bildirgec.org

volongoto

11 yıl önce üye olmuş, 18 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

Sony Chip Fabrikasini Satiyor

volongoto | 22 February 2008 22:37

sony play station 3
sony play station 3

Reuters’in haberine gore, Sony yonga (chip) fabrikasini Toshiba’ya satiyor. Play Station 3‘te kullanilan yuksek performansli Cell yongalarinin ve RSX grafik yongalarinin uretildigi tesise Toshiba 835 milyon Amerikan Dolari odeyecek. Ekim ayinda yaptigi aciklamada yuksek teknolojili yonga tasarimi ve uretiminin gerektirdigi buyuk yatirimdan cekilerek grafik sensoru yongasi uretimine agirlik verecegini aciklayan Sony’nin tesisi Toshiba’ya satacagi biliniyordu, ancak fiyat konusunda herhangi bir aciklama yapilmamisti.

Fiyat konusundaki aciklamanin Toshiba’nin HD DVD konusundaki faaliyetini durdurmasindan sonra gelmesi dikkat cekici.

Facebook düşüşte

volongoto | 22 February 2008 15:53

BBC’nin haberine gore, Facebook, Buyuk Britanya‘da (Ingiltere, Iskocya, Galler ve Kuzey Irlanda) kullanici sayisinda ilk dususu yasamis.

Nielsen Online‘in 2006’nin Temmuz ayindan beri tutmakta oldugu verilere dayanilarak verilen haberde, (Buyuk Britanya’da) 2007 Aralik ayinda 8.9 milyon olan kullanici sayisinin 2008 Ocak’inda 8.5 milyona dustugu soyleniyor. Bu, yaklasik yuzde 5‘lik bir dususe karsilik geliyor.

Internet Baglantisi Olmadan 52 Aksam

volongoto | 18 February 2008 20:52

Ariel Meadow Stallings adinda bir Internet bagimlisi, bu bagimliligindan rahatsizlik duyup hic olmazsa haftada bir aksamini Internet’e baglanmadan gecirmeye karar vermis. Ustelik isi biraz daha abartip o aksam bir ekran iceren hicbir sey (bilgisayar, telefon, televizyon, vb.) kullanmamaya karar vermis. Bu ekransiz aksamlarini da 52 Nights Unplugged adli blogunda aktarmaya baslamis.

Soyledigine gore boylelikle arkadaslarina mektuplar yazmaya, el isleriyle ugrasmaya, dans etmeye, yuruyus yapmaya, yeni yemekler denemeye daha fazla odaklanabilmeyi umuyormus. Belki de daha once denemeye zaman bulamadigi seyleri deneyenilecegini dusunuyor.

Google’a Yapilacaklar Listesi Geliyor

volongoto | 18 February 2008 15:55

Google Calendar kullananlarin en cok eksikligini hissettigi ozellik, kuskusuz, yapilacaklari listesiydi. ZDNet‘ten Garett Rogers’in soyledigine gore, bu ozellik cok yakinda Gmail ve Google Calendar’da desteklenmeye baslayacakmis. O da haberi bu ozelligi gordugunu Gmail tartisma ve yardim grubuna yazan bir kullaniciya dayanarak veriyor. Ayni yazar daha once de Google Calendar’in Javascript kodunu inceledigini ve kodun icinde henuz gerceklestirimi tamamlanmamis ve yapilacaklar listesi olarak kullanilmaya uygun fonksiyon isimleri gordugunu yazmisti.

Bu ozellige ihtiyac duyanlar bu istiyaci godermek icin hazirlanmis bir GreaseMonkey scriptini Firefox tarayicilarinda kullanarak Remember The Milk ile Gmail’i birlestirebiliyorlardi. Ancak ben daha once guvenlik aciklarina neden olan GreaseMonkey eklentisini kullanmak istemedigim icin Google’in bu ozelligi kullanima sunacagi gunu beklemeye devam ediyorum. Umarim Google bizi fazla bekletmez.

Google iPhone’la Costu

volongoto | 18 February 2008 12:59

Apple iPhone
Apple iPhone

Google, Apple iPhone‘lardan yapilan aramalarin mobil arama ortalamasinin 50 kati oldugunu acikladi. Bu veriyi gorunce ilk once sasiran Google yetkilileri hesaplamada bir hata yaptiklarini dusunup verileri yeniden gozden gecirmisler. Ancak ortada bir hata olmadigini gorunce nedenini arastirmaya baslamislar.

Bu yuksek oranin nedenini iPhone’un aramayi kolaylastirici tasarimi oldugunda karar kilmislar. Cep telefonuyla URL girmek gercekten de zor. Anladigim kadariyla iPhone’da Google arama cubugu adres cubugunun hemen altinda ve yeterince buyuk gorunuyormus. Bu konuda bilgisi olan varsa aktarsin lutfen. Bilgisayarlarinda bile kimi zaman URL’yi girmeye usenen insanlarin adres cubugu yerine Google arama kutusunu kullanmalari cok mantikli.

XP’ye devam icin 75.000 imza

volongoto | 06 February 2008 23:57

Save XP
Save XP

Bilindigi gibi Windows Vista piyasaya suruldukten kisa sure sonra Microsoft XP’nin satislarini durdurma karari almisti. Orijinal plana gore satislar 2007 sonunda duracakti. Ancak bu gecis suresini (son kullanici icin 11 ay, kurumsal musteriler icin 14 ay) kisa bulan InforWorld bu karara karsi bir imza kampanyasi baslatti. Microsoft bu arada orijinal plani revize ederek XP’nin satislarini durdurma tarihini 30 Haziran 2008 olarak degistirdi. InfoWorld’un imza kampanyasi 75.000 imzaya ulasmis durumda.

