bildirgec.org

basarozcan

11 yıl önce üye olmuş, 23 yazı yazmış. 0 yorum yazmış.

tüm tarayıcılara uyumlu yan sanayi css3 ürünleri

basarozcan | 11 March 2010 11:02

css3 please ile tüm tarayıcılarda css3 kodları uyumluluğu
css3 please ile tüm tarayıcılarda css3 kodları uyumluluğu

Büyük bir heyecanla beklememize karşın tüm tarayıcıların desteklemesi için uzun süreer beklememiz gerekecek olan CSS3‘ün tasarım dünyasına getirdiği bazı yenilikleri şimdiden kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet belki hepsinden haberiniz vardı, belki bir kısmını kullanıyorsunuz ama CSS3 Please! uygulaması ile tüm tarayıcılarda bazı CSS3kodlarını şimdiden kullanabilmek mümkün.

CSS3 Clean uygulaması yuvarlak köşeler , gölge (shadow), renk geçişi (gradient), RGBA, obje çevirme (rotation) ve font-face kullanımı için tüm tarayıcılarla uyumlu css kodunu otomatik olarak oluşturuyor.

font-face artık tüm tarayıcılarda!

basarozcan | 30 October 2009 12:03

Eğer web tasarımı ile uğraşıyorsanız @font-face tanımlamaları ile istediğiniz fontları sitenizde kullanmanın olağan olduğunu biliyorsunuzdur. OTF ve TTF gibi değişik uzantılı fontları birçok tarayıcıda sorunsuz olarak gösterebiliyorsunuz. Fakat iş bu fontları Internet Explorer’da kullanmaya gelince malesef tahmin edeceğiniz gibi yine bir sorunla karşı karşıya kalıyoruz.

@font-face desteği aslında Internet Explorer 4’ten beri Microsoft’un desteklediği bir deklerasyon. Fakat bu destekleri biraz tutucu. Çünkü IE serisi sadece EOT (Embedded Open Type) fotmatlı fontları desteklemekte. Bu formatın seçilmesinin nedeni ise bu formatlı font dosyalarının kopyalanarak kişisel kullanıma izin vermemesidir.

Bu yazıda sevdiğiniz fontları nasıl EOT formatına çevireceğinizi ve sitelerinizde nasıl kullanacağınız konusunda ipuçlarını kullanarak sitelerimizin albenisini arttıracağız.

Tarayıcılar ve desteklenen formatlar
Tarayıcılar ve desteklenen formatlar

Birinci Adım: Ücretsiz bir font seçin
Internet’te birçok ücretsiz font sunan site var. Lisans problemleri ile karşılaşmak istemiyorsanız tamamen ücretsiz lisansla yüklenmeye sunulan fontları bularak sitelerinizde kullanmaya bakın. Bu tarz fontların sıralandığı fontex.org mutlaka göz atılması gereken kaynaklardan.

hayatı kolaylaştıracak 11 css3 tekniği

basarozcan | 10 September 2009 12:03

Hayatı kolaylaştıracak CSS tekniği nasıl mı olur? İşte cevabı… CSS3 birçok yeni nesil tarayıcıda desteklenmeden önce CSS ile yapmaya uğraştığımız birçok efekt vardı. Örneğin Yuvarlak Köşeler (rounded corners) yapmak için ekstra bir imaj ya da javascript dosyası kullanmak zorundaydık. Lakin CSS3 ile beraber ,bu çok kullanılan ama yapılması biraz külfetli olan efektler, rahatça yapılmaya başlanacak. Bu yazıda CS3 desteği ile gelen ve kod yazma süresini oldukça aza indirecek efektleri göreceğiz.

1. Yuvarlak Köşeler
jquery eklentisini kullanarak, yada top şeklindeki bir imaj dosyasını CSS Sprite tekniği ile bölerek yapabildiğimiz yuvarlak köşeleri artık kısa bir kod ile yapabileceğiz.

rounded corners
rounded corners

border-radius: 10px;-moz-border-radius: 10px;-webkit-border-radius: 10px;

2. Eleman Gölgesi
Türkçe mealini eleman gölgesi olarak telaffuz edebileceğimiz Box Shadow’u aslında jQuery‘nin dropShadow eklentisi ile kolayca yapmak mümkündü. Şimdi ise sadece 3 satırlık bir kod ile yeni nesil tarayıcılarda bu özelliği kullanmak mümkün.

firefox 3.5 ile web geliştiricileri sevinecek

basarozcan | 16 April 2009 18:52

Firefox 3.5 ile web geliştiricilerinin yüzü gülecek
Firefox 3.5 ile web geliştiricilerinin yüzü gülecek

Mozillatarafından geliştirilmekte olan Firefox 3.5 sürümü web geliştiricilerinin yüzünü güldürecek cinsten yenilikler ile gelmeye hazırlanıyor. Birçok gelişmekte olan web standartını destekleyecek biçimde piyasaya çıkacak olan Firefox 3.5, tasarımcıların hünerlerini sergileyebilmesi için birçok olanak sunacak.

