bildirgec.org

social networking hakkında tüm yazılar

Firefox’un RockMelt’e cevabı fazla gecikmedi

dextarus | 12 November 2010 14:43

natscape’in geliştiricilerinden marc andreessen’in desteklediği, tim howes ve eric vishria tarafından geliştirilen yeni web tarayıcısı rockmelthenüz indirilmeye hazır olmamasına rağmen facebook ile olan etkileşimleri nedeniyle internette daha şimdiden oldukça popüler olmuştu.


RockMelt

Fakat Firefox‘un RockMelt‘e cevabı fazla gecikmedi ve bir eklenti sayesinde sosyal paylaşım siteleri Firefox’a geldi. F1eklentisi sayesinde sadece bir tıklamayla gezdiğiniz siteyi yorumunuzla birlikte Twitter, Facebook ve Gmail’de paylaşabiliyorsunuz.

Facebook Fan Sayfanıza Landing Page (Varış Sayfası) Ekleyin

electrinick | 18 July 2010 12:10

eğer bir facebookfan sayfanız varsa bu sayfanızı daha etkileyeci hale getirip daha fazla kişi tarafından beğenilmeyi eminim istemişsinizdir. Bunun için bu yazımızda facebook fan sayfanıza landing page (varış sayfası) ekleyeceğiz.
Öncelikle bir önizleme olması açısından birkaç örnek göstermek istiyorum.
1)Starbucks

Sturbucks
Sturbucks

2)Redbull

Redbull
Redbull

Gelelim bunu sayfamıza eklemeye:
bunun için kullanacığımız araç hepimizin bildiği Static Fbml

static fbml
static fbml

Linke tıkladığınızda karşınıza gelen sayfada Add to my Page bağlantısını tıklıyoruz. tıkladığınızda facebook fan sayfanız karşınıza çıkıyor.Add to Page e tıklıyoruz.static fbml yi sayfamıza ekledik.şimdi sıra kodlar yardımıyla bunu özelleştirmeye geldi.
facebook fan sayfamıza tıklıyoruz.

Sosyal Ağları Niçin Kullanırız?

Colpadan | 18 November 2009 15:21

Her şey masum bir istekle başladı. İlkokul arkadaşımızı bulacağız diye girdik; neler bulduk neler! Hikayeye baştan başlamak lazım aslında. İnternete “sörf” ve “chat” terimlerinin hakim olduğu yakın geçmişimizden başlayabiliriz. Rastgele seçilen sohbet odalarında rastgele insanlarla yiten zamanlarda, anlık mesajlaşma programları yavaş yavaş kendini göstermeye başlamıştı. Minik de olsa bir web sitesine sahip olmanın havalı olduğu yıllarda tanışmaya başladık sosyal ağlarla.

Ufak ufak profiller oluşturup “ben de burdayım” demenin heyecanı sarmıştı her yanımızı. İlk fotoğraflarımızı yüklerken ellerimiz titredi. “Nickname“imiz olmadan şuradan şuraya adım atmazdık. Fotoğraflar ve gerçek isim tabusu uzun süre devam etti. Tabii ki sosyal fobi denilen olgu gerçeğinde olduğu gibi sanalında da bir miktar kendini gösterecekti.

Zamanla çekingenliği üzerimizden attıkça fotoğraflarımızı yükledik, kendimizi anlattık, arkadaşlarımızı davet ettik bu ortamlara. Arkadaş arkadaşı getirdiğinde sosyal ağ çılgınlığımız da başlamış oldu. Bazen içeri almadıkları oldu bizi. Davetiyesiz giremezsiniz dediler. “Bir arkadaşa bakıp çıkacağız” dedik. İçeriye girmenin zor olduğu siteler, aynı gerçek hayattaki gece kulüplerinin etkisini yaratmıştı algımızda.

Windows için açık kaynak uygulamaları#1

wanadooo | 26 September 2009 13:04

Windows’u yeniden kurduktan sonra işlerimizi kolaylaştırmak için ek programlara ihtiyaç duyarız. Ayrıca bunlar için para ödemektense (hemen hemen) aynı işi yapabilen, üstüne üstelik ücretsiz olan uygulamaları tercih etmek sanırım herkesin yararına olacaktır. Yeni bir Windows kurulumundan sonra aşağıdaki açık kaynak uygulamalarını da unutmamak gerekir.

