bildirgec.org

parmak izi hakkında tüm yazılar

İlginç Olaylar

akbelen79 | 08 March 2011 11:08

Gün geçtikçe yeni bilgileri alıyoruz bu sitemizden . Benimde katkım olsun diye ilginç olduğunu öğrendiğim bilgileri sizlerle paylaşıyorum.

  • Besin mamülleri arasında tek bozulmadan kalan yiyecek maddesinin bal olduğunu,
  • içtiğimiz suyun yaşının en az 3 milyar yıl olduğunu,
  • Kalbimizin dakikada 60-80 arası çaptığını,
  • Bilirsiniz her birimizin parmak izleri farklıdır. Aynı şekilde dil izinin de farklı olduğunu,
  • İnsanın Parmak izi betondan bile kuvvetli ve sağlam olduğunu,
  • Sabahları uykumuzu Elma’nın ,Kahve’den daha iyi açtığını,
  • Elma, Soğan,Patates’in tadı aynıdır. Aralarındaki fark sadece kokularındandır.
  • El tırnaklarımız ayak tırnaklarımızdan 4 kat daha hızlı uzadığını,
  • Einstein , 9 yaşına kadar konuşamamış .hatta Ailesi zeka geriliğinden şüphelenmiş olduğunu,
  • 1. dünya savaşında Fransa hükümeti ülkedeki tüm taksileri satın alıp, askerlerini cepheye o taksilerle taşıdığı ,
  • Çocuklarımız bahar aylarında daha hızlı büyüdüğünü
    biliyor musunuz?

türkiye nano teknolojiyle dünyaya kafa tutuyor!

megaman | 25 August 2010 10:07

Önce bir “girizgah” niteliğinde nano teknolojiyi tanımlarsak iyi olur konuya yabancı arkadaşlarım için.

Nano kelimesi, Yunanca “cüce” anlamına gelmektedir.Nano, fizikte milyarda biri ifade eder.Kaba tabirle saç telimizin seksen binde birini ifade eder.Bu ufaklıklarla ilgilenen teknolojiye de nano teknoloji diyoruz.Biliyorsunuz ki atomların türleri ve dizilişleri madde çeşitliliğini meydana getirir.Yani nano teknoloji sayesinde karbon kökenli kömürü, yine karbon kökenli olan elmasa dönüştürmek mümkündür.

Konu atomlar olunca bu teknoloji; tıptan askeriyeye, mühendislikten çevre sorunlarına hatta sosyal yaşantımıza büyük katkı sağlayacak.Peki Türkiye nano teknoloji ile ilgili hangi çalışmaları sürdürüyor?

BİYOKİMLİK ve GÜVENLİK

kalasi | 20 August 2010 14:46

Günümüzde her türlü güvenlik yazılımında akla ilk gelen soru acaba nekadar güvenli sorusu olsa gerek. Tabi güvenlik diyince aklımıza ilk olarak şifreler geliyor. Ancak Türkiyede bir banka BİYOKİMLİK uygulamasına geçmiş ve kopyalanması unutması imkansız olan bu sistemi uygulamaya sokmuştur. BİYOKİMLİK ‘in parmak izinden farklı olarak parmak damar haritası oluşturulmaktadır. İkizlerde bile parmak damar haritaları birbirinden farklıdır. Ayrıca sadece canlı parmak izi kullanılabilir. Yani parmakta mutlaka kan akışı olması gerekmektedir. Buna ek olarak parmakta meydana gelen kesik ve eziklerle bozulan deri yapısı biyokimlik sistemini bozmamaktadır.

Parmak İzinden Yüz Tanıma

ozanTi | 18 November 2009 11:57

Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Şeref SAĞIROĞLU başkanlığında yürütülen bir projeyle; parmak izinden yüz tanıyan bir zamazingo yapılmış. Sistem yüz hatlarınızı robot resim olarak veriyor. Ve şu anda kullanıma açmak için çalışmalara devam ediliyormuş. Proje gerçekten enterasan. Bence kullanılabilirliği yüksek bir zamazingo.

İşe güvenlik açısından bakarsak:
Bir suçlu olay yerinde parmak izi dışında bir iz bırakmadı. Ve bu suçlunun parmak izi kayıtlı değil, daha önce suç işlemediği için. Bu durumda suçluyu bulmak zor olacak. Ancak bu sistem robot resmi verince işler değişecek ve hooopp… suçlu kollarınızda 🙂

Parmak İzinden Yüz Tanıma
Parmak İzinden Yüz Tanıma

Merak edilen 25 soru!

yokumdiyor | 10 August 2009 15:49

Dünyaca ünlü BBC Focus bilim dergisi, yıllarca merak edilen bu 25 soruyu uzmanlar ve araştırmalar doğrultusunda yanıtladı.

1.Solaklar daha mı zeki?
Sanılanın aksine, yapılan araştırmalara göre solaklar sağ elini kullananlardan yaratıcı ya da zeki deil.

2.Kaşınmak ne demek?
Kaşınmak böcek ısırılmasına karşı bir savunma olan, cildin küçük bir uyarılmasıdır.

3.Ateşimiz çıktığında neden üşüyoruz?
Kişi terlemeden ya da kan basıncı yükselmeden, vücudunun ısısı yükseldiği için, üşüme hissi olur.