Firefox 3.5 ile desteklenecek standartlar ve yapılacak yenilikler aşağıda listelendi.

HTML5 desteği
Daha önce yeni html5 tag’leri ve kullanım şekilleri yazısında belirtilen özelliklerin bir kısmı firefox 3.5 ile kullanılabilir olacak.

  • Audio ve video tag’leri desteklenecek.
  • Siteler arasında sürükle ve bırak (drag & drop) özelliği etkin olacak.

CSS cephesinde gelişmeler

  • @font-face desteklenecek. Sitelerdeki font’lar ziyaretçilerin bilgisayarlarına indirilip siteler her font ile sorunsuzca görünebilecek.
  • ::before ve ::after geliştirilecek
  • media sorgulamaları geliştirilecek
  • -moz-opacity desteği kalkacak. opacity özelliği eklenecek
  • text-shadow ile yazıları gölgelendirme desteklenecek
  • word-wrap özelliği eklenecek
  • ziyaretçinin bilgisayarında tanımlanan link bilgilerine ulaşım için -moz-nativehyperlinktext desteği gelecek
  • -moz-window-shadow desteği gelecek
  • -moz-transform desteği gelecek

CSS ile şekil çizmek çok kolay!

basarozcan | 13 April 2009 22:16

Tasarımlarımızı XHTML ve CSS’e geçirirken bazen çok basit şekilleri bile kimi zaman resim olarak kaydederek tasarımlarımıza ekliyoruz. Oysa bu davranış bize ekstra bir “http isteği” olarak dönmüş oluyor. Daha önce CSS Sprite’ların kullanım alanları yazımda bu istekleri azaltarak performansı nasıl yükselttiğimiz konusuna az da olsa değinmiştim. Bu yazıda ise minik ve basit resim dosyalarından kurtularak http isteklerini minimum düzeye çekecek ve sitelerimizin performansını arttıracak. Pingdom ile performansınızı ölçmeniz mümkün.

Dertlere derman css border
Başlıktan da anlayabileceğiniz gibi bu şekilleri çizmek için elimizdeki en önemli özellik border olacak. İstediğiniz şekli çizmek için border’ları solid yapmalı ve genişliklerini ayarlamalıyız.
Şimdi ufak bir örnekle border’ları nasıl ayarlamamız gerektiğini görelim.

.cisim{width:0;height:0;line-height:0;border-top: 50px solid magenta;border-right: 100px solid green;border-bottom: 100px solid red;border-left: 50px solid yellow;}<span class="cisim"></span>

farklı renkteki border'lar
farklı renkteki border’lar

Burada rahatlıkla görebilmeniz için border değerlerini çeşitli renklerde tanımladım. Boyutsuz olan span elemanının etrafında üçgensel olarak 4 farklı bölge oluşuyor. İşte bu bölgeleri kullanarak çeşitli dörtgenler, içbükey çokgenler ve üçgenler çizerek tasarımlarımızı tamamlayacağız.

Web Tasarımında sıkça karşılaşılan hatalar

basarozcan | 09 April 2009 13:06

Bir site tasarlamak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Tasarımın güzelliği ayrıntılarda gizlidir ve o ayrıntılar web tasarımında o kadar fazladır ki bazen gözümüzden kaçan hatalar başkasının gözüne çok batabilir. Bu makalede sıkça yapılan hatalara dikkat çekilmiş ve tasarımda bize kolaylık sağlayacak öğelere değinilmiştir.

Tipografi
Web sayfalarında en çok göze hitap eden öğeler yazı karakterleridir. Uygun font’ların kullanılması tasarımlarımızı daha da çekici kılar. Fontların değişik işletim sistemlerindeki görünüşüne buradanbakabilirsiniz. Buradaki listede kullanıcı memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak için “yazı tipi ailelerini” (font family) nasıl ayarlamanız gerektiğini bulabilirsiniz.

İkiden fazla Font Kullanmayın!
Tasarımlarda çok fazla sayıda font kullanmak sakıncalı olmaktadır. Eğer farklı font kullanmak istiyorsanız, başlıklar için ayrı düz yazılarınız için ayrı olmak üzere toplam 2 font belirleyin ve kullanın. Örneğin Başlıklar için “IMPACT” yazılar için “ARIAL” kullandıysanız, diğer sayfalarda da bu seçimleri kullanın. Ayrıca her font değişik alt, üst değerler ve satır yüksekliği kullanmaktadır. Bu değerleri karşılaştırmak için TypeTesterprogramını kullanabilirsiniz.

[mb]Siteleriniz IE8’e uyumlu mu?

basarozcan | 22 March 2009 10:28

Microsoft; Firefox, Opera, Safari, Chrome gibi tarayıcılarla yarışmaya çalışırken Web Tasarımcıları da uyumluluk okyanusunda boğulmamak için zamanla yarışmaya başladılar. IE8’in kararlı sürümünü internette yayınlayan Microsoft, yeni bir sorunu da piyasaya sürmüş oldu.

