bildirgec.org

logos

11 yıl önce üye olmuş, 19 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

David Rumsey’in tarihi haritalar koleksiyonu

logos | 08 August 2009 13:01

istanbul 1840
istanbul 1840

Haritalar aslında internette en fazla baktığımız bilgilerden. Google maps de bunlardan biri, istanbul şehir rehberi de oyle. David Rumsey amca çok güzel bir tarih haritaları koleksiyonu hazırlamış, deli birşey. Az biraz harita ve tarih merakınız varsa kaybolmak serbest site içerisinde. Dolaşmanızı kolaylaştıracak bir de browser hazılamış tarihcimiz harita üzerinden istediğiniz ayrıntıya ulaşabiliyorsunuz. Istanbul’un 1840 lardan bir haritasını örnek olarak linkliyorum.

her yerde aradım catoen de buldum seni mi acaba?

logos | 12 March 2008 19:59

catoen son dönemde artan arkadaşlık siteleri ve sosyal ağlara farklı bir alternatif olmayı hedefliyor. Gerçek hayatta gördüğün, bir türlü yanına gidemediğin ama genede bir elektriklenme hissettiğin kişi (ya da kişileri) bulma sistemini kurmuş. Sistem basit. üye oluyorsun, bulunduğun yer ve zamanı imliyorsun ve seni eşleştiriyor. tabii her iki tarafta catoen’i kullanıyor ve birbirini arıyorsa. Kim kimi arar bilmiyorum ama catoen ilginç bir alan bulmuş kendine.

Park ücretini kolay ödeme sistemi

logos | 05 December 2007 16:31

easypark kullanılışı
easypark kullanılışı
easypark kartı
easypark kartı

İsrail’de park yerleri de İstanbul’da olduğu gibi ispark benzeri bir sistemle tutulmus durumda. Ancak burada bizdeki gibi görevli otoparkçılar değilde pay-dispaly denilen bir yöntem kullanılıyor. Bu sistemde otopark ücreti bozuk paralarla ödeniyor ve makbuz ön cana yapıştırılıyor. Burda farklı olarak bozuk para ve makbuz derdiyle uğraşmak istemeyenler için easypark denen bir sistem kullanılıyor. Bu sistemde kontörlü bir kart satın alınabiliyor ya da kredi kartı ile yükleme yapılabiliyor. Yükleme işlemleri belediyelerden, postanelerden, bazı dükkanlardan, benzincilerden ve otoparklardan temin edebiliyorsunuz. Aslında gereksiz kağıt kullanımı, otopark aparatına gidip gelme ve bozuk para derdinden kurtardığını düşününce ve acaba sürem doldu mu derdinden kurtardığı için baya iyi bir aletçik gibi gözüküyor.
Kartın kullanımı da çok basit park ettiğinizde düğmelerine basıp akti ediyorsunuz ve yan cama takıyorsunuz, süreniz başlıyor hepsi bu….

Google’i karartarak enerji tasarrufu yapılabilir mi?

logos | 24 November 2007 21:39

blacke ile enerji tasarruflu Google
blacke ile enerji tasarruflu Google

Artık hemen hemen herşeyde enerji tasarrufunun yollarını arıyoruz. Küresel ısınma, çevre kirliliği, enerji kaynaklarınınn yetersizliği ve pahalılığı bunun nedenlerinden. Enerji tasarrufu yaparkende eğlencemizden ödün vermek istemiyoruz.
Bağımsız iletişim ağı Bianet‘in haberine göre: Heap Medya tarafından geliştirilen Blackle isimli ara birimde görüntü ağırlıklı olarak siyah olduğu için enerji tasarrufu sağlıyormuş. Çevreci bilişim üzerine çalışan Mark Ontkush’un blogunda yer alan bilgilere göre, tamamı siyah bir ekran 59 tamamı beyaz bir ekransa 74 watt enerji harcıyormuş. Google‘ın günde 200 milyon hit aldığını ve her girenin 10 saniye kaldığını düşünürsek düşünürsek Google’in 550.000 saat ekranlarda yer aldığını söyleyebiliriz. Google’ın tam ekran çalıştığını düşünürsek ekran başına yaklaşık 15 (74-59) watt tasarruf edilmiş olunuyormuş.
CRT monitörlerde geçeli olduğunu, LCD monitörlerin –siyah ya da beyaz- tüm renkleri vermek için enerji harcadığını vurgulanıyor haberde.
Bu bilgilerin ne kadar doğru olduğunu bilimiyorum ama bu sayede enerji tasarrufu hakkında biraz daha düşünme fırsatı bulduğumuzdan eminim. Herşey daha yeşil bir dünya için.

ilk kim yaptı, google earth mü?

logos | 30 August 2007 20:25

Daha önce iki arkadaşında burada bildirdiği gibi ( 1 ,2 ), istanbul belediyesi sehir rehberini sorgulamalı olarak inceleyebileceğimiz web sayfasını açmış. İstanbul’un tamamının uydu fotoğraflarının yer aldığı sayfada bir de süpriz var 1946 yılının havafoto’ları bir tık uzakta. Buralar gerçekten bostanmış öylemi dedirten fotoğraflarla 1946 ve bugünü (2005) bize sunuyor.

