bildirgec.org

eytisim

11 yıl önce üye olmuş, 12 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

Debian GNU/linux 6.0 squeeze çıktı

eytisim | 08 February 2011 10:58

24 aylık geliştirmeden sonra nihayet Debian 6’nın kararlı sürümü çıktı. Debian diğer dağıtımlara göre daha temkinli ve yavaş ilerleyen bir dağıtım. Tabi bu da kullanıcılara onun daha kararalı olduğu yönünde bir algıya neden olmuyor değil. Distrowatch sitesinin ilk 5 listesinin üçünün Debian dağıtımı olması da kullanıcıların ona olan ilgisini gösteriyor.

Özgür Yazılım ve Linux Günleri

eytisim | 30 March 2010 14:10

“Özgür yazılım” bir özgürlük meselesidir, fiyat değil
İşte bu söylemle yola çıkan özgür yazılım felsefesinin ününü ve yeteneğini duymayan kalmadı. Türkiye’de de özgür yazılımın adını daha fazla duyurmak için Linux Kullanıcıları Derneği ve Bilgi Üniversitesi geçtiğimiz sene etkinliklerini birleştirdiler.

Kendi alanında uzman birçok konuşmacının katılacağı bu yılki etkinlikler de oldukça eğitici/eğlendirici geçeceğe benziyor

9. yılında da Özgür Yazılım ve Linux Günleri ismi altında tekrar buluşmak üzere.
Ayrıntılı bilgi için bu linkten faydalanabilirsiniz.

ve Oracle Sun’ı alır…

eytisim | 22 April 2009 13:10

Heralde Sun’ın IBM’e satılmasıyla ilgili haberleri hepimiz okumuşuzdur. Herkes acaba ne olacak diye dusunurken hiç kimsenin aklına gelmeyen bir şey oldu ve Oracle Sun’ı satın aldı.
Şu an için herkesin kafasında birçok soru var; Peki ya Sun’ın ürünleri ne olacak. Bekleyip görelim.

kaynak: sun

Debian artık FreeBsd Çekirdeğini destekleyecek

eytisim | 07 April 2009 17:25

Malum, birçok linux dağıtımı mevcut. Bunlar kendi aralarında ufak tefek değişiklikler gösteriyor. Kimisi kullanım kolaylığı sunuyor, kimisi güvenilirlik konusunda avantajlı. Kullanıcılar bu kriterler doğrultusunda kendi seçimlerini yapıyorlar. Bazen de kullanıcılar seçim yaparken dağıtımın geliştirildiği ülkeyi göz önünde bulunduruyor. Herhalde dağıtımlar arasında en belirgin farklılıları içeren (Kişisel tercihim olmakla beraber) Debian olsa gerek. Debian dünyanın dört bir tarafından geliştiricinin katıldığı, güvenilirlik konusunda en tutucu (ki bu nedenle yenilikler konusunda yavaş kalabiliyor) olan dağıtım.
Slashdot’ta çıkan bir habere göre artık Debian FreeBSD çekirdeğini de desteklemeye başlamış. Bu sayede dünyada birbirinden farklı çekirdekleri destekleyen ilk dağıtım Debian oldu.

Sahte firefox eklentisine dikkat!

eytisim | 03 December 2008 17:36

Rootshell blogda okuduğum habere gore su gunlerde yayilan sahte firefox eklentisi sifreleri calip Rusya’daki belirli ip adreslerine gonderiyorlarmis.
Bitdefender antivirus programinin “Trojan.PWS.ChromeInject.A” olarak nitelendirdigi bu malware paypal.com gibi internet uzerinden banka islemlerinin sık yapıldığı web sitelerindeki şifreleri çalıyormuş.

Demek ki firefox’un kendi web sitesi dışında biyerlerden eklenti indirirken daha dikkatli olmak gerekiyor
Kaynak : /dev/random

IBM Türk’te Sendika

eytisim | 14 July 2008 14:05

Sendikal örgütlenmemizi engellemek ve toplu sözleşme yapma hakkımızı geciktirmek için çalışanların isteğini hiçe sayan IBM Türk yönetiminin bu davranışını Türk halkına şikayet ediyor, kınıyor ve protesto ediyoruz. Bilişim sektöründe ilki gerçekleştirmek, örnek oluşturmak ve örgütlenmeyi ülke geneline yaymak için lütfen bizleri destekleleyin.”

