bildirgec.org

ruby hakkında tüm yazılar

Özgür Web Teknolojileri 2010 Programı Yayınlandı

dfisek | 04 October 2010 15:00

15-16 Ekim tarihlerinde düzenlediği Özgür Web Teknolojileri Günleri 2010‘un etkinlik programı web sitesinden duyuruldu.

3 paralel salonda yapılacak etkinlikte Java, PHP, Python, Ruby, Erlang dillerinde çeşitli çatılar kullanarak web uygulamaları geliştirilmesine ilişkin birçok oturum bulunuyor. Wordpress ve Drupal içerik yönetim sistemleri, kullanılabilirlik, web güvenliği, kurumsal uygulama örnekleri diğer ilgi çekici başlıklar arasında.

Özgür Web Teknolojileri Günleri 2010
Özgür Web Teknolojileri Günleri 2010

Bildirgeç’in de aralarında bulunduğu Pilli sitelerini de temsilen Cumartesi günü saat 16:00’daki oturumda Aybars Badur “Put.io:Online Dosya Saklama Yeniden Tasarlandı” sunumunu yapacak, Pilli’de kullanılan özgür yazılım teknolojilerinden de bahsedecek.

İşe Yarar Bir API: Embedly

algoz | 05 August 2010 15:47

Web’in popüler içeriklerinin başında gelen videolar, görseller ve slayt gösterimleri gibi “zengin içerikler” için açılmış yüzlerce web sitesi bulunmakta. Kimisi web’in en çok ziyaret edilen web siteleri arasında olan bu sitelerdeki bazı içerikleri, farklı amaçlarla kendi sitemizde veya blogumuzda yayınlamak (embed) isteriz. Bu tür içeriklerin sahibi olan web siteleri, kullanıcılarının bu isteklerinin farkında olduklarından ve de istediklerinden dolayı, bu işlem için çeşitli kolaylaştırıcı yöntemler kullanırlar (API, hazır kod vs.).

Desteklediği siteler arasında, YouTube, Daily Motion, Blip.tv, Flickr, Google Videos, Last.fm ve deviantART gibi popüler web siteleri (toplam 108 web sitesi/servis) bulunan Embedly, kullancılarının kendi web sitelerine veya bloglarına içerik ekleyebilmeleri için birbirlerinden farklı yöntemler belirleyen bu tür web sitelerindeki içeriği, her bir site için farklı bir yöntemi öğrenmeye gerek duymadan kendi web sitemize veya blogumuza ekleyebilmemizi sağlamakta.

spam ile mücadele: ücretsiz captcha çözümleri

GokhanKARAKAS | 15 June 2010 17:05

captcha; (completely automated public Turing test to tell computers and humans apart) genellikle web formlar içinde olup gerçek kullanıcıyı bottan ayırt etmek için spama karşı web formu korumak için kullanılır.
captcha scriptler vasıtasıyla spam posta veya her türlü içeriğin web form tabanlı gönderileri engellemektir. bunu genellikle görünümü bozulmuş metini kullanıcının doğrulamasını isteyerek spamın önüne geçmeye çalışırlar. aşağıda spam mesajları engellemek için web formlara yerleştirebileceğiniz ücretsiz çözümler listelendi.

1.Recaptcha

bir çok web sitesinde kullanılan recaptcha, recaptcha.net adresine gmail hesabınız ile giriş yaptığınız taktirde; php, asp.net, python, perl, ruby, java projelerinizde kullanabileceğiniz eklentiyi sizlere sunmakta.
2.Akismet

Kullanışlı Bir Sohbet Uygulaması: JsChat

algoz | 17 May 2010 13:17

Web’in kullanıcılarına sağladığı en önemli olanakların başında gelen “kullanıcılar arası iletişim” özelliği, Web gelişiminin ana omurgasını teşkil etmekte.Kullanıcılar arası iletişimin daha da zenginleştirilip çeşitlendirilmesini sağlayan günümüz “Sosyal ağ çağı”, sobet kanalları ve sohbet programlarının bir devamı niteliğinde.

Günümüzde web kullanıcılarının çoğu iletişim ihtiyaçları için Sosyal ağlardan faydalansa da, farklı hedefler doğrultusunda hazırlanan web projelerinin kendi sohbet uygulamasını ihtiva etmesi istenebilir. Bu türden ihtiyaçlar için kullanılabilecek açık kaynak kodlu bir uygulama olan JsChat uygulaması, bu yöndeki ihtiyaçları karşılayabilecek veya alternatif olabilecek bir uygulama.

Ruby (Sinatra) ve JSON protokolü üzerine inşa edilen JsChat uygulaması; Twitter hesapları ile giriş yapabilmek ve IRC benzeri komutları destelemek gibi özellikleri kullanıcılarına sunmakta.