* Web tarayıcıları

Deneyimli kullanıcıların çoğu artık Firefox, Opera ya da Google Chrome kullanıyor. Internet Explorer kullananların sayısı her geçen gün azalmakta. Bu tarayıcılar farklı kılan şey, eklentilere sahip olması. Firefox eklentiler olmadan pek bir şey anlam ifade etmiyor. Diğerleri için de bu durum söz konusu. Firefox’un her yeni sürümü çıktıkça, ram ihtiyacı giderek artıyor; düşük konfigürasyonlu bilgisayarlarda kilitlenmelere yol açabilmekte. Chrome ise henüz çok yeni olmasına rağmen hızlı ve stabil olması sayesinde kullanıcılar tarafından tercih edilmeye başlandı. Opera için sanırım fazla söze gerek yok. Bilen biliyor. Son olarak K-Meleon var pek bilinmiyor Firefox ve Opera’nın en iyi özellikleri harmanlamış.

facebook hesabı silmek artık çok kolay

onuryilmaz | 17 August 2009 13:22

Türkiye`den de birçok kullanıcıyı bünyesinde barındıran ve sosyal paylaşım platformlarının en iyilerinden birisi olan facebook, artık kullanıcılarının hesaplarını kalıcı olarak silmesine izin veriyor.

Geçtiğimiz yıllarda böyle bir yol izleyen facebook, artık daha kolay ve kesin bir şekilde hesabınızı nasıl sileceğinizi söylüyor.

Facebook yardım bölümüne girdiğinizde ve hesabımı nasıl silerim kısmını incelediğinizde, size söylenen yönergeleri sırasıyla yapmanız sonucunda hesabınız kalıcı olarak siliniyor.

Dünya Klasikleri Tweetlenecek: Twitterature

hoodly | 26 June 2009 09:26

Her ikisi de 19 yaşında olan üniversite öğrencileri Alexander Aciman ve Emmett L. Rensin popüler sosyal paylaşım ağı twitterdan yola çıkarak buldukları fikirle farklı bir proje ortaya çıkarmışlar.

Twitterature
Twitterature

Dünya klasiklerini tıpkı twitter’da olduğu gibi 140 karakterle ifade ederek bir kitap olarak basma projelerini dünyaca ünlü yayın evi penguin‘e kabul ettirmişler. tüm yayın haklarını sattıkları kitap önümüzdeki sonbaharda piyasaya çıkacakmış.
Kitaplarının adı ise “TWITTERATURE:
The World’s Greatest Books, Now Presented
in Twenty Tweets or Less
“. Daha şimdiden adından söz ettiren bu kitap projesi daha çok ses getireceğe benziyor.

Twitter’de arkadaş bulmanın 4 yolu

JaAaa | 14 April 2009 12:58

Twitter‘in sosyal ağ sahnesinde hızla yüklesen yerini görmemek mümkün değil. Ünlüler, ABD Başkanı Barack Obama hatta 60 yaşındaki dede bile “tweet”lemeye başladı. Haliyle bunlar olunca “tweet”leyenlerin sayısı hayli fazlalaştı. İşte bu sosyal ağ arasında yeni arkadaşlar ve/veya dostlarınızı bulmanızın en kolay 4 yolu bakalım neymiş?

Twellow

Twellow sarı sayfalar gibi arkadaşlarınızın veya aramak istediğiniz kişinin bir özelliğini veya bilgisini girerek karşınıza çıkan sonuçları değerlendirebilirsiniz..

NearbyTweets

NearbyTweets‘ta yaşadığınız yerin adını veya posta kodunuzu vererek size en yakın yerde “tweet”leyenleri görebilir ve yaşadığınız bölgede neler olup bittiğini anlayabilirsiniz.

SocialWhois: Sizi Takip Edenler Kim?

pinkfloyd | 13 April 2009 20:12

Her ne kadar Twitter hesabımda ya da FriendFeed hesabımda beni takip edenlere yeni birisi eklendiğinde, kullanıcı isimlerinin üzerine tıklayıp profiline ve geçmiş girdilerine bakıp sadece birkaç saniye içerisinde onları geri takip edip etmeyeceğime karar verebiliyor olsam da, bazen öyle bir kullanıcı geliyor ki o kişinin kim olduğuna dair herhangi bir bilgi sahibi olmam, en azından profiline bakarak, mümkün değil. Eğer siz de daha önce kendinizi buna benzer bir durumda bulduysanız, SocialWhois servisini kullanışlı bulabilirsiniz.

Tıpkı alan adları için whois bilgisini sorgulamak gibi Socialwhois web sitesi de, bir kullanıcının Friendfeed ya da Twitter kullanıcı adını girdiğinizde o kişi hakkında sizi bilgilendirmeyi hedefliyor. Öntanımlı olarak görünüşe bakılırsa sitenin yaptığı şey, ilgili kullanıcı hakkında o kişi hakkında bilgi almak. Örneğin, ben siteye kayıt olmadan önce Socialwhois, benim Twitter kullanıcı adımı, Friendfeed hesabımda listelediğim diğer hesaplar ile ilişkilendirebilmişti. Ancak Socialwhois’in benim hakkımda verdiği bilgiler beni memnun etmeyince siteye üye olup kendi profilimi oluşturdum ki iş bundan sonra daha da ilginç hal almaya başladı.