Hepimiz az veya çok bu durumla karşı karşıyayız. IBM işçilerine destek vermek gerekiyor diye düşünüyorum. Belki de tekstil, maden, kimya derken sıra bilişim sendikasına gelmiştir Türkiye’de

destek için : Bilişim sendikası
kaynak: teknopolitik, alınteri, cagatayca

Office 2003 sp3 eski dosyarınızı açmanıza engel olabilir

eytisim | 03 January 2008 12:31

After you install Office 2003 SP3, some Microsoft Office Excel 2003, Microsoft Office PowerPoint 2003, Microsoft Office Word 2003, and Corel Draw (.cdr) file formats are blocked. By default, these file formats are blocked because they are less secure. They may pose a risk to you.

Yani Office 2003 sp3’ü kurduktan sonra bazı eski dosyalarınızı açamayabilirsiniz. Gerekçesi ise microsoft’un bu formatları güvensiz bulmasıymış. Şu linktemikro$soft’un gerekli açıklamalarını bulabilirsiniz. İngilizce ofslerde sorunu çözmek için şu linki tıklayabilirsiniz.
Küçük bir not düşmeden de geçemiyeceğim; Neden OOXML değil de ODF formatının gerekli olduğunu göstermiş olmuyor mu?

kaynak:slashdot

Aklın yolu birdir

eytisim | 10 August 2007 14:47

Birçok linux dağıtımında bulunan internetten otomatik program kurulum metodu win-get ile windows’a da uyarlanmış oldu. Özellikle debianın apt-get mantığına çok benzer olan win-get install program komutu ile bu listedeki herhangi bir programı kurabiliyorsunuz. win-get komutlarının çalışabilmesi için bu ve şu uygulamaları windows klasörünüzün içine atmanız yeterli olacak. Gerisi için bilmeniz gereken tüm komutlar ise burada. Tabi kurabileceğiniz programlar bu liste ile sınırlı. Mesela winrar gibi ücretli bir programı 50 günlük deneme süresi ile kurabiliyosunuz. Firefox gibi özgür yazılım seçerseniz ise böyle bir süre kısıtlaması söz konusu değil. Ne diyelim microsoft‘un yakasını yine özgür yazılımcılar toparlıyor 🙂

kaynak: fm

Microsoft’un çürük ofis standartına HAYIR!

eytisim | 27 June 2007 17:58

Microsoft’un çürük ofis standartına HAYIR!
Microsoft’un çürük ofis standartına HAYIR!

Son zamanlarda Microsoft kendi üretimi olan OOXML standartını ISO standartı olarak kabul ettirmeye çalışıyor. Halbuki şu an OASIS olarak bilinen Ofis uygulamaları için açık dökuman formatı bulunuyor. The Foundation for a Free Information Infrastructure tarafında başlatılan imza kampanyası ile özgür yazılım gönüllüleri Microsoft’un bu girişimini engellemeye çalışıyorlar. İmza kampanyasına katılmak için buraya,
OOXML standartının ne anlamına geldiğini öğrenmek için buraya,OASIS stadarına bakmak için buraya standartı destekleyen bir ofis programı indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Aşağıda da neden OOXML standartının kabul görülmemesini belirten yazının türkçe çevirisini bulabilirsiniz;

Venezuela linuxlu bilgisayarlarını sunuyor

eytisim | 21 June 2007 20:52

Venezuela başkanı Hugo Chavez dünyaya farklı bakmaya devam ediyor. Her fırsatta özgür yazılıma destek vermeleri gerektiğini belirten Chavez sonunda projesini hayata geçirmeye başlamış anlaşılan.
Haber kaynağına göre Chavez bu projesi için 4 çeşit bilgisayar belirlemiş. Bunlardan üçü 1.5 ile 3 Ghz arasında olan intel p4 işlemciler. Bir tanesi de Intel core Duo2 işlemcili bir laptop olacak.
Chavezin açıklamalrına göre bu bilgisayarların en önemli özelliği diğer ülkelerdeki gibi bir yıl değil 3 yıl garantiye sahip olması ve üzerlerinde özgür yazılım ile gelmesiymiş. Projenin diğer ilginç özelliği de kullanılan bilgisayarlara bolivarcı bilgisayar adının takılması. Bolivarcı bilgisayar adının esin kaynağı ise latin amerikanın sömürülmesine karşı direnen Simon Bolivar‘dan geliyor.
Chavez 2006 yılı sonunda üretimine başladığı bu bilgisayarları ülkesinde tıp eğitiminde okuyan öğrencilere dağıtacağına dair söz vermişti.

kaynak: teknopolitik