Türk usulü yapay zekaya dayanan web şeysi

logos | 17 July 2007 20:18

yapay zeka şeysi
yapay zeka şeysi

Bugün Türk usulü yapay zekaya dayanan bir web sitesi şeysi ile karşılaştım btdünyası vasıtasıyla. İddiaya göre seçim döneminde kime oy vereceğini bilemeyenlere partilerin seçin bildirgeleri ve parti tüzüklerine göre yardımcı olan yapay zekaya dayanan bir websitesi www.botego.com Kendini tanıtıp seçim diye soruyorsun oda sorularla seni yönlendiriyor. Ve işte bu parti senin partin diyor. Başka konularda sorularla da denemek istedim ama çuvalladı gibi geldi bana. Sizde deneyebilirsiniz. Tanıtıcı videosu nasıl bir zeka ürünü olduğunun göstergesi. Genede güzel yaratıcı bir deneme

Siz bunu nasıl diyorsunuz İtalyanca’da?

logos | 15 May 2007 16:19

steape
steape

Çok seyehat edenler için, konuşamadığınız dilde hayat kurtaracak çeviriler yapabilecek bir servis. Cep telefonu üzerinden istediğiniz kelime, sayı yada basit cümlelerin sesli çevirisini yapıyor steape. Aslında benzer pek çok ürün var ama cep telefonunda çalışanını ilk kez görüyoruz galiba. Türkçe dahil, 13 dilde çalışıyor. Telaffuz problemini ortadan kaldırıyor. Programın cep telefonuna yüklenmesi ile çalışıyor. Biri ücretsiz, üç ayrı versiyonu var. Nasıl çalıştığını da şöyle göstermişler.

Bana sesli mesaj göndersene

logos | 30 March 2007 18:46

Buubletalk'un demosu da burda
Buubletalk’un demosu da burda

Cep telefonlarında kullanabileceğimiz yeni bir sistem geliyor. SVMS “Short Voice Messaging Service” yani ses kaydını SMS gibi bir sistemle göndermek istediğiniz kişiye ulaştırabiliyorsunuz. Yazmaktansa kendi sesinizle mesajınızı bırakıyorsunuz. Ya da isterseniz bu sistemle karşınızdaki kişiyle görüşebiliyorsunuz. Mısır da Vodafone bu hizmeti vermeye başlamış bile. Ben fikrix’in yalancısıyım.
Yapan firma da Bubble Motion ürününe BuubleTalk adını vermiş. Bizde neden olmasın.

Trip geliyor mu?

logos | 26 December 2006 20:54

Google Analytics ya da Alexa dan değilde yerli yapımı bir yazılımdan web sayfası istatistiklerimi öğrenelim diyenler için şimdi trip varmış. TRİP, bir web sitesi ölçüm modülü. Site ziyaretçileriniz hakkında kapsamlı bilgileri toplar ve raporlar. ” İstanbul Ticaret Odası ve TRİPTEK işbirliği ile ve tamamen Türk yazılımcılar tarafından oluşturulan TRİP, Türkiye’de web sitelerinin ölçümlenmesinde standardizasyonu hedefliyormuş. Ancak üyelik koşullarına ve ücretlendirme politikasına bakınca bunun biraz zor olduğunu görüyorsunuz. Bir girip deniyeyim dedim ama koşullar allahlık. Bir iş ancak bu kadar yokuşa sürülebilir. Desteklemek lazım mı bilmiyorum beni bezdirdi.

Ankesörlü GSM telefonu

logos | 08 December 2006 09:27

GSM telefon
GSM telefon

Artık kaç kişi ankesörlü telefon kullanıyor bilmiyorum ama ben zaman zaman kullanıyorum hala. Ama en gerekli olduğu yerlerde mesela deniz otobüsü ya da dağ başındaki bir benzin istasyonunda bulamayız genelde. İşte bu tür yerlerde de kullanılabilecek bir GSM ankesörlü telefon yapmışlar. Yapanlardan biri de Witura. Ben bizde de olsa iyi olur diyenlerdenim.