bildirgec.org

yeşilçam hakkında tüm yazılar

Yeşilçam yıldızı Birsen Ayda vefat etti

elizabethtaylor | 11 October 2011 17:13

“Alparslanın Fedaisi Alpago”, “Demir Bilek”, “Ömre Bedel Kız”, “Malkoçoğlu Kara Korsan”, “Ayşecik ile Ömercik”, “Tarkan: Altın Madalyon” gibi filmlerden tanınan Yeşilçam yıldızı Birsen Ayda, 11 Ekim 2011 tarihinde yaşamını yitirdi. Tam 10 senedir akciğer kanseri tedavisiyle uğraşan Ayda, Zeytinburnu Huzurevi’nde kalmaktaydı. Sinemadan sonra maddi sıkıntılara boğulan aktris, huzurevinden çıkabilmek ve borçları yüzünden kaybettiği iş yerini geri almak istiyordu. 66 yaşında olan Birsen Ayda, maalesef bu isteklerini gerçekleştiremeden huzurevinde yaşama ve Yeşilçam anılarına sonsuza dek veda etti.

Cem Erman’ı kaybettik

elizabethtaylor | 08 August 2011 23:59

Yeşilçam’ın usta oyuncusu Cem Erman, gerçek adıyla ‘Süleyman Faik Durgun’u yan rollerden tanırdık. Yüzün üzerinde filmde rol alan aktör, 1980 senesinde sinemayı bırakmıştı. 64 yaşındaki aktör, 7 Ağustos 2011 tarihinde, Adana’daki evinde ölü bulundu. Sevim Demiroğlu ile evli olan panik ataktan muzdarip aktörün evinden sadece 50 Kuruş ve bol sayıda sayısal loto bileti çıktığı açıklandı. Erman’ın cenazesine ise 15 kişinin katıldığı söyleniyor.

Türk Sineması’nın Sultanı; Türkân Şoray

queennothing | 27 December 2010 16:00

Türk Sineması’nın ‘Sultan’ı Türkan Şoray, 28 Haziran 1945 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Devlet Demir Yolları memuru olan babası Halit ile ev hanımı olan annesi Meliha’nın kızları olan Türkan, sürekli semt/ mahalle değiştirdikleri için ilköğrenimini farklı okullarda tamamladı. Rami İlköğretim Okulu’na yazılan Türkan, eğitimini Feriköy İlköğretim Okulu’nda bitirdi. Küçük yaşta annesinin sorumluluklarını paylaşan küçük kız, 9 yaşına geldiğinde; 1954 senesinde kardeşi Nazan (müzisyen) dünyaya geldi. Aynı sene, şiddetli geçimsizlik sebebiyle annesi ile babası boşanan Türkan, kardeşi Nazan ile annesinde kaldı.

Gişe filmi

toz66 | 19 November 2010 13:06

Türkiye’de çekilen filmler için iki temel ana kategori daha film vizyona girmeden hazırlanmıştır aslında.. Gişe filmi ya da sanat filmi…

İki tür arasındaki temel farkları bilmek gerek aslında ve sonrasında filmleri zihnimizde kategori edebilmeliyiz. Burada sorun hangi filmin hangi amaçla çekildiğini bilemeyişimiz ve filmleri kategorize ederken edindiğimiz kriterler olsa gerek..

Biz genellikle çok izleyiciye ulaşmış filmleri hemen sanatsallıktan uzak olan ve klişe bir gişe filmi olarak hazırlanmış yapımlar olarak görürüz. Tabi filmi izlemesek bile bu yargı direk zihnimizde belirecektir.

Bir Ruh Macerası : Ayşe ŞASA

sinjob | 31 May 2010 15:54

Batılılaşma sürecinin en çalkantılı döneminin çocuklarından biri olan Ayşe Şasa’nın,geçiş sürecinde batılılaşmanın yanlış anlaşıldığı,zengin ailelerin çocuklarını dadılara emanet ettiği ve çocukların anne-babaya duyduğu ihtiyacın ve onlardan bekledikleri sevginin geri plana itildiği bir dönemi, bütün çıplaklığı ile gözler önüne serdiği müthiş bir eseri.Bir Ruh Macerası isimli kitabının arka kapağında şöyle demektedir Ayşe Şasa:

“İslam bizi geri bıraktı, Batı karşısında yenilgilerimizin sebebi İslam’dır!” hükmü, giderek bir inanç, bir yaşama biçimi halini aldı. Bunu da modernlik kisvesi altında hınç ve taassupla dolu telkinler halinde yaydılar; bu tür ideolojilere ve akımlara neredeyse meşruiyet kazandırıldı… Bu yanılgıların ortasında doğdum ve yetiştim. Gerçeğin ise tam tersi olduğunu pek çok bedel ödeyerek idrak ettim.”(Ayşe Şasa,Bir Ruh Macerası,Arka Kapak Yazısından alıntı)