bildirgec.org

beder

11 yıl önce üye olmuş, 13 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

Mantıklı düşünebiliyor muyuz?

beder | 20 October 2008 16:58

Bir pillinetwork üyesi her gün bildiri yazmaktadır. İlk gün 3 bildiri yazar ve bu bildirileri her gün 3 kat artırararak 30 günde yazabileceği tüm bildirileri yazar. Her gün 3 adet bildirisi onaylandığına göre, tüm bildirilerinin 3 de birini yazdığı günde kaç adet bildirisi onaylanmış olur ?
(30 değil)

AGP 4X

beder | 09 September 2008 10:50

Via chipsetli anakartım var, agp 4x li ekran kartım bozuldu. 8x desteği yok. 8x li ekran kartları 4x anakarta takılıp çalıştırılabiliyormuş lakin via chipsetli anakartlar bu durumda sorun yaratıyormuş. Anakartı değişmeden yapabileceğim bir şey var mı?
(Ya da elinde agp 4x li ekran kartı olan benimle iletişime geçsin)

stereoscopy (stereography) tekniği ile stereoscopic bakiş…

beder | 27 March 2008 15:01

Tarihin tozlu sayfalarında biraz dolaşalım önce. Stereoscopy olarak bilinen ve 1800’lü yıllardan beri kullanılan bu yöntemi birbirinden çok az farklı açıyla çizilmiş resimlerin beynimizde 3d olarak algılanması şeklinde söyleyebiliriz. Tarihin geçmiş dönemlerinde bu işle uğraşanlar kraliyet sarayının en güzel köşelerine de oturmayı becerebilmişlerdir. Hatta o dönemlerde bu işi eğlenceye dökenler özel resimlere bakmayı kolaylaştıracak aletlerde tasarlamışlardır.

İsterseniz konuyu biraz daha derinlemesine inceleyelim. 3d (3 boyut) gözlerimizden beynimize gönderilen farklı iki görüntünün birleştirilmesiyle oluşur. Bu görüntülerin birbirinden farklı olmasının sebebi gözlerimizin arasındaki mesafeden ve odaklandığımız konuma göre oluşan açıdan kaynaklanmaktadır. Özetlemek gerekirse, iki boyuta eklenen 3. boyut olan derinlik hissi gözlerde değil zihnimizde oluşur.

Ne varsa çıkarın !

beder | 21 March 2008 18:50

Günümüzün popüler sıkıştırma yazılımlarından winrar bir çok dosya formatını tanımakta ve çoğu zaman yeterli gelmekte.Ya daha da fazlasını istersek ? İşte karşımızda universal extractor. Çıkarılmadık arşiv dosyanız kalmasın !
Popüler bir çok sıkıştırma formatını tanımakla kalmayıp, aşağıda yazılı olan dosya türlerini sorunsuzca açmaktadır.

7-zip archive .7z, .exeACE archive .ace
ARC archive .arc
ARJ archive .arj, .exe
ASpack compressed file .exe
BIN/CUE CD-ROM image .bin, .cue
bzip2 archive .bz2, .tbz2, .tar.bz2
CPIO compressed file .cpio
Debian package .deb
Encoded files .b64, .uu, .uue, .xx, .xxe, .yenc, .ntx
Gentee package .exe
gzip archive .gz, .tgz, .tar.gz
IMG floppy disk image .img
Inno Setup package .exe
Installer VISE package .exe
InstallShield Cabinet archive .cab, .1, .lib
InstallShield package .exe
ISO CD-ROM image .iso
KGB archive .kgb, kge, .exe
LZH compressed file .lzh, .lha
LZW compressed file .Z, .tz, .tar.Z
LZO compressed file .lzo
MHTML file .mht
Microsoft Cabinet archive .cab, .exe, .imf
Microsoft Compiled Help file .chm
Microsoft compressed file .??_
Microsoft LIT e-book .lit
Microsoft Windows Help file .hlp
NSIS package .exe
Outlook Express mail archive .dbx
PEA archive .pea
RAR archive .rar, .001, .exe
RPM package .rpm
SetupFactory package .exe
SIS (SymbianOS) packages .sis
StuffIt packages .sit
TAR archive .tar, .tbz2, .tgz, .tz, .tar.bz2, .tar.gz, .tar.z
UHARC archive .uha
UPX compressed file .exe, .dll
Windows Installer package .msi
Windows Installer patch .msp
Wise Installer package .exe
ZIP archive .zip, .jar, .xpi, .wz, .exe
Zoo archive .zoo