4.Soğan doğrarken neden ağlıyoruz?
Soğan doğrarken havaya gözlerde kaşıntı yapan lachrymatoryfactor enzimi yayılıyor. Göz de kendini korumak için yaşarıyor.

CSI Etkisi (Sendromu)

mabl | 03 April 2009 11:16

CSI: Las Vegas
CSI: Las Vegas

CSI: Crime Scene Investigation gayet popüler, birçok spin-off‘u çekilen polisiye bir dizi. Ülkemizde de yayınlandı TRT ve Cnbc-e kanallarında. Polisiye çok tutulan bir janr. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde, suç oranının yüksek olması nedeniyle, suçla suçluyla savaşın konu olduğu hikayeler çok tutuyor. Cold Case, Without a Trace, Law & Order ve daha onlarca popüler polisiye dizide, adli tıbbın en gelişmiş imkanları kullanılarak, minicik bir delilden yola çıkılarak devasa suç kartelleri çökertiliyor, müthiş zeki suçlular yakalanıyor. Ancak son yıllarda ABD’de, bu dizilerin ve benzer filmlerin beklenmeyen bir etkisi oldu.

Türkçe’de Adli Tıp dediğimiz, bazen forensik bilimi olarak çevrilen kavram, aslında tıptan daha geniş bir anlam içerir. Forensik bilim, işlenen bir suçla bağlantılı herşey hakkında bizlere bilimsel bilgi sunar. CSI tarzı diziler de, doğaları gereği forensik bilimi kullanırlar. Ancak bu kurgusal senaryolarda forensik bilimin kullanılışı genelde abartılmaktadır. Hafiften bilimkurguya kaçan senaryolar, dizi izleyicilerinin forensik bilimden beklentilerini imkansız düzeye yükseltmekte.

Jüri Üyelerinde CSI Etkisi

CSI Etkisi dediğimiz sorun da tam bu noktada ortaya çıkıyor.
ABD’de son yıllarda mahkemelerde, gerek jüri üyeleri, gerek suç kurbanları, olay yeri inceleme ekiplerinden ve DNA analizi gibi laboratuvar çalışmalarından, gerçek hayatta karşılanması imkansız ya da mantıksız taleplerde bulunmaya başladılar.

Amerikan hukuk sisteminin vazgeçilmezlerinden Jüri
Amerikan hukuk sisteminin vazgeçilmezlerinden Jüri


Aslında dizilerde gösterilen hemen hemen tüm forensik uygulamalar, adli tıp ve kriminoloji laboratuvarlarında mevcut, ancak dizideki kadar hızlı sonuçlara ulaşmak mümkün değil. Testler uzun zaman alıyor. Ayrıca dizideki kesinlikte sonuçlara ulaşmak da mümkün olmuyor her zaman. Test ve incelemeler, genelde bir fikir edinmeye yardımcı olabilecek sonuçlar veriyor, kesin hükümler değil. Bunların yanında, dizilerden etkilenen jüri üyeleri, olur olmaz yerlerde DNA analizi ve bilimsel kanıt talep etmeye başladılar. Alakasız davalarda DNA testi taleplerinin giderek artması sonucu, jüri üyesi seçmelerinde adaylara CSI türü dizileri takip edip etmedikleri sorulmaya başlandı. Jürilerde CSI etkisine birkaç örnek verelim:

Güvenlik güçleri için parmak izi okuyucu

78model | 10 March 2009 10:00

Scanner
Scanner

İngiltere’de otoyol devriyeleri ve sınırlarda kullanılmaya başlanan parmak izi okuma yöntemlerine bir yenisi daha eklendi.Ulusal polis Geliştirme Ajansı (NPIA) tarafından MIDAS olarak adlandırılan proje kapsamında her polis devriyesinde bulunacak olan bu seyyar parmak izi okuyucusu ile hem kimlik kontrolü daha güvenilir yapılıyor hemde olay mahalinde zaman kazanılıyor.İngiltere’deki Suçlu ve suça karışmış kişilerden oluşan 7,5 milyon kişinin parmak izinin bulunduğu veritabanında karşılaştırma yapan cihazın güvenlik işlemlerinde %97 zaman kazandıracağı belirtilmiş.
MIDAS Projesi kapsamında bundan sonraki hedef suçluların yüzlerinden oluşan veritabanında karşılaştırma yapacak olan yüz tanıma teknolojisi.Bu şekilde kimlik değişimi,sahte kimlik gibi sorunlarlada mücadelede hız kazanılmış olacak. Konuyla ilgili detayları Guardian gazetesinin haberinden okuyabilirsiniz.

Parmak izi ve takının birlikte sunumu

sudenayay | 06 November 2008 01:17

Takı, benim fikrimce insanların dış görünüşünü tamamlayan bir aksesuardır. Son zamanlarda takı modellerinde artma oldu. Benim en dikkatimi çeken model, parmak izi şeklindeki takılar. Hepimiz biliyoruz ki parmak izi kişiye özeldir, Yani parmak izi tespiti yapılarak, kimlik tespiti yapılıyor. Ne dersiniz parmak izi ve takı bir araya geldiğinde; verilen insan için, sen benim için bana özel bir şey taşıyorsun anlamı çıkartılmaz mı?