bildirgec.org

cansualtas

11 yıl önce üye olmuş, 12 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

6. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali Bahman Ghobadi’yi ağırlıyor

cansualtas | 11 June 2011 14:00

24-30 Haziran 2011 tarihleri arasında Mardin ve Erbil’de sinemaseverlerle buluşacak olan SineMardin, bu yıl 6. kez düzenleniyor. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali, İran sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Bahman Ghobadi‘yi ağırlıyor. Özel bir programla dört filmi gösterime sunulacak olan Ghobadi, son filmi olan “Kimse İran Kedilerinden Bahsetmiyor (No One Knows About Persian Cats)” yapımını izleyicisine sunacak. Mardin’de Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesinin desteğiyle Sinemardin Derneği ve Mardin Film Ofisi Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan festivalde atölye çalışmaları, ödüllü filmler, kısa filmler ve genç yönetmenler sanatsevelerler buluşacak. Bu yılki teması “Otorite” olan organizasyonun en önemli özelliği ise programına bir film festivalini davet ediyor olması. 2.El Film Festivali kısa film arşivini SineMardin’e açarak kurumsal işbirlikteliği gerçekleştirecek olup, bu işbirlikteliğinin film festivalleri birliği oluşturmasını vurgulamayı amaçlayacak. Eşzamanlı olarak Erbil’de de ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturacak olan festivalde gerçekleşecek bütün faaliyetler halka açık ve ücretsiz olacak.

Gaziantep’te Onat Kutlar Anısına Film Festivali

cansualtas | 26 May 2011 22:21

Gaziantep’te bulunan Kırkayak Sanat Merkezi, 27-30 Mayıs 2011 tarihleri arasında Onat Kutlar anısına düzenlenen film festival ini gerçekleştirecek. Gaziantep Oska Sinemaları’nda düzenlenecek organizasyonda yaklaşık 60 film gösterilecek. Ulusal ve uluslararası festivallerde ödül almış uzun metrajlı filmler, belgeseller ve kısa filmlerle birlikte bu yapımların yönetmenleri ve oyuncuları sinemaseverlerle söyleşiler gerçekleştirecek. Antepli yazar ve şair olan Onat Kutlar anısına bu yıl ilki düzenlenecek festivalin sloganı ise “Sinema Bir Şenliktir”. Gösterimlerin ücretsiz olduğu organizasyonda açılışı galasını ise kadın müzik grubu Lilith gerçekleştirecek.

Nuri Bilge Ceylan’a Cannes Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü Verildi

cansualtas | 23 May 2011 17:47

64. Cannes Film festivali sona ererken Nuri Bilge Ceylan‘a “Jüri Büyük Ödülü” verildi. Bu yıl Nuri Bilge Ceylan ile Eric ve Luc Dardenne kardeşlerin beraber aldığı Jüri Büyük Ödülü, Sırp yönetmen Emir Kusturica‘nın elinden takdim edildi. Nuri Bilge ödülü aldıktan sonra festivalin son günü olduğundan jürinin film izlemekten yorulduğunu ve ödül verilmesini beklemediğini söyledi. Film ekibine ve emeği geçenlere teşekkür eden Nuri Bilge’ye ödülü kazandıran “Bir Zamanlar Anadolu’da (Once Upon a Time in Anatolia)” filmi oldu. Altın Palmiye ise “The Tree Of Life” yapımıyla Terrence Malick’e verildi.

Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali

cansualtas | 20 May 2011 23:14

Tunceli Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı “Uluslararası Dersim İnsan Hakları Film Festivali” bu yıl ilk kez düzenleniyor. 20-29 Mayıs 2011 tarihleri arasında sineması olmayan şehir Tunceli’de üç salon açarak gösterimler izlenebilecek.

