Operasyonlarda köşeler önemlidir...
Operasyonlarda köşeler önemlidir…

Savaş, hiçbir zaman değişmez. Sebepler ne olursa olsun sonuç hep aynıdır. İnsanlık tarihinin en gerçek olayıdır savaşlar. Ölen insanlar, sevgililerini eşlerini sevdiklerini kaybedenler, öksüz kalan çocuklar. Savaş hiçbir zaman değişmez. Belki de bu yüzdendir evrende tek oluşumuz ya da öyle sanışımız… (bkz yazı sonu sorusu)
Biz farkında olmasak da güvenlik kuvvetlerimiz her gün birçok silahlı çatışmaya girmekte. Ülkemizde birçok yerde çelik yelek dahi masraf olarak kabul edilirken yabancılar güvenlik kuvvetlerinin can güvenliğini arttırmak için çeşitli teknolojik imkanları kullanmaktalar.

Matthew Hagerty SmartSight ın yapımcısı...
Matthew Hagerty SmartSight ın yapımcısı…

Yapılan operasyonlarda ölümlerin %50 gibi büyük bir oranının köşelerde gerçekleştiğini hesaplayan yetkililer buna çözüm geliştirmek için uzun zamandır çalışmaktaydı. Bundan önce birkaç farklı köşe silahı (hatta biri Wanted filminde kullanıldı) üretilmesine karşın taşıması ve kullanılması hiçte rahat ürünler değillerdi.
Matthew Hagerty adlı bir şahsın 10 yıl gibi bir süredir üzerinde çalışarak ilk tam uyumlu prototipini çıkarmış olduğu serinin ismi SmartSight. Ürün M4 veya 308 SOCOM tüfeklerinin ucuna uyumlu olarak üretilmiş. Kablosuz bir kameranın bu tüfeklerin ucuna monte edilmesi ve kullanan kişinin gözlük şeklinde gözüne iliştirilmiş bir ekranla tüfeğin baktığı yönü ona iletmesiyle ürünü kullanan kişi çatışmaya girmeyerek sadece tüfeğinin ucunun girdiği her noktadan çatışmaya müdahale edebilmekte.

SmartSight ın kullanımı...
SmartSight ın kullanımı…

SmartSight için gerekli diğer ekipmanlar ise kullananın üstüne çelik yelek giydirilerek bertaraf edilmiş. Böylece hem çelik yelekle kişi korunuyor hem de SmartSight için taşınması gereken alet edevat kolayca mobilize olabiliyor. Tabii ürünün kamerası keşif ve bilgi toplama amaçlıda kullanılabilir. Ama kullanımda kamerada gördüğünüz her hedefi vuramama şansınız çok düşük…
1990 larda Hughes Havacılıkta silah deneme uzmanı olarak çalışan Matthew Hagerty bir askerin ne isteyip ne istemediği üzerine çok deneyimli. Land Warrior adında içinde bulunduğu eski bir askeri programda buna benzer bir versiyonun kamerasının kablolarla askere bağlanması operasyon anında çok önemli olan hareket kabiliyetini yok ettiğinden, ekstra ağırlık sağladığından ve yansıtılan görüntünün askerin gözüne ulaşması gecikmeli (ki operasyonda bu kabul edilemez) olduğundan Matthew şirketten ayrılarak kendi tasarımını gerçekleştirmiş.
Bireysel yorumum olarak yinede çok büyük ve ağır olarak nitelendirebileceğim bu sistemin şimdiki haliyle bile birçok hayat kurtaracağı kesin. İleriki versiyonlarında çok daha küçük bir kamera hareket algılayıcı ve bir gece görüşünün olabileceğine inancımın yüksek olduğu SmartSight şu an bile birçok ödülün sahibi.

SmartSight test alanında
SmartSight test alanında

Gelecek yıl 7 milyon $ lık bir bütçe ile deneme kullanımlarına başlanacak sistemin şimdiki ağırlığı 680gr gibi çokta az olmayan bir oranda ama taktik operasyonlarına getirdiği lazer nişangah yerine (biliyorsunuz ki lazer nişangahı daha isabetli atışlar sağlar ama hedefte bu noktayı ve de ortam dumanlı ya da sisliyse lazerin çizgi şeklinde ışınını takip ederek sizi görebilir) üstünde bulunan bilgisayar yardımıyla bunu yazılımsal olarak halledip kullanıcının gözüne yansıtıyor. Kullanansa aynı bir fps oyunundaki gibi noktayı hedef alarak isabetli atışlar yapıyor. Optik yakınlaştırma ve 30fps kamera hızı gibi ekstraları da prototipe artı katan değerlerden.
Gelecek seneye bizim güvenlik güçlerimizin ellerinde de görmeyi ümit ettiğim SmartSight ın taktik operasyonlarında çok etkili olacağına eminim. Lakin halkının çokta umursanmadığı bir yönetimde güvenlik güçlerinin böyle bir “lükse” sahip olması çokta gerçekçi bir ümit değil…
Yazı sonu sorusu: Göndermemin nereye olduğunu çıkaran var mı aceba?
Kaynak

Konumuzla pek alakalı değil ama beni çok güldürdü :)
Konumuzla pek alakalı değil ama beni çok güldürdü 🙂