bildirgec.org

zamanda yolculuk hakkında tüm yazılar

Frequently Asked Questions About Time Travel (2009)

queennothing | 07 March 2011 13:23

2010 senesinde 52 yaşındayken hayatını kaybeden İngiliz sinemacı Gareth Carrivick‘in yönetmenliğini yaptığı bilim-kurgu komedisi “Frequently Asked Questions About Time Travel” (Türkçe adıyla; ‘Zamanda Yolculukla İlgili Sıkça Sorulan Sorular’), 2009 senesinde vizyona girdi. Senaryosunu Jamie Mathieson’un yazdığı filmin çekimleri, İngiltere’de yapıldı. Filmde Chris O’Dowd, Marc Wootton, Dean Lennox Kelly ve Anna Faris gibi isimler rol alıyor.
Ray, Toby ve Pete, bir akşam barda otururlarken zamanda yolculuk yapmak konusunu tartışırlar. Bu konuda arkadaşlarıyla iddiaya giren Ray, zamanda yolculuk yapabileceğine arkadaşlarına inandırmaya çalışır. Bu absürd durum, Cassie adlı bir kızın ortaya çıkmasıyla gerçeğe dönüşecek, kahramanlarımız kendilerini hiç beklemedikleri bir aksiyonun içinde bulacaklardır.

Primeval -Zamanda yolculuk-

Arem | 16 January 2011 14:14

Bir anda ortaya çıkan, farklı zaman dilimleri arasında geçiş kapısı niteliğinde olan ışıltılı anomaliler… 17 Şubat 2007 tarihinde ilk bölümü yayınlanan ve şu sıralar 4. sezon bölümleriyle devam eden Primeval, İngiliz ITV kanalında yayınlanmaktadır.

Değişik zamanlarda ve yerlerde bir anda iki taraflı olarak açılan “anomali” olarak tanımlanan geçitler ve şekillenen olaylar, genelde yüksek bir tempoda süregelen ve her bölümde farklı bir macera ile karşımıza çıkan başarılı bir yapım.

Bu anomalilerden ne çıkacağı, ne gibi sonuçlar doğuracağı belli olmuyor. Ama eski jeolojik devirlerde yaşamış birçok hayvan türünü görme ve tanıma şansına sahip oluyorsunuz.

Rüya ile Gerçek Arası

ibocu | 06 January 2011 11:12

Felsefeye göre bir mantık vardır.Düşünüyorum o zaman varım.Düşünün adam varım demekse o zaman karmaşık bi durum ortaya çıkabilir.Nasıl mı?Hemen anlatıyım. Bir insan düşünüyorum öyleyse ben varım.düşündüğüm insan beni düşünüyor,o zaman ben düş benim düşünüpte beni düşünen adam gerçek oluyor.ben o zaman bir rüyada oluyorum.

Zamanda Yolculuk 2

ibocu | 06 January 2011 09:54

Hiç düşündünüz mü gelecekte mi? Geçmişte mi yaşıyoruz? Şimdide miyiz yoksa? Bana göre aslına gelecek ve geçmişi yaşıyoruz ama şimdi asla olamayacak biz ışığın nesnelere çarparak gözümüze gelmesiyle nereye bakarsak geçmişi görüyoruz.

Zamanda Yolculuk

ibocu | 02 January 2011 15:57

Sizce zamanda yolculuk yapılabilir mi?İşte dünyayı sarsan yeni konulardan biri ile karşınızdayım.Yeni nesil insanların günümüzde en çok merak ettiği konulardan birisi zamanda yolculuk yapmayı hayalden gerçeğe taşımaktır.Bu konuyu sizinle farklı bir şekilde ele alalım isterseniz.İlk önce zaman kavramını bilmemiz gerekir.Günümüzdeki zaman kavramı ise dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesini başladığı noktada bitirdiği ana bir gün,24 saat denir.Şimdi bu tanıma göre zamanı durdurmak için dünyanın sabit kalması gerekir başka bir deyişle güneş ışınları gün ve yıl içinde aynı gelmelidir.Dünya yı durdurmamız halinde zamanın durduğunu ve dünyanın ters yönde dönmesini sağladığımız zaman zamanın geriye akmasını sağlayabiliriz.Fakat bi düşünün dünya durduğu zaman biz yaşlanmaya ve hücrelerimiz yapım yıkım olaylarını sürdürmeye devam edecektir.Dünyanın tersine döndüğünü düşünelim.O zaman da ölen hücrelerimiz tekrardan oluşmalı ve oluşan hücrelerimiz yok olmalı yani küçülmemiz gerekmektedir,fakat tersine dönen dünyada buna bir çare deildir biz genede yaşlanmaya devam edeceğiz.O zaman ya zamanda yolculuk denen birşey yok ya da zaman denen kavramı artık dünyanın dönmesi şeklindeki tanımdan kurtarmak gerekir birde işin diğer yönü var tabi ki bir hayal edin zamanda yolculuk yaptık eski zamanlara gittik ve hoşumuza gitmeyen nedenleri ortadan kaldırdık.Bizim çocuklarımız olacak ve neslimiz devam edeceğinden bizim bi gelecek zamanımız var bide dedelerimizden dolayı geçmiş zamanımız var şimdi biz dedelerimizin geleceği olarak zamanı değiştirdik,peki bizim geleceğimizde var.Bizde gelecek neslin dedeleri olacağız bu yüzden onlarda zamanda bir yerde geleceği değiştirmiş olacak ve bizde bunun farkında olmayacağız tabiki.Tıpkı geçmişimiz gibi.yani aslında biz hiçbişeyi değiştiremeyeceğiz sürekli aynı olaylarla karşılaşacağız.Bu nedenle zamanda yolculuk vardır veya yoktur ama şunu biliyorum ki biz aslanda hem gelecekte hem geçmişte hemde şu anı yaşıyoruz.Bu konuyla ilgili hertürlü yorumlarınız ve görüşleriniz bilimin ilerlemesi için önemli lütfen görüşlerinizi paylaşın.

