıyla birlikte yütrüttüğü iz kaydına dayanarak Mac’ın daha yavaş piyasa çıkarımları ve diğer PC rakiplerine göre daha az özellik kapsamı nedeniyle biraz kötü bir şekilde yola çıktığını tespit ettiler. yeni özelliklerin tüm platformlara aynı zamanda sunulması daha yararlı kılacaktır google chrome’u.
* gerçekten engelleyen bir açılır pencere engelleyicisi… açıkçası google bu gibi pencereleri açılır pencere engelleyicileri ile engellemek yerine allak bullak ediyor ve sadece açılmalarına izin vermekle kalmıyor ayrıca onların yüklenmesine de neden oluyor. samimi olarak söylemek gerekirse insanların bu pencerelerden kurtulmak için aşağı indirmek zorunda kalmaları onları çılgına çeviriyor. bu yüzden gerçek bir açılır pencere engellyicisi tüm kullanıcılara rahat bir nefes aldırabilir.
* düzenli bir eskiyi arama kutusu… uygulama güzel ve “omnibar” gerçekten kesin işler yapıyor arama konusunda fakat bazı anlam karışıklarını bir kenara bırakıp sadece adreslerini görüntülemek için bir seçeneğin bulunması daha iyi işler yapacaktır.
Kaynak