Farklı bir web proxy dünyası…

beder | 16 March 2008 17:26

Youtube kapanma olayı işinin suyu çıkmış olsa gerek ki artık burada da bildirilerinin etkisi azalmış.
‘Ben proxy kullanır girerim’ diyen arkadaşlar için bir çok proxy mevcut. youtube gibi sitelerdeki dosyaları subdomainden çeken uygun bir proxy şebekesi buldum. Adresi Freeproxies.org
Bu siteye bağlı bir çok web proxy var. Listesi ise işte burada
Özelliklerine göre sıralanmış. Seçin beğenin ve kullanın.

pratik imaj küçültme: Vso image resizer !

beder | 11 March 2008 09:34

Bilgisayar başında geçirdiğimiz vakitlerde bizi en çok yoran şeylerin başında basit bir iş için de dahi olsa bir işi yapan uygulamarımızın büyük boyutlu olması, daha da ötesi pratik olmaması. Örneğin büyük boyutlu resimlerimizi (dijital fotoğraf makinesi ile çekilmiş vb.) anlık ileti yazılımlarımızdan göndermek istediğimizde küçültmek isteyebiliriz. En bilinen yöntem imaj işleme yazılımlarımıza başvurmak, tıklamak, açılmasını beklemek, ilgili resimi seçmek, ilgili menuden ufaltma boyutunu seçmek, kaydetmek için ilgili formatı seçmek, dosya adını yazmak ve kaydetmek.Ne kadar çok değil mi ? Bu iş için ufak programlar var dediğinizi duyar gibiyim. Evet, ilgili ufak program açılır, resim seçilir, küçültülür ve kaydedilir. Bu bile bizim hızımızı kesen bir yöntem. En bilinen şekliye resimleri sağ tıklayıp formatını değiştiren yazılımlar da var. Aynı mantıkla bir resimi sağ tıklayıp (ya da çoklu resim seçip) ilgili küçültme yüzdesini onayladıktan sonra küçültmek sizce daha hoş ve pratik olmaz mı?

sanallaştırmada yeni bir boyut: XEN !

beder | 09 March 2008 13:35

Gün gectikce bilgisayarlarımızın artan perforformansları artık aynı anda farklı işletim sistemlerini çalıştırabilecek yapıya geldiler.
Bir bilgisayara birden fazla işletim sistemi kurulabileceği bilinen bir durum.Ama bunun daha da ötesi aynı anda tek bir bilgisayar üzerinde farklı işletim sistemlerini kullanabilmek.
İşletim sistemlerini test edenler ve yazılım üreticileri için kolaylık olan bu çeşit uygulamalar maliyetleri düşürmek için server sahipleri tarafından kullanılmakta. Keza tasarladıkları internet sayfalarını farklı işletim sistemleri altında görmek isteyen web geliştiricilere birer velinimet konumundalar.
İlgilenenler için en bilinenleri sırasıyla VMware, sun firması tarafından bünyesine katılan virtualbox, microsoft virtual pc, bochs ve qemu.
Bu yazılımlar yapısı itibarıyla işlemci-ram arasında bir köprü kurarak donanıma erişim sağlıyan yazılımlar. Bir nevi emülatör, donanım taklidi yapan uygulamalar.
Size bu yazılımlardan bahsetmek yerine sanallaştırma olayını bir adım daha ileriye götürmüş olan XEN den bahsedeceğim.
XEN Cambridge Üniversitesi tarafından başlatılmış bir proje. Ayrıntılara boğulmadan anlatmak gerekirse xen donanıma yukarıda bahsettiğim yazılımların aksine arabirimsiz erişmekte, performans bakımından harikalar yaratmaktadır.
Lisanslama sebepleri yüzünden windows sürümü bulunmayan bu uygulama Unix ve türevleri altında rahatça çalışmaktadır. Örneğin GNU/Linuxda.
Kernele entegre edilebilen XEN, ana işletim sistemi açılışında çalışmakta, isteyen işletim sistemine ise donanımı kusursuz kullandırtmaktadır.
Daha fazla bilgi için projenin resmi sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Örnek videolar ise burada 1, 2, 3

DirectX 9.0c güncellemesi

beder | 08 March 2008 12:21

Zengin görsel grafikleri 3d olarak hızlandıran Microsoft ürünü directx Mart 2007 itibarı ile güncellenmiş.Bu yazılım Directx 9.0c güncellemesidir. Birkaç güvenlik önlemi ile birlikte yeni özellikler eklenmiş. Şu an için türkçe versiyonu olmayan uygulamayı indirmek isteyenler buradanürünün sayfasına ulaşabilirler.