bildirgec.org

guldemgokalp

11 yıl önce üye olmuş, 20 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

kolay docbook kullanımı/uygulaması

guldemgokalp | 19 August 2009 13:30

merhaba,

genelde Türkçelerine belgeler.org adresinde rastladığımız belgelendirme çalışmalarını kendimiz “kolay yoldan” nasıl yapabiliriz? belgeler.org adresinden bununla ilgili belgeler okudum ancak baktım ki hem yazılar biraz eskimiş hem de bu işin içine bir sürü dtd girmiş. her birinin yazım kuralları ve etiketleri birbirinden farklı. internette dolaşırken bazı kişilerin, yazı editörleriyle hazır gelen kalıpları kullandıklarını görüyorum. ancak html’e dönüşmeden önce xml tarafında ne gibi işlemlerden geçirdiklerini çözemiyorum.

bir yazı editörüyle, kolay yoldan nasıl docbook kullanabiliriz? nasıl tasarıma değil de içeriğe özen göstererek böyle güzel, içindekiler bölümlü, ileri-gerili, feragatnameli belgeler hazırlayabiliriz?

verileri bölmek, iyileştirmek, depolamak ve ilişkilendirmek

guldemgokalp | 29 June 2009 11:35

Kafama takılan bir soru var: İnsan nesnesini önümüze alalım. Kaydını yapacağımız binlerce insan olduğunu varsayalım. Her birinin birbiriyle öyle ya da böyle ilişkisi, her birinin bir işlevi ve bu işlev sonucunda oluşan bir verisi var. İnsanları nesne olarak göz önüne aldığımda onları ortak özelliklerine göre gruplandırabiliyorum. Ancak aşırıya kaçmaktan ve aralarındaki ilişkileri bir süre sonra takip edememekten, bir hata durumunda takibini sorunsuz gerçekleştirememekten çekiniyorum.

şu an web tabanlı bir tasarı geliştirme peşindeyim. canımı tek sıkan şey, nesnelerimin onlarca özelliği ve sayılarının fazla olması.

aziz üstel’in 27 ağustos tarihli yazısı

guldemgokalp | 06 September 2008 13:29

bu yazıyı o günün gazetesinde okudum. gazete star gazetesi ve yazan kişi aziz üstel. yazının başlığını, buraya da yazmayı düşündüm bir an, ancak çekindim. insanın kanını donduruyor, kahrediyor. paylaşmalı mıyım bilmiyorum ancak şükretmek ve kıymet bilmek adına ya da bu durum her ne halta giriyorsa, bunun için haberin bağlantısını vermek istiyorum.
http://www.stargazete.com/gazete/yazar/canli-bomba-olmak-ister-misiniz-siraya-girin-123618.htm

…gibi, öyle kala kaldım. nasıl bir…

içerik süzme, anlamlandırma ve gruplandırma

guldemgokalp | 12 August 2008 13:20

merhaba,
merak ettiğim birkaç şey var.aslında bu tecrübesizliğimden kaynaklanıyor.
isterseniz bir örnek vereyim, öyle başlayayım.mesela http://www.alexa.com/data/details/traffic_details/bildirgec.org sayfasını ziyaret ettiğimizde ya da başka konudaki bir web sitesini aradığımızda, üstte kategori otomatik olarak çıkıyor.derdim, alexa değil.derdim, bir web uygulaması bir web sitesinin kategorisini nasıl belirleyebilir? ne gibi yollardan gidebilirim?
konuyu biraz daraltayım ve bunu wordpress için yapmak istediğimi düşünelim.etiketlerden nasıl faydalanabilirim? yazıların etiketlerini toplayıp ortalama ağırlıklarını nasıl belirleyebilirim? bu konu neye girer? sayfaları saklamak gerekir mi?
aklım, bu siteleri insan eli dokunmadan nasıl gruplandırabiliriz, nasıl kategorilere sokarız konusunda biraz karışıyor.daha çok soru sormak geliyor içimden ama bilgisi dahilinde olanların bu konuda söyleyebileceği birkaç kelâm var mı diye merak ediyorum.

apache gönderme hızı sınırlaması

guldemgokalp | 11 July 2008 07:21

merhaba arkadaşlar,
evimdeki bilgisayara apache kurdum ve kullanıyorum. ancak gönderme hızına sınır koymak istiyorum. bunun için arama motorlarından şu adresi buldum, ancak tercüme yeteneğim sınırlı olduğundan yapmak istediğim şeyi yapamıyorum.
belirttiğim gibi, yapmak istediğim şey sadece apache’nin 80. portuna gelen isteklere hız sınırı koymak istiyorum.bu adres işe yarar mı, yararsa nasıl kullanabilirim veya sizin bildiğiniz bir yöntem var mı acaba? (linux kullanıyorum)
şimdiden herkese teşekkürlerimi sunarım.hoşça kalın, iyi günler…

wma dosyalarındaki lisans hakları

guldemgokalp | 11 December 2007 08:21

merhaba arkadaşlar,

biliyorsunuz ki “türkiye’nin ilk ve tek yasal müzik satın alma sitesi” sloganıyla yayılan power gruop’a ait bir site var.oradaki satın aldığımız şarkılar wma formatında ve mü-yap tarafından lisanslanmışlar.buraya kadar her şey güzel fakat şarkıyı satın alalı yanılmıyorsam 1 sene geçti ve bunları artık dinleyemiyorum, tekrar satın almam isteniyor.