Zamanda Yolculuk Olasılıkları

Colpadan | 24 November 2009 10:36

Zaman zaman, zamanda yolculuk yapmayı birçoğumuz hayal etmişizdir. Hayalin de ötesinde bunun üzerine düşündüğümüz zamanlar da olmuştur. Peki nedir bu zaman dediğimiz şey? İçinde yolculuk etme fikri, nasıl her daim bizi sıkmadan hayallerimizi süslemeyi başarıyor? Bu soruların cevapları zamanın hem soyut hem de somut bir kavram olmasında gizli belki de. Algımızda oluşturduğumuz çizelge şeklindeki zaman olgusu ile fizik kurallarınca tanımlanmış reel zamanı, hayalgücümüzü kullanarak birleştirip, bir de yanına güzel bir seyahat planı koyduk mu, yolculuğa hazırız demektir.

Zaman yolculuğumuza başlamadan önce önümüzde iki adet yön ve iki adet de versiyon seçeneği olduğunu belirtmek isterim. Yönlerimiz bildiğiniz üzere geçmiş ve gelecek. Versiyonlarımız da tekil evren veya çoğul evren. Hangi yöne gitmek istersek isteyelim yolculuğumuzu ya sadece kendi evrenimizde gerçekleştireceğiz ya da sonsuz sayıda evrenin olduğu bir ortamı seçeceğiz.

Tekil evren adından da anlaşıldığı gibi çevremizi saran gerçekliğin eşsiz benzersiz yani tek olması demektir. Bu versiyona göre sadece bizim evrenimiz vardır ve içinde yaşadığımız bu evrenin dışı diye bir şey yoktur. Sonsuz değildir. Kendisini oluşturan atomların sayısı belirlidir. “Her şey” kabının içinde duran tek şey, evrenin ta kendisidir.

Quantum Leap

emsvizyon | 05 June 2009 12:00

işte bir çocukluk zamanı dizisi daha 🙂 ülkemizde trt’de gösterilmiş ve ilk sezonu 1989’da nbc’de oynamaya başlamış olan Quantum Leap‘i hatırlayanlarımız olacaktır. hani elinde legodan yapılmış hesapmakinasına benzer aparatı olan bir adam olan sam çıkagelir, esasında o bir hologramdır ve dizinin kahramanına; nerede, hangi zamanda ve kim olduğunu söyler. kahramanımız zamanda “bilinç” yolculuğu yaparak kişilerin yerine geçer. bazen bir kadın, bazen bir çocuk, bazen bir politikacı..

ilginç hikayeli, felsefe kırıntılı bu bilim kurgu dizisini büyülenmişcesine izlerdik 🙂 yanlış hatırlamıyorsam dizinin son sezonlarına doğru sam, selma olarak değişmiş hesapmakinesimsi zamazingo da de hani işportacılarda ya da japon pazarlarında satılan kredi kartı boyutlarında ki hesapmakinelerine benzer bi hale gelmişti ( yoksa o başka bir dizimiydi? herneyse:)
başrollerini Scott Bakula ve Dean Stockwell’in paylaştığı dizinin fragmanı burada. hatta olsa da izlesek diyenler de buraya ve şuraya

en etkili bilim adamları (newton, einstein ve tesla)

xerre | 08 April 2009 21:05

uzun yaşamımda öğrendiğim bir şey var: gerçeklikle ölçüştürüldüğünde tüm bilimimiz ilkel ve çocukça kalmaktadır – ama gene de sahip olduğumuz en değerli şeydir, bilim!
albert einstein

