bildirgec.org

Ekonomix

11 yıl önce üye olmuş, 2 yazı yazmış. 1 yorum yazmış.

Türk Medyasının Atladığı Haber

Ekonomix | 18 April 2010 18:46

Geçtiğimiz hafta Türkiye’de çok sık görmediğimiz bir olay gerçekleşti ve ekonomi üzerine yazılar yazılan Ekonomi Türk blogunda yazılan bir yazı Amerika’dan Ingiltere’ye, Rusya’dan Hindistan’a ve Çin’e uzanan bir yelpazede yayın yapan blog ve haber siteleri tarafından alınarak tüm dünyanın ilgisini çekti. Türk medyası ise ya durumun farkına dahi varmadı ya da haberi görmezlikten geldi.

Türkiye’de ekonomi manşetlerine sürekli konuk olan ve medyamız tarafından “kahin” olarak nitelendirilen NYU profesörü Nouriel Roubini Amerika’da “Dr. Felaket Tellalı” olarak bilinir. Finansal krizin çıkmasıyla popüleritesi 10 kat artan Roubini bir yıldır “felaket tellalı” lakabından kurtulmak ve “Dr. Realist” olarak çağırılmak için lobi yapıyor. Ancak hem son bir yıldır borsalar neredeyse iki kat artarken Roubini her seferinde borsaların çok yükseldiğini ve eskisinden daha da fazla düşeceğini belirten açıklamalarda bulunuyor, hem de Roubini’nin eski popüleritesinden eser kalmadı.

Tasarruflar Konusunda Bir Kac Tavsiye

Ekonomix | 01 January 2010 11:02

2010 yilinin gelmesiyle ekonomistler de tahminlerini yapmaya basladilar. Turk ekonomisinin en onemli ozelliklerinden bir tanesi de cok genc bir nufusa sahip olmasidir. Bu tek basina bir avantaj degildir, eger ekonomi yeterince is yaratabiliyorsa ve yuksek hizlarla buyuyorsa avantajdir. Oysa Turk ekonomisi son uc yilda net olarak kuculdu, bunda tabii ki 2009 yilindaki derin daralmanin payi buyuk. Ancak bu uc yillik kuculmenin cok onemli bir sonucu da is arayan genclerin 3 yildir yigilmasi ve issizlik oraninin %16’lara kadar cikmis olmasi.

Ekonomistlerin 2010 yili tahminleri isgucu piyasasinin duzelmeyecegini gosteriyor, en iyimser ekonomistler bu sekilde dusunuyor. Bu isi olmayanlar icin is bulmakta zorlanacaklari, isi olanlar icin ise zam alamamalari veya islerini kaybetmeleri anlamina geliyor. Ozellikle bu tur zamanlarda yapilabilecek en isabetli adim harcamalara ceki duzen verilmesi ve gereksiz harcamalarin belirlenerek radikal kisintilara gidilmesidir. Neler yapilabilir?