sizce böyle bir şey ne kadar etiktir (sözleşmeyi okumadım) ve akabinde ne yapmam gerekir?

smileadsl aralık kampanyası

guldemgokalp | 05 December 2007 07:31

merhaba arkadaşlar,

3-4 aylık bir Smile Adsl abonesiyim.1Mbps, 6GB sınırlı internet tarifesini kullanıyorum ayda 29.99 YTL’ye.Smile Adsl’in ana sayfasında Aralık ayı boyunca internet limitsiz yazan bir reklam gördüm:

smileadsl aralık 2007 kampanyası
smileadsl aralık 2007 kampanyası

acaba, bu biz mevcut aboneleri kapsıyor mu?bu ay,nasıl olsa sınırsız deyip, rahat kullanabilecek miyim acaba?bir bilgisi olan var mı acaba?

dünyada bir ilk!

guldemgokalp | 23 November 2007 18:50

evet, gerçekten de dünyada bir ilkmiş, bunu bana [email protected] adresinden gelen e-posta ile anladım.

aynen şöyle yazıyordu:
msn listenden biri senin yerini bu site ile takip ediyor.

kimin takip ettigini ogrenmek ve sende onu takip etmek istiyorsan alttaki linke tikla.

BURAYA TIKLA
http://www.yerbul.net

Sevgili İstanbul Cumhuriyet Mahallesi ikametgahlı Umur Adak kayıtlı, Samet Adak tarafından yapılan bu sitede aynen böyle diyor:

Bu site de Kullanıcılara gerçek bilgi verilmemektedir. Verilen bilgi eğlence amaçlı olup hiç bir doğruluk içermemektedir. Msn şifreniz sitemizce kaydedilmemektedir. Sisteme giriş yaptığınız takdirde sponsorlarımızdan listenizdeki adreslere reklam içerikli mail gönderimini kabul etmiş olursunuz.

sacid – tolga çevik

guldemgokalp | 09 October 2007 08:42

“Avrupa Yakası’nın bitirim delikanlısı kuzen Sacid’i artık tanımayan kalmadı.O, aynı zamanda Organize İşler’in Süpermen Samet’i ya da Vizontele’nin Nafiz’i.Evet, Tolga Çevrik’ten bahsediyoruz.TV8’de Salih Kalyon’la birlikte Komedi Kulübü adlı programla herkesi gülmekten kırıp geçiren Tolga Çevik’le Plato Film’de buluştuk.Ve gördük ki o gerçek bir komik.Gülmeyi de güldürmeyi de çok seviyor.Sadece kendisi değil üstelik.Onlar ailece gülmeyi seviyormuş.2 çocuk düşünün, babaları Tolga Çevik, dayıları ise Cem Yılmaz ! 1 ve 2 yaşındaki çocuklarının şimdiden şaka yaptığını ve yapılan şakaları anlayıp güldüğünü söyleyen Tolga Çevik, “Böyle bir aileye sahip olduğum için çok şanslıyım.Karım benim kahramanım” diyor” diyor Eylem Keskin, POSTA gazetesinin 6 Ekim 2007 tarihli çıktısında.

türk telekom dns adresleri

guldemgokalp | 07 September 2007 08:58

merhaba,

evet, az önce bildirgeç’in de dediği gibi cevabını yıllarca olmasa da aylarca aradığım bir soru(n)um var: DNS’ler.

daha önce denmişti ki trky dns ayar diye bir yazılım var ve bizim yerimize, en hızlı yanıt veren dns’leri seçiyor ve hemen ekliyor, sitelere hiç beklemeden giriyoruz.evet hakları var ancak program 2006’nın şubat ayından beri güncellenmemiş ve içinde var olan dns adreslerinden bizler bihaberiz.bir ara windows’ta zone alarm kullanırken, zone alarm bana sürekli “trky bir yerlere veri gönderiyor, izin veriyor musun ?” diyordu ve bunu yazarken de hemen altında nereye ping attığı gözüküyordu.evet bunlar dns adreslerinin ta kendisiydi ama o günler geride kaldı ve şuan elimde windows harici makinelerimde kullanacağım hiç yeni dns adresi yok.