Türkiye’de “İnsan Hakları” temalı ilk uluslararası festival olan Dersim İnsan Hakları Film Festivali, kendi meselesi ve gerçekler doğrultusunda yıllardır baskı ve insan hakları ihlali yapılan şehirde izleyicine sinema aracılığıyla ulaşıyor. Uzun yıllar sürmesi amaçlanan organizasyonda yerli ve yabancı sinemaların yanı sıra belgeseller, kısa filmler, söyleşiler, çocuk filmleri ve dersimli yönetmenlerin filmleriyle sinemaseverlere geniş bir seçki sunuyor. Hrant Dink anısına Türkiye-Ermenistan örnek sinemaların gösterimi Agos gazetesinden Pakrat Estukyan’ın söyleşisi ile yapılacak. Yönetmen Ümit Kıvanç’ın katılımıyla ise Kazım Koyuncu ve Ahmet Kaya anısına gösterimler gerçekleşecek. Sadece Dersim’e değil komşu illere de seslenen festival Türkiye, Asya, Avrupa, Ortadoğu’nun yapım, yönetmen ve oyuncularıyla ortak bir hayali gerçekleştiriyor.

Engelsiz Film Festivali

cansualtas | 18 May 2011 15:02

Engelsiz Film Festivali İstanbul’da ilk kez 21-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Kısa ve uzun metrajlı filmlerle toplum bilincinin güçlenmesini amaçlayan festival, engelli bireylerin yaşama katılımlarını amaçlamak ve bunları sinemasal olarak sunmak için izleyicilerini İstanbul’un çeşitli yerlerinde ağırlayacak. Engelli çocuklara yönelik “Resim Atölyesi” ve “Kısa Film Atölyesi” kurulacak olup festivale başvuran sinemaseverlerin de kısa filmleri sergilenecek. Sinema ve dizi sektöründen ünlü isimlerin jüri üyeliği yapacağı festival Hindistan ve Rusya’dan ödüllü kısa filmleri de gösterecek. Festivalde tekrar gösterime girecek filmler arasında Bal, Başka Dilde Aşk, Ses, Kaç Para Kaç, Abimm, Bornova Bornova, İki Dil Bir Bavul, 11 e 10 Kala, Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak gibi yapımlar bulunuyor.

19 Mayıs’ta TÜRVAK geceyarısına kadar açık

cansualtas | 17 May 2011 18:31

Türkiye’deki tek “Sinema ve Tiyatro Müzesi” olan TÜRVAK, 19 Mayıs’ta Müzeler Haftası kutlamalarına özel olarak gece 24:00’e kadar açık olacak ve ücretsiz gezilebilecek.
Beyoğlu’nda bulunan Türvak Sergi Salonu’nda yeşilçam müzikleriyle nostaljik bir hava estirecek olan organizasyon, ziyaretçilerini sanat alanında doyuracak. Sinemaseverlere 21:00’da yönetmenliğini Orhan Aksoy’un yaptığı, başrollerini Gülşen Bubikoğlu, Erol Evgin ve İzzet Günay’ın oynadığı “Renkli Dünya” isimli film ücretsiz gösterilecek. Film gösterimi için telefonla rezervasyon gereklidir.

5. Diyarbakır Film Günleri

cansualtas | 15 May 2011 16:43

Diyarbakır Sinema Kulübü’nün bu yıl 5. kez düzenlediği Diyarbakır Film Günleri 19-22 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşiyor. Diyarbakır Sanat Merkezi’nin işbirliğiyle gerçekleşecek olan festivalde “Kısa Fimler” ve “Türkiye’den Belgeseller” başlığı altında otuza yakın film gösterilecek olup, Iraklı ve İranlı Kürt yönetmenlerin filmlerinden oluşan seçkiler de yer alacak. Söyleşi ve sinema üretim atölyelerinin de yer alacağı festival Diyarbakır’da gerçekleşecek.

Devrim Sezer, Şener Özmen, Erol Mintaş, Serhat Karaaslan, Arin İnan Aslan, Fatih Özgüven, Yamaç Okur, Nadir Öperli, Fırat Yücel, Engin Ertan ve Senem Aytaç gibi isimlerin deneyimlerini paylaşacağı programda, Türkiye’den ve bölgeden gönderilen film seçkilerine de yer verilecek.

Film Gösterimi ve Söyleşi

cansualtas | 14 February 2010 11:51

Atilla İlhan Kültür Merkezi, 14 Şubat Pazar günü Deli Deli Olma isimli yapımı tekrardan izleyicilere sunuyor.Filmin başrolünde Tarık Akan‘ı Mişka karakterini canlandırırken izliyoruz. Mişka’nın bir türlü kavuşamadığı gençlik aşkını ise Popuş Nine karakteriyle Şerif Sezer oynuyor. Kars’ta geçen film yoksulluk, yaşam mücadelesi, köy insanları, müziğin insanların yüreğinde bıraktığı aşkı ve en önemlisi sevgiyi gerçekçi şekilde yansıtıyor bizlere. Sevgi dolu bu başarılı yapım Pazar Günü için planlanabilecek en güzel aktiviteler arasında.