Ruby on Rails ile Web Programlama Bölüm 1

thedon | 15 March 2010 17:35

Mutlaka Duymuşsunuzdur Ruby de Ruby Rails da Rails nedir ne değildir. size bir site örneği ile anlatmak istedim arkadaşlar.

Bu yazıyı okuyunca PHP ile onca kod yazıp yaptığınız işlemleri ROR ile ne kadar kısa zamanda yapabildiğinize şaşıracaksınız.

DRY denen DONT REPEAT YOURSELF (kendini tekrar etme) mantığını kullanan, herşeyin bir obje olduğu bir programlama dilidir. Obje deyince gözünüz korkmasın ilerideki yazılarımda detayına ineriz.

Ruby’i değerli kılan şey, basit ve öz olarak yazılır.Bir çok gereksiz parantez ve syntaxı kullanmaz basit ingilizce ile yazılır.
Eğer iyi derecede herhangi bir programlama dili biliyorsanız. Ruby e atlamanız ve syntaxlarını öğrenmeniz 2-3 gününüzü alacaktır.

Ruby on Rails ile Geliştirilmiş Web Siteleri

filezza | 09 March 2010 14:49

Best Websites Developed Using Ruby on Rails
Best Websites Developed Using Ruby on Rails

Son birkaç yıl içinde uzun bir yol kat eden Ruby on Rails ile geliştirilmiş, birçoğu popüler olan aşağıdaki siteler ile ruby uygulamalarının çeşitliliğini görebilirsiniz.

1. Basecamp
tarayıcı tabanlı proje takibi ve yönetimi aracı.

2. Twitter
sosyal ağ sitesi.

3. Scribd
Dünyanın en büyük sosyal yayıncılık şirketi.

web tasarımcılar ve geliştiriciler için google chrome eklentileri

GokhanKARAKAS | 15 February 2010 17:00

google chrome bildiğiniz gibi artık eklenti desteğine kavuştu. Web developer ve web tasarımcılar için aşağıda google chrome için 14 adet kullanışlı eklenti bulunmakta. şimdi özelliklerine göre eklentilere göz atalım.

1. firebug for google chrome
firebug, html ve css’de düzeltmeler yapabileceğiniz bir editör. javascript desteği bulunmamakta.

2. Pendule
web uygulama geliştiricileri için araç çubğunu inşa için ayarlar. stylesheets, formlar, resimler, html ile çalışma imkanı sunar.

3. html validator
w3c standarlarına göre html kodunu kontrol eder.

10 Adet Ücretsiz Microblog Uygulaması Kaynak Kodu

algoz | 24 October 2009 10:36

Twitter’ın açık ara lider konumda bulunduğu Microblog dünyasına her geçen gün yenileri eklenmekte.PHP, Asp.Net, Python ve Ruby on Rails ile hazırlanmış, aşağıdaki 10 adet Açık Kaynak Kodlu uygulama ile sizlerde bu dünyaya adım atabilirsiniz.

Microblog ugulamanızı; coğrafik bölgeleri veya spor ve müzik gibi ilgi alanlarını dikkate alarak konumlandırabilirseniz, Twitter benzeri Global rakiplerinize alternatif olabilirsiniz.

1- StatusNet (PHP)

2- Yonkly (Asp.Net)

Kendi API’nizi Hazırlamanız için Yararlı Kaynaklar

algoz | 15 July 2009 21:20

Günümüz en popüler web uygulamalarını incelediğimizde, hepsinin ortak notasının kolayca kullanılabilen ve zengin içerikli API’lerinin olduğunu görürüz.

Bu API’ler sayesinde uygulamalar kendi ekosistemlerini oluşturarak web kullanıcılarına farklı yaklaşımlar ile hazırlanmış 3. parti uygulamalar ile hizmet verme imkanına sahip olurlar.

Bunun en güzel örneği olarak, Twitter API’leri ile hazırlanmış yüzlerce uygulamayı gösterebiliriz. Hatta Twitter’ın bu kadar popüler olmasının en önemli nedenlerinden birinin bu 3.parti uygulamalar olduğu da rahatlıkla söylenebilir.

Ayrıca Google’ın nerdeyse tüm servisleri için hazırladığı API’lerin de web geliştiricileri tarafından sıklıkla kullanıldığını farklı web sitelerini ziyaret ettiğimizde görmekteyiz.

API hazırlamak için; PHP, Rails ve ASP.NET için hazırlanmış özel dersler, bazı çatılar ve kitaplar için kaynaklar:

PHP
Create a REST API with PHP

How to Add an API to your Web Service (PHP)