BIRAKIN GİTSİN…

Bundan birkaç yıl öncesine kadar verilen molalarda sigaralarını içmeyip otobüse oturdukları an sigaralarını yakarak başkalarının rahatsızlığını önemsemeden rahatlıkla sigaralarını içerlerdi. Şimdi ise toplu yaşam alanlarında sigaranın yasaklanması ile yolculuğun keyfini çıkarıyorum.Her yıl milyonlarca cana ve milyarlarca lira maddi kayba yol açan sigarayı en son 3 ocak 1990′ da içmişim, o gün bugündür içmiyorum.. Şimdi ise içenlere içmeyin, şu mereti diyorum. Gerçi benim çevremde sigara içenler yok denecek kadar az, çoğunluk kendi iradeleri ile bıraktı. Sıra ailemize yeni katılan damadımda, o da söz verdi sigarayı azaltmaya başladı umarım başaracaktır.Aslında ne kadar masum duruyor değil mi? Bir an keyif aldığınızı, rahatladığınızı düşünürsünüz. Öyle durduğuna bakmayın, belki biraz keyif verdiği doğrudur. Fakat bu keyfi kısa sürede çok fazlasıyla götürür. Akciğer kanseri, beyin tümörleri, Gastrit, ülser, mide, gırtlak ve mesane kanserlerine neden olur. Üstünüz sigara kokar. Ciltte erken kırışmalar olur, dişleriniz sarı ve kirli olur. Ellerde, parmaklarda sararma, tırnaklarda, zayıflama görülür. Tat alma isteğiniz azalır ve yemeklerin tadını alamazsınız. Koku alma duygusunu azalttığı için kokuları algılayamazsınız. Ses tellerinizde bozulacağı için ses kısıklığı ses de kalınlaşma ve çatallanma ortaya çıkar, beyin hücrelerini öldürdüğü için unutkanlık ve yaşlılığımızda bunama ortaya çıkar. Gözlerde katarakt ve görme bozukluğu ortaya çıkar. Erkeklerde iktidarsızlık, kadınlarda ise kısırlık, çocuk düşürme, sakat doğuma yol açacağı için bütün yaşantınızı etkileyecek problemlerle karşılaşabilirsiniz. Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma olur.Sigara içmek

Anne adaylarının sigarayı bebeği ve kendi sağlığı açısından içmemesi gerekiyor. Çünkü sigaranın doğum öncesi ve sonrası bebek üzerinde önemli yan etkileri bulunmaktadır. Hamilelikte sigara kullanan annelerin bebeklerinin az uyudukları, sık soludukları, çok terledikleri ve daha hiperaktif oldukları gözlemlenmiştir.Sigara içmek bir alışkanlık olmasının ötesinde insanı aynı zamanda kötü alışkanlıklara da sürüklüyor.

Sigaradaki nikotin tıpkı esrar, kokain, eroin gibi bağımlılık yapan bir maddedir. Nikotin sigaradan bir soluk çekildikten sonra beyne ulaşıp kısa bir süre kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Bir süre sonra nikotinden alınan keyif hissi azalacağı için aynı uyuşturucu kullananlarda görüldüğü gibi, kişi doz artırımına yani içilen sigara miktarını arttırmaya başlar. Sigara bağımlıları, sigara içmeyince kızgınlık, konsantrasyon, endişe bozukluğu, huzursuzluk, kabızlık, gibi belirtiler göstermeye başlar. Sigara fiziksel bağımlılığın yanı sıra psikolojik bağımlılık da yapmaktadır. Sigaradan çekilen her nefes her nefes el ve ağız alışkanlığını kuvvetlendirmekte ve güçlenen bir alışkanlık ortaya çıkmaktadır. (kaynak)

Tütün alışkanlığı dünyada görülen en yaygın alışkanlıktır. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın yayınlarına göre kişi başına en fazla tütün tüketen ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Sigaranın zararları anlaşılmış ve aleyhine kampanyalar başlatılmıştır. O halde sigarayı bırakma zamanınız gelmiştir.. Size sigarayı kolay bıraktırabilecek alternatifler.