Socialwhois üzerinde bir hesap oluşturduğunuzda, Twitter’in 160 karakterlik biyografi sınırlaması olmadan hakkınızda daha detaylı bir özgeçmiş oluşturabilir, diğer sosyal profillerinize bağlantılar ekleyebilir, ilgi alanlarınızı girebilir (ki bunlar daha sonra tıklanabilir bağlantılara dönüşecekler) ve ilgili alanları üzerinden Twitter ve FriendFeed üzerinde sizinle aynı ilgi alanlarını paylaşan kişileri görebilirsiniz.

SocialWhois Ekran Görüntüsü
SocialWhois Ekran Görüntüsü

Sosyal Ağ Komünite Oluşturma Yazılımları

pinkfloyd | 09 April 2009 17:01

Kendi sosyal ağ komünitenizi ya da diğer herhangi bir konuda bir araya gelen komünitelere yönelik siteleri oluşturmak için bir web geliştiricisi ya da web programcısı olmanıza artık gerek yok. İnternet üzerinde bu alanda artık çok sayıda yazılım bulunmaktadır. Eğer siz de bu alanda bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, yazının devamında bulacağınız sosyal ağ komünite oluşturma yazılımları size yardımcı olacaktır.

1024 (ücretsiz): 1024; PHP ve MySQL tabanlı bir İçerik Yönetim Sistemidir (CMS). 1024, AJAX teknolojisini bünyesindeki tüm alanlarda uygulayabilen ender yazılımlardan birisidir. Bu teknoloji sayesinde dinamik kullanıcı etkileşimi ve yönetimi mümkün hale geliyor. 1024, kendi komünite forumlarınızı, indirme bölümlerinizi, haber yazılarınızı oluşturabilir ve platformunuzun üyeliklerini kolayca yönetebilirsiniz. Sitenizin ne yaptığı ise tamamen size kalmış zira platform, pek çok alanında yüksek seviyede özelleştirilebilir. Web tabanlı kurulumundan kendi web site yöneticilerinizi seçmeye kadar 1024 sistemi tüm ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek kalitede bir uygulama.

Affinity Circles (fiyat belirtilmemiş): Bugün, cemiyetler, profesyonel birlikler, spor takımları, mezun ve öğrenci grupları da dahil olmak üzere 125’in üzerinde organizasyon; dinamik, güvenilir ve çevrimiçi komünite üzerinde üyelerinin gerek kişisel gerekse de kurumsal ilişkiler kurabilmelerini sağlamak için, Affinity Circle’ın sosyal ağ platformunu tercih ediyor.

Twitter Kullanıcıları İçin FriendFeed İpuçları

pinkfloyd | 04 April 2009 19:47

İçerik toplayıcısı FriendFeed, Twitter bağımlılarını birer FriendFeed bağımlısına dönüştürebilir mi? Hiç şüphesiz FriendFeed’e aktarılan içeriğin büyük bir kısmı Twitter beslemelerinden gelmektedir ve bu her iki kullanıcı tabanı arasında büyük bir benzerlik bulunmaktadır.

Bununla birlikte eğer siz de benim birçok Twitter arkadaşım gibiyseniz, henüz FriendFeed ile muhtemelen tanışmadınız ya da sadece bir kullanıcı hesabı açıp bıraktınız. Sorun değil, zira yazının devamında bulacağınız Twitter’a özgü bu 4 ipucu tam sizler için, elit Twitter kullanıcıları için hazırlandı. Yazıyı okuduktan sonra siz de FriendFeed’e bir kez daha göz atmayı düşünebilirsiniz.

İlk iş olarak FriendFeed üzerinde Bildirgeç‘i takip etmeye başlayabilirsiniz. Eğer bu tamamsa, o zaman başlayabiliriz.

1. Partiye Twitter Arkadaşlarınızı da Davet Edin
Twitter arkadaşlarımdan duyduğum en önemli şikayet, FriendFeed üzerinde arkadaşlarınızı bulmanın Twitter’daki kadar kolay olmamasıdır. Aslında işin gerçeği bu değil arkadaşlarım, zira FriendFeed daha geçtiğimiz günlerde Twitter arkadaşlarınızı bulabileceğiniz bir araç yayımladığını duyurdu.