bilim en iyi anlamıyla, doğruyu bulmak olup biten ya da süregelen olayları anlamak ve de açıklamak için ussal olduğu kadar imgesel ve duygusal tüm becerilerimizi kapsayan bir etkinliktir. ve elbette bir birey, bu etkinliğe dahil olduğu ölçüde bilimi anlama fırsatı bulur.
bilime öncülük edenleri tanımak da bu etkinliğin bir parçası olup, özellikle genç kuşaklarda bilimsel etkinliklere katılma isteği uyandırabilecek güzel bir yoldur.
bu amaçla bilim dünyasına damgasını vuran, bilimin gelişmesine oldukça önemli katkılar sağlayan bilim dünyasındaki en etkili bilim adamlarına yani bilimin öncülerine yer vereceğim.

1 – Isaac Newton (1643 – 1727)

kendimi, henüz keşfedilmemiş gerçeklerle dolu bir okyanusun kıyısında oyun oynayan bir çocuk gibi görüyorum.

sir Isaac Newton
sir Isaac Newton

insanlık tarihinin en etkili adamlarından biri olan Newton, ingiliz bir fizikçi, matematikçi, astronom, doğa filozofu, simyacı ve teolog. 1687 yılında yayınlanan philosofiæ naturalis principia mathematica (doğa felsefesinin matematik ilkeleri) adlı kitabı, bilim tarihinin gelmiş geçmiş en önemli kitabı olarak kabul edilir. aynı zamanda bilim tarihinin en meşhur kitabı da. newton bu üç ciltlik kitabında, yayınlandığı dönemden sonraki 300 yıl boyunca fiziksel evreni bilimsel olarak incelemeye olanak sağlayan ve modern mühendisliğe temel olan, evrensel kütleçekim yasasından ve üç hareket yasasında bahsetmiştir. Newton hareket yasaları olarak da bilinen bu yasalar klasik mekaniğin temelini oluşturmuştur.

Timecrimes (Cronocrímenes, Los)

13thMonkey | 20 January 2009 10:01

Timecrimes (orjinal adıyla Cronocrímenes) İspanyol yapımı gerilim yüklü bir bilimkurgu/macera filmi.

Hector ve Clara

Filmin konusu kısaca şöyle; Hector ve eşi Clara yeni taşındıkları evlerini yerleştirme telaşındadırlar. Bir mola anında Hector evinin bahçesinde dürbünüyle karşılarındaki ormanlık araziyi izlerken garip birşey görür ve ne olduğunu anlamak için oraya gittiğinde yüzü sargılı bir adam tarafından saldırıya uğrar. Hector adamdan kaçmaya çalışırken neresi olduğunu bilmediği bir binaya saklanır.

Filmin devamını sürprizleri bozmamak için anlatmıyorum ama Hector’un yaptığı hataları düzeltmek için zamanda 1 saat geri gitiğini ama herşeyi daha kötü hale soktuğunu söylemem bilimkurgu merklılarının filme olan ilgisini arttıracaktır.

Filmin yönetmeni ve aynı zamanda senaryo yazarı, çektiği kısa filmlerle tanınan İspanyol Nacho Vigalondo. Timecrimes Nacho Vigalondo‘nın ilk uzun metraj çalışması.Yönetmen ayrıca filmde önemli bir rolde de karşımıza çıkıyor.

the Final Countdown

emsvizyon | 19 January 2009 12:54

başrollerini kirk douglas ve martin sheen‘in paylaştığı 1980 yapımı the final countdown, yönetmenliğini don taylor‘ın yaptığı bir bilim kurgu filmi. film, ismiyle kendine ait bir sınıf yaratmış olan USS Nimitz uçak gemisinin pasifikte karşılaştığı bir fırtına ve sonrasında yaşadıklarını resmediyor. bu fırtınanın içinde açılan bir zaman tünelinden geçen gemi tam da pearl harbor baskınından bir gün önceye geliyor. bunu anlamaları biraz geç oluyor tabi ama sonuçta müdahale etmeye karar veriyorlar… iyi bir eğlencelik olduğunu düşündüğüm film, zamanının süper güçlerine bir mesaj niteliği taşıyor esasında… unutmamak gerekirki dünyanın en büyük savaş makinesi olan nimitz için bir film yapmaya değer doğrusu… gerçi filmde tomcatlerin iki japon pırpırıyla yaptığı it dalaşı oldukça güzel 🙂 sonuçta insana bu günkü teknolojiyle geçmişe gidersek neler yapabileceğimizi sergileyebiliyor… enteresan bir hisse kapılıyor insan… filmin efektleri öyle ahım şahım değil, anlatımı vs de öyle… ancak yeniden çevrimini beklediğim filmler arasında… hatta başrollerini michael douglas ve charlie sheen paylaşsın 🙂