bildirgec.org

pardus hakkında tüm yazılar

3 adımda linux dns ayarları

kaankisisi | 27 September 2010 13:33

daha önceleri, ubuntu, pardus gibi linux dağıtımlarının dns ayarları öntanımlı şekliyle yasaklı sitelere girebiliyordu. ancak son güncellemelerde, linux kullanıcıları da sansür sorunu yaşamaya başladı.

günümüzde en çok kullanılan linux dağıtımlarından biri olan ubuntu ile dns ayarları yapmayı adım adım görelim. diğer linux dağıtımlarını kullananlar da benzer şekilde ayar yapabilir, temel mantık aynıdır.

1. bağlantı simgenize sağ tıklayarak, “bağlantıları düzenle” seçeneğine tıklayın.

Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010 (Videoları)

gkhnfnd | 06 July 2010 13:33

Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010
Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010

Bilgi Üniversitesinde, Linux Kullanıcıları Derneğinin öncülüğüyle 2-3 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen
Özgür Yazılım ve Linux Günleri adlı etkinliğe ait videoları sizlerle paylaşıyorum.

Videolar sırasıyla;

  • Matt Zimmerman – Ubuntu Inside Out
  • Chris Stephenson – Bilgisayar Bilimleri ve Bilgisayar Programları: Teori ve Pratik Arasındaki Büyüyen Uçurum
  • Free and Open Source Software for new contributors / Leslie Hawthorn (Google)
  • Mozilla, Firefox, and the Open Web / Brian King (Mozdev)
  • Akademik Çalışmalarda Özgür Yazılım / Bülent Özel (Bilgi Üniversitesi)
Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010
Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010

Videoları bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.

Çevrimiçi İşletim Sistemleri

Java99e | 25 May 2010 17:58

İnternete bağlanabildiğiniz her yerden ulaşabileceğiniz çevrimiçi bir masaüstünüz olsun ister miydiniz? Düşük sistem kaynakları kullanımı, kurulum derdi olmaması, verilerin çevrimiçi saklanması nedeniyle her an, her yerden erişilebilir olması. Gelin, bilgisayar dünyasının yeni nesil işletim sistemlerine birlikte göz atalım.

1. Glide Browser OS

Kelime işlemci, sunum hazırlayıcı, fotoğraf editörü, takvim, adres defteri gibi bünyesinde birçok işlevsel araç barındırıyor. Ayrıca, kullanıcılarına sunduğu 30 GB’lik dosya depolama alanı da, Glide’i tercih etmek için iyi bir neden.

2. SilveOS

Paint sürümü, Twitter istemcisi, YouTube, Flicker pencereleri, medya oynatıcı, web tarayıcı, metin editörü, çeşitli oyunlar ve bing haritaları bulunuyor. Bunun yanında ek web hizmetlerini, Başlat menüsü üzerinden kurabiliyorsunuz.

Pardus 2009.2 sürümü takvimi duyuruldu

siradisi00 | 14 May 2010 16:14

Pardus 2009.1’den sonra çıkarılması öngörülen pardus 2009.2 sürümü için ön takvim süreci görülen o ki tamamlandı ve açıklandı. Bahsi geçen açıklamaya göre 2009.2 Beta sürümü 21 Mayıs’ta, 2009.2 RC sürümü 28 Mayıs’ta, sürümün son hali ise 4 Haziran’da çıkarılacak. Her geçen gün daha fazla kullanıcı ve araştırıcı sahibi olmayı başaran Pardus, 2009.2 sürümüyle birçok yeniliği de kendisiyle birlikte getireceğini gösteriyor. KDE 4.4, Amarok 2.3.x, Mozilla Firefox 3.6 ve %100 Türkçe OpenOffice.org gibi yenilikleri bu sürümde görebileceğiz.