IE8'in kararlı sürümü çıktı!
IE8’in kararlı sürümü çıktı!

IE8’in internete etkisi
IE8, kısa bir süre önce bazı ayrıntılarını duyduğumuz CSS2.1‘i desteklemekte. CSS2.1 ise hali hazırda gelişmekte olan CSS3‘ün bazı özelliklerini bünyesinde bulundurmakta.

CSS Sprite kullanmak artık daha kolay!

basarozcan | 19 March 2009 13:48

Daha önce CSS Sprite tekniğinden “css sprite’ların kullanış alanları” başlıklı yazımda bahsetmiştim. Eğer bu yazıyı okumadıysanız bu tekniğin yararını kavrayabilmeniz için okumanızı tavsiye ederim. Bu yazıda ise bu tekniği satırlarca kod yazmadan nasıl uygulayabileceğimizi anlatacağım.

1. adım: Kullanılacak Resmin Yaratılması
Matt Varone’un yapmış olduğu CSS Navigation Bar Code Generator uygulamasına önceden yaptığımız sprite dosyamızı yüklüyoruz. Ben rehberde örnek olarak aşağıdaki butonları kullanacağım.

örnek sprite
örnek sprite

2. Adım: Ayarlamalar
Resmi yükleyip ikinci adıma geçiyoruz. Bu sayfa Menü tasarımı için yapıldığından dolayı uygulama sizden menünün ismini yazmanızı ve horizontal (yatay) ya da vertical (dikey) özelliklerinden birini seçmenizi istiyor. Bu seçimi yapıp bir sonraki adımda menümüzün sayfa yüklendiği anda gösterilecek halini seçmemiz isteniyor.

3. Adım: Ana Katmanı Seçmek
Bu adımda yatay menü yapıyorsanız yatay, dikey olarak tasarladıysanız dikey olarak menünün ilk elemanlarını seçmeniz gerekmekte. Eğer uygun bir seçim yaparsanız uygulama size onay mesajı göstererek bir sonraki adıma geçmenize izin veriyor.

PayPal’dan Türk Bankalarına vize çıktı

basarozcan | 10 March 2009 16:28

PayPal, Türkiye’deki üyelerine ödeme yapacağının işaretini, kısa bir süre önce Türkçe olarak yayına geçerek müjdelemişti. Ardından gelen güncelleme ile Paypal Türk Banka kartlarına ödeme yapma işlemine başladı ve 5$ kesinti yaparak Türkiye’deki kullanıcılarına yıllardır bekledikleri bu hizmeti sunmuş oldu.

Bu gelişmelerden sonra PayPalcephesinden beklenen son hamle de yapıldı. Artık PayPal hesabımızdan Türkiye’deki banka hesaplarımıza para aktarabileceğiz.


Ufak Kesintiler

Yıllardır çok istediğimiz para transfer işlemleri ücretsiz değil. 0 ila 599 TL arası para transfer işlemlerimizde PayPal bizden işlem başına 6 TL komisyon alıyor. Yıllardır hiç transfer yapamayan kullanıcılar için bu miktar pek sorun teşkil etmemekte. Ayrıca 600 TL üzerindeki para transferi işlemlerinizde ise bu hizmet ücretsiz olarak sağlanmakta.

ödeme ekranı
ödeme ekranı

Ödeme Süreleri
PayPal hesabınızdan banka hesabınıza para gönderdiğinizde işleminiz 5 ila 7 gün arasında gerçekleştirilecek. Amerikan bankaları için bu süre 3 ila 4 gün arasında değişiyor. Amerika’dan biraz uzun bir sürede işlemimiz onaylansa da artık ödeme alabilmek bu süreyi beklemeye değecektir.

Adobe Flash kullanmadan sIFR yapımı

basarozcan | 03 November 2008 14:22

Son zamanlarda web tasarımcılarının alet çantasında en önemli bölmede bulunan sIFR uygulaması ile tasarladığımız siteler artık göze daha güzel görünüyor. İsterseniz demosuna bir göz atın!

CoffeeCup - sIFR Font Maker
CoffeeCup – sIFR Font Maker

sIFR nedir?
Eğer bir web tasarımcısı olarak bu uygulamayı henüz duymamışsanız siteleriniz biraz eski moda görünüyor olabilir. sIFR, ziyaretçilerde bulunmayan yazı tiplerini sitenizde kullanabilmenizi sağlıyor. Bu konu hakkında Muhammet Sevim’in kullanım kılavuzu makalesini ve sIFR tanıtım makalesini okuyabilirsiniz. Ayrıca uygulamanın fikir babası olan Mike Davidson’ın konu hakkındaki makalelerini de buradan inceleyebilirsiniz.