bildirgec.org

sramana

11 yıl önce üye olmuş, 11 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

macbook türkçe klavye

sramana | 02 June 2009 13:51

merhaba,

yurtdışından macbook almayı düşünüyorum. lakin şu var: çok müşkülpesent birisi olarak ecnebice klavyeyi sorun etmekteyim. bu durumu düzeltmenin yollarından birisi sanırım klavye çıkartmalarıymış. bir diğer yol ise eğer olanaklı ise klavyeyi değiştirmek. benim gibi müşkülpesent birini bu çıkartmalar tatmin eder mi? zira görüntü olarak çıkartmaların kötü veya bilgisayar üzerinde eğreti durmasını, yıpranmasını vb. istememekteyim.

bu çıkartmalardan kullananların veya konu hakkında bilgisi olanların önerileri nelerdir? eğer görüntü ve dayanaklılık açısından değiştirilmiş klavyeyle pek bir fark teşkil etmiyorsa bu çıkartmalardan edineceğim. yoksa klavyeyi değiştirmeyi gözden geçireceğim.

bilimadamlarından şok açıklamalar: “evrim karşıtlarına kapak olsun!”

sramana | 28 May 2009 18:15

baktım ki evrim konusu ilgi çekmekte, e bu önemli haberlerin daha önce bildirgeç’te hiç yer almadığını da ayrımsayınca hemen bunu yetiştirip yazayım dedim.

hayır, sanılanın aksine en büyük evrim karşıtlarından harun yahya’nın, charles darwin’in türkiye’deki uzak torunu olduğu falan ortaya çıkmamış; yahut meşhur evrimbilimciler, biyologlar veya paleontologlardan birisi durduk yerde çıkıp “ahan da size kapak olsun” dememiş. ancak bunlardan çok daha önemli iki keşfe önemli imza atmışlar.

bu keşiflerden bir tanesi, kanada’da bulunan bir fosile ait. buna göre fok ile onun karadaki atası arasındaki ayakları üzerinde durabilen kayıp halka bulunmuş. aslında bulunan 20-24 milyon yıllık bu iskelet, fok, denizayısı ve morsların dahil olduğu pinniped türüne ait en eski bir fosil imiş. araştırmacılardan natalia rybczynski’nin dediğine göre pinnipedlerin atası olan canlının karada yaşadığının bilinmekte olmasına karşın karadan denize geçişin nasıl olduğu konusunda bu dört ayaklı fok fosili oldukça aydınlatıcı fikirler vermekte. bu taşıllaşmış mahluka bilim adamları, eskimo dilinde fok anlamına gelen puijila ile kuramın babasının adından müteşekkil “puijila darwini” adını verdiler. bu fosil New York Doğa Tarihi müzesinde sergilenecek.

türkçe e-kitap arayıp bulamayanlar!

sramana | 28 May 2009 10:53

türkiye’deki kitap okurlarının ve özelde de e-kitap sevenlerin en büyük dertlerinden birisi düzgün ve özgün bir e-kitap kaynağının olmamasıdır. altkitap, türkiye’de bu anlamda en özgün ve ilk ve ücretsiz çevrimiçi yayınevi olma özelliğini taşımakta.

altkitap‘a ucundan dokunduran iki kısa yazı yazılmıştı bildirgeç’te. bunlardan bir tanesi benim şurada yazdığım altkitap öykü ödülüyle ilgili bildiri. bir diğeri ise sadece sitenin linkinin yazılı olduğu bir girdiden ibaret.

“Ben de yazarım!” diyenlere…

sramana | 26 May 2009 17:18

Yazar olmak isteyen, bir ustanın yol göstericiliğine gereksinim duyan, yazdıklarını ehil gözlere okutmak isteyenler…

Evet, yazar olmak öğretilemez. Ancak yaratıcı yazarlıkta kendinden önce aynı yollardan geçenlerin deneyimlerini ve kullandıkları teknikleri bir biçimde öğrenmek her zaman için mümkündür. Tıpkı ressam olmanın öğretilemeyeceği ancak bir atölyede resim tekniklerinin öğrenilmesinin olanaklı olduğu gibi. Zaten sonuçta edebiyat da tıpkı resim gibi bir sanat dalı. Üstelik sırf bu yüzden – bizde olmasa da – yurtdışında tıpkı güzel sanatlar fakültelerinin olduğu gibi yaratıcı yazarlık bölümleri oldukça ilgi çekmekte.

