bildirgec.org

ozdek

11 yıl önce üye olmuş, 6 yazı yazmış. 11 yorum yazmış.

İstanbul Trafik Yoğunluğu Haritası

ozdek | 19 October 2006 09:21

Trafik Yoğunluğu Haritası
Trafik Yoğunluğu Haritası

Yıllardır ulaştırma sorunlarıyla kafayı bozmuş bir mühendis olarak neden bir türlü yapılmıyor dediğimi bu sene içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapmış. Hantal ve sadece görsel bilgi sunan trafik kameralarından başka Yoğunluk Haritası adını verdikleri uygulama sık seyahat edenler için kurtarıcı nitelikte olacak. Kısaca özetlersem İstanbul’un çeşitli noktalarına konulan sensörler yardımıyla anlık trafik hızı online olarak ölçülüp raporlanıyor ve bu harita ortaya çıkıyor. Yurtdışında örneklerini gördüğümüz uygulamaların çok gerisinde fakat yine de bir başlangıç. Aynı zamanda aynı adresten bazı kavşaklarda trafik ışıklarının ihlalinin (kırmızı ışıkta geçmek gibi) otomatik tespitine yarayan sistemlerin de yavaştan uygulamaya geçirildiğini okumak çok sevindirici oldu. Böylece belki artık ışık tanımaz trafik magandalarından kurtulabilir ya da düzgün bir biçimde cezalandırmaları caydırıcı olacaktır diye umuyorum.
Aynı zamanda trafik bilgi panoları ve trafik durumlarının da görülebilmesi ve yakın zamanda bunların cep telefonumuzdan izlenebileceği bilgisi de oldukça sevinidirici bir haber.

Trafikteki davranış biçimleri

ozdek | 06 September 2006 14:22

İstanbul’da yaşama ayrıcalığına(!) sahip biri olarak 2 ay kadar önce köprü trafiğinden çıldırma noktasında olduğumdan dolayı başarılı bir operasyonla işini değiştirmiştim. Günde 3 saatini trafikte geçiren biri olarak bu değişimi oldukça olumlu karşılayan bünyem 2 aydır rahat ediyor. Ya da rahat ettiğimi düşünüyordum..
Her sabah karşılaştığım trafik vakaları şöyle:

  • Kırmızı ışıkta geçen sürücüler yüzünden az yanan ışık tarafından gelen sürücülerin yolu kullanamaması (%99 sıklıkta-%100 her kavşakta)
  • Kırmızı ışıkta geçmek isteyen yayalar yüzünden seyir hızı düşen sürücüler ve az yanan ışık da eklenince kısacık bir yol için 90 sn. ışık beklenmesi (%80 oluyor)
  • Yayaların geçme hakkı varken haklarının gasp edilmesi. Özellikle yaya geçitlerinden (yola boyanmış ışık konulmasına gerek olmadığı düşünülen geçitlerden bahsediyorum) trafik varken bir yayanın geçmesi pek mümkün olmuyor. Bağdat Caddesi tarafında bazı aydın yayalarımızın yaya geçidinin kenarındayken sürücülere durun durun manasında el kol hareketi yapması ve durmayanlara küfretmeleri de pek bir şeyleri değiştirmiyor açıkçası. Bunun yanında yayalar çok mu masum. Hayır gidip yaya geçidi,trafik ışığı ya da üst-alt geçit varken yolu alakasız bir yerden geçmeye kalkıyorlar. Bunu gören sürücüler elbette yaya gördü mü gaza basmayı tercih ediyor. Yazın sorun değil de kışın bu yüzden ıslanan yayaları görünce içim cız ediyor. 1998 kışında barbaros bulvarında bir otobüs tarafından ıslatılışımı ve derse sırılsıklam girişimi pek unutamıyorum.
  • Bunun dışında sürekli bir terör estirmekte olan taksici, dolmuş ve minibüsçülerin hareketlerini yazmaya başlasam sayfalar tutacağından eminim. Bir kaç tanıdığınız hareket olarak yolda kafalarına göre genelde küçük arabaları sıkıştırmaları, kavşaklarda yolcu alıp indirmekte bir sakınca görmemeleri, pervasızca direksiyonu üzerinize kırabilme yetenekleri (en tehlikelisi) ve trafik kurallarının üstünde olduklarını düşünmeleri olarak özetlenebilir.

bookmooch

ozdek | 10 August 2006 15:04

Bu adreste bulunan sitede eski kitaplarınızı listeliyorsunuz ve bunları talep edenlere gönderiyorsunuz. Adil olması açısından bir puanlama sistemi kurmuşlar. Dağıttığınız kitaplara karşılık puan toplayıp bunu yeni kitaplar için kullanabiliyorsunuz ya da bağışlayabiliyorsunuz.

Garanti’den Cep Şifrematik

ozdek | 09 August 2006 12:31

Garanti Bankası sonunda dayanamadı ve Koçbank’ın aylar öncesinden duyurduğu cep telefonları için java tabanlı şifrematik hizmetini duyurdu! İnternet şubesi tanımlamalar ekranından cep şifrematik tanımla adımını seçerek yükleyebilirsiniz. Cebinize bir SMS geliyor ve GPRS ile bağlanarak 38 kb civarında olan programı indiriyorsunuz. Böylece bir anahtarlık kıvamında olan şifrematik adlı ürünün de bir fonksiyonu kalmıyor ve istediğimiz yerden keylogger ya da şifre bilinmesi derdi olmadan internet şubemizi kullanabiliyoruz. Test ettim ve onayladım gayet hızlı ve güven veren bir uygulama olarak gözüme çarptı. Güvenlik paranoyası olanlar için muhteşem. Keşke google ve yahoo versiyonları da olabilse böyle muhteşem bir şeyin. Artık keylogger derdi olmadan sitelerden sitelere akmak istiyorum.