Günün devamında filmin yönetmeni Murat Saraçoğlu ile söyleşi devam edecek. 120, O… Çocukları gibi yapımların yönetmeni olan Murat Saraçoğlu ve Levent Tüzel ile sinema ve yaşamın üzerine keyifli bir söyleşiye katılmakta sinemaseverlerin ilgisini çekeceğe benziyor.

17:00 Film Gösterimi (Deli Deli Olma)
19:00Söyleşi (Murat Saraçoğlu/ Levet Tüzel)

Youtube’da parti başlıyor

cansualtas | 01 February 2010 14:28

Video paylaşım sitesi Youtube, şimdi de yepyeni bir video portalını kullanıcılarının hizmetine açacak.
Müzik kanallarına benzer bir sistemle sunulacak hizmetin adı; Music Discovery olacak.Youtube’u Dj olarak kullanmak isteyen kullanıcılar, herhangi bir şarkıcı ismi girecekler ve portalda arama yaparak ilişkili şarkıcıların listesi otomatik olarak ardarda oynatabilecekler. Oynatma listesinde çalan şarkıların yanında arama kutucuğu bulunacak olup istendiği takdirde listeye yeni parçalar dahil edilebilecek.

Müzikal Filmler

cansualtas | 01 February 2010 12:03

Sinema ve müzik sanatının harmanlanmasıyla sunulan müzikal filmler, bazen öykünün şarkılarla bütünleştirilmesiyle bazen de sanatçının biyografik yaşamını konu almasıyla karşımıza çıkıyor.
’90’lı yıllar müzik/ müzikal filmlerin kilit noktasıydı.

’90 öncesinde çekilen filmler özgüven, aşk, sevgi, cesaret, sadakat, masumiyet, gurur temalarını yoğun şekilde işlerken, ’90’ sonrasındaki yapımlar daha modern bir çizgide ilerliyor. Gerek çekim teknikleri gerekse karakterlerin iç dünyaları, içinde bulunduğumuz teknoloji çağının birer kopyası olarak her yıl beyazperdedeki yerini alıyor.

The Phantom Of The Opera: İlk sahneye koyuluşundan yıllar sonra tekrar beyazperdeye uyarlanan film Andrew Lloyd Webber’in en ünlü müzikal eserlerinden birisi.

Amadeus: Wolfgang Amadeus Mozart’ın yaşamını anlatan biyografik film 8 dalda Oscar Ödülü kazanan iddialı yapımlardan birisi.

Wizard Of Oz: En iyi aile filmi olarak seçilen yapım, bizleri büyülü bir dünyaya götürürken masalımsı bir şekilde hayatın güzelliklerini sıralıyor.

Rumba: Aşkın en saf halini anlatan yapım aynı zamanda rumba dansını ekrana taşıyor.

Copying Beethoven: Beethoven’ı ve 9. senfoni dönemini anlatan film müziğin aşkını iliklerimize kadar hissettiriyor.

The Wall: Pink Floyd’un müziklerinin eksik olmadığı film Pink karakterinin yargılama, hesaplaşma ve tükenişe doğru giden hayatını konu ediyor.

Cabaret: Dramatik müzikal tadındaki film hala tiyatroyla ve oyunlarla tekrarlanan yapımlardan birisi.

Flashdance: Genç bir kadının dansa olan tutkusunu konu alan yapım aynı zamanda feragat, imkansızlık, kendine güven öğelerini işliyor.

Singin’in The Rain: Sessiz sinemadan sesli sinemaya geçişi anlatan romantik film klasikler arasında yer almaktadır.

Dirty Dancing: Dans ve müzik ağırlıklı film, toplumsal sınıf ayrılılıkları ve ilk aşk üzerine dikkat çekiyor.

Evita: Arjantin’in First Lady’si Eva Peron’un yaşamını anlatan filmde Madonna başrol oynuyor.

DreamGirls: Hırslı bir menajeri ve üç kadından oluşan müzik grubunu konu ediniyor.