Ancak ülkemizde de çeşitli yazarların farklı adlar altında gerçekleştirdikleri yaratıcı yazarlık atölyeleri mevcut. İşte “ben de yazarım!” diyenler için çeşitli yaratıcı yazarlık atölyeleri:

Bümed Yaratıcı Yazarlık Atölyesi

Sait Faik Armağanı ve Yunus Nadi Roman Ödülü sahibi Murat Gülsoy‘un düzenlediği bu etkinlik aslında yeni başlayanlar için yaratıcı yazarlık kursu ve ilk kursa katılanlar için olan yaratıcı yazarlık atölyesinden oluşmakta.

İnternette Bir Butik Yayınevi

sramana | 21 May 2009 11:06

Notos Kitap , eleştirmen Semih Gümüş tarafından kurulmuş butik bir yayınevi. Semih Gümüş, aynı zamanda bu yayıneviyle birlikte eski adı Notos Öykü olan Notos dergisini de yayımlamaya başladı.

Bu butik yayınevinin ve bu edebiyat tasarısının en büyük farkı, yayınevinin bütün çalışmalarının bir yayıncılık bloğu ile en başından beri okurların ve edebiyat meraklılarının gözü önünde gerçekleşmesi. Notos Blog ile Türk yayıncılığı ilk ve şimdilik tek yayıncılık bloğuna kavuştu. Gerek Notos Blog‘un barındırdığı tartışmalarla gerekse notos kitap‘ın butik yayıncılık anlayışıyla şimdiden yeni bir yayıncılık deneyimi kazanmışa benziyoruz.

internetten radyo dinlemeyi sevenlere

sramana | 01 January 2007 00:01

accuradio , internetten dinleyebileceğiniz radyolardan biri. accuradio‘yu farklı yapan çeşitli müzik türlerine ve her bir müzik türü altındaki zengin alt türlere yer vermesi. diyelim ki bir caz dinleyicisisiniz; accuradio‘yu açıyorsunuz, oradan accujazz seçeneğine tıklıyorsunuz. saxophone jazz , guitar jazz , brodway jazz , jazz vocals , old school , new school , latin infusion ve daha bir sürü çeşit… aynı durum rock , klasik pop ve diğer türler için de geçerli. ancak misal, rock türünü seçtiğinizde seçenekler modern rock classics , motel california veya britrock gibi çeşitli başlıklar altında toplanmakta. aynı biçimde klasik müzik tutkunları da kompozitör, çalgılar veya dönemlere göre seçim yapabilirler. kısacası kurcalayın işte, kulağınıza göre bir şeyler mutlaka var.

bu iktidarsız’ın kompleksi yok

sramana | 31 December 2006 23:33

iktidarsız yahut iktidarsiz , aslında adı gibi kendisiyle barışık bir e-derginin adı. derginin künyesinin girişinde merhum yazar vüs’at o. bener‘in “bir gün nasıl olsa iktidarsızlığa mahkum olacaklar” sözü yer alıyor. bu ilginç edebiyat sitesinde bener ailesinin diğer iki ferdi olan erhan bener ve yiğit bener de yer almakta. ayrıca feridun andaç, enis batur ve serra yılmaz gibi tanınmış isimler de mevcut. iktidarsız‘da çeşitli söyleşi videolarına ulaşmak da mümkün. bir de bu iktidarsız yazarlar kendilerini maymunlarla pek bir özdeşleştirmiş gözükmekte. dördüncü yılında olan derginin daha bir sürü ilginçliği olmasına karşın bu satırların yazarı sürekli link vermeye üşendiği için tek bir adres ve edebiyat merakınızla sizi baş başa bırakıyor; işte burada.

hayalet gemi arşivi sanal ortamda

sramana | 28 December 2006 08:03

1992-2002 yılları arasında basılı olarak yayınını sürdüren, bir dönemin kuşağı ve bu kuşağın edebiyatına damgasını vuran hayalet gemi bilindiği üzere artık sadece arşiv olarak bu adresten varlığını sürdürmekte. acrobat reader ile pdf formatındaki dergileri bilgisayarınıza indirip okumak ve yazıcıya dökmek mümkün. 2006 aralık ayında yapılan son güncellemeyle birlikte artık 2000 yılının mart-haziran sayısına kadar olan dergiler yüklenebiliyor. dileriz tüm arşiv yakında tamamlanır ve bütün sayılara ulaşmak mümkün hale gelir.