Pek cok kullanici, pratikte XP satin alma sansini yitirdiyse de (XP ile satilan bilgisayar pek kalmadigi icin) InfoWorld imza sayisi 100.000’e ulasinca imzalari Microsoft’a verecegini acikladi. Imza kampanyasina www.savexp.com adresinden ulasilabilir.

Google Chuck Norris’i Aramiyor

volongoto | 06 February 2008 20:21

Google kullanarak eglenmek isteyenler icin yeni bir numara daha. Google’in arama kutusuna find chuck norris yazip “Sansimi Denemek Istiyorum”a tiklayin.

find chuck norris
find chuck norris

Google’in sizi yonlendirecegi sayfa yuzunuzu guldurecek.

Kirmizi metini Turkce’ye soyle cevirebiliriz: “Google Chuck Norris‘i aramaz, cunku biliyor ki, siz Chuck Norris‘i bulmazsiniz, o sizi bulur.”

Google, Microsoft, Yahoo ve Arapsaci

volongoto | 05 February 2008 19:54

Google Microsoft Yahoo
Google Microsoft Yahoo

Wall Street Journal’in haberine gore, Microsoft’un Yahoo’yu almak icin girisimde bulunmasindan sonra Google ile Yahoo arasinda bir telefon trafigi baslamis. Habere gore Google Yahoo’ya arama ve reklam hizmetlerini kendisine outsource ederek (taseron) Microsoft’un teklifini reddetmesi onerisinde bulunuyormus. Yahoo ile pek cok alanda rakip durumda olan Google’in tekel yasalarina gore Yahoo’yu almasi pek mumkun olamayacagi icin bu oneriyle Google’in Yahoo’nun aklini celmeye calistigi ifade edilmis.

Blog Yazarken Sormamiz Gereken 13 Soru

volongoto | 01 February 2008 12:29

Darren Rowse, unlu blogu Problogger‘da blogunuzda bir yazi yayinlamadan once sormaniz gereken 13 soru listelemis. Genel gecer dogrulari ifade etmekle birlikte bu derli toplu listeyi cevirip paylasmak istedim.

  1. Bu yazinin ana temasi neydi ve ben bunu yeterince acik bicim de ifade edebildim mi?
  2. Bu yaziyi okuyanlardan ne yapmalarini istiyorum? Yazi onlari bu eyleme yonlendiriyor mu?
  3. Yazdigim sey yararli bir sey mi?
  4. Yazdigim sey ozgun mu? (Belki essiz mi diye de cevrilebilir.)
  5. Yazdigim sey beni blogumun hedeflerine yaklastirdi mi, yoksa onlardan uzaklastirdi mi?
  6. Kullandigim baslik insanlarin ilgisini yaziya cekmek icin uygun mu?
  7. Yazim ve dilbilgisi kurallarina uymus muyum?
  8. Yazdiklarimi daha ozlu bicimde ifade edebilir miydim?
  9. Yararlandigim ve ilham aldigim kaynaklari olmasi gerektigi gibi belirttim mi?
  10. Daha once yazdiklarimdan bu yaziyla ilgili olup bu yazidan link verebilecegim bir sey var mi? Daha once baskasinin yazdigi ilgili bir seye link verebilir miyim?
  11. Bu yazida okurlarin katkida bulunacagi alanlar biraktim mi? Onlari katkida bulunmalari icin davet ettim mi?
  12. Insanlar bu konu hakkinda Google aramasi yaparken hangi anahtar sozcukleri kullanirlar? Yazimi buna gore optimize ettim mi?
  13. Bu yaziyi, konuyu biraz daha acip genisleten baska bir yaziyla nasil destekleyebilirim (surdurebilirim)?

Belki hicbirini ilk kez duymuyoruz, ama bu liste her blog yazarinin ciktisini alip duvarina yapistirmasi gereken cinsten.

Lotus Ubuntu Desteğiyle Geliyor

volongoto | 28 January 2008 12:59

Ubuntu
Ubuntu

IBM, Lotus Notes 8.5’un Ubuntu Linux 7.10’u destekleyeceğini söyledi. Linux’un yeterli olgunluğa eriştiğine inanıldığı belirtilen haberde Lotus Notes‘un ve Lotus Symphony‘nin ilk kez Linux için de hazırlanacağı ve bu sürümlere tam destek verileceği söyleniyor. Lotus’tan sorumlu IBM yetkilisi Antony Satyadas, bu gelişmenin müşterilerden gelen yoğun talebi karşılama amacı taşıdığını belirtti. Lotus Notes 8.0.1’in Linux desteği olduğunu ancak müşterilerin bu desteğin genişletilmesi yönünde artan bir talebi olduğu belirtiliyor.

Konunun uzmanları son birkaç yıldır Linux’un kurumsal müşteriler için hazır olduğunu söyleseler de IBM bu konudaki adımlarını bu yıl atmaya karar vermiş görünüyor. Hem IBM hem de Ubuntu yetkilileri Microsoft’un muadil ürünlerine karşı iyi bir alternatif sundukları inancında. Şu aşamada 100 bin kadar müşterinin Ubuntu + Lotus çözümüne geçmeye hazır olduğu belirtiliyor.