Linux kedisi :)
Linux kedisi 🙂

Ayrıca bahsi geçen sürümde siz de gönüllü olarak çalışmak isterseniz Test takımında yer alabilir ya da Pardus dil desteği üzerine çalışan ekiple birlikte bir şeyler yapmayı deneyebilirsiniz.
Daha önceki yapılan açıklamalarda pardus 2009.3 sürümü yerine doğrudan pardus 2010 sürümünün çıkacağı açıklanmıştı ama bu durumun değişip değişmeyeceği de kesin değil. Bununla birlikte bahsi geçen takvimin Onur Küçük tarafından açıklanmış olması da kullanıcıları şaşırttı.

PARDUS “Özgürlük için”

robinsonvecuma | 02 March 2010 18:03

Milli işletim sistemimiz PARDUS 2009 sürümü indirilebilir durumda kullanımımıza sunuldu.
Pardus ismini bir çok yerde görmüş veya karşılaşmış olabilirsiniz, merak edenler için Pardus’un tarihçesi.

Bu arada; Pardus teknolojileri, Linux ve özgür yazılımlar üzerine geliştirme çalışmalarına dahil olup staj çalışmalarına katılabilir kariyerinizi bu yönde ilerletebilirsiniz.

Ubuntu,slax,pardus,vista hangisi daha hızlı ve az alandır

CihanTurK | 25 December 2009 17:27

Arkadaşlar yeni bir işletim sistemine geçmek istiyorum. Şuan işletim sistemim vista ama gerek geç açılması gerekse yavaşlığı beni delirtiyor.
Geçenlerde wibu diye bir programla ubuntuyu yükledim. 10 dakika olmadan da sildim olan yüklemede doğan gb kotamı doldurmam oldu. Silmemin nedi klavye uluşmazlığı klavye türkçe değildi. @ işaretini bile yapamıyordum. Neyse şuan hala vista dayım.

İnternette bazı işletim sistemleri hakkında araştıma yaptım ama kafam iyice karıştı.

Bilen arkadaşlar lütfen yardımcı olun,
ben laptop kullanıyorum. Oyun fazla oynamıyorum hatta hiç oynamıyorum ben sadece internete girerim ve office programlarını kullanırım.

Neden Linux / Neden Pardus?

semih016 | 05 December 2009 11:47

Bir çok kişi gibi bende sorardım kendime Windows varken bu Linux aşkı nedendir diye? Ne bulurlar sorusunun cevabını aramadım aslında şimdiye kadar.

Ama gün geldi araştırma gereği hissettim. Uzun süre internetten araştırmalar yaptım. Kullanıcı yorumlarını ve karşılaştırmaları okudum. Oldukça dikkatimi çekti. İlk başlarda hadi canım! demekten alıkoymadım kendimi.

Nitekim araştırmacı ruhum ortaya çıktı yine ve ben kafaya koydum Linux kullanacaktım. Ama sevinerek belirtmeliyim ki Linux ta, Windows gibi sadece Microsoft’a bağlı kalmanız gerekmiyor. Yerli ve yabancı alternatifleriniz bulunmakta.

İnternet üzerinden okuyabileceğiniz Dijital Dergiler

mkeremay | 07 September 2009 13:44

İnternet kullanımının artmasıyla hayatımızın her alanında kullandığımız bir araç haline gelen internet,artık dergilerimizi de ekranlarımıza taşıyor.Artık internet bağlantısı olan herkes digital dergilere erişebiliyor.Oturduğunuz yerden bayiide gördüğünüz dergiler bir tık ötenizde.

Web tabanlı dijital bayii avantajları

  • İnternet erişimi olan her yerden yayınlara ulaşma imkanı.
  • İndeksleme özelliği ile dergi içlerindeki içeriğin arama motorlarında da çıkması.
  • E-dağıtım ağı sayesinde deneme sayılarının dijital formatta sunulma imkanı.
  • Flash’ın multimedya desteği sayesinde görme engellilerin dergileri sesli olarak takip etmelerini sağlayacak bir yapıda olması.

İlk örneklerden biri olan Alman Der Standard gazetesinin dijital yayına geçmesi, 12 Nisan 2001 tarihinde gerçekleşti.
Zinio.com

Şu anda dünyada en çok ilgiyi gören sitelerin başında gelen isim Zinio.
Zinio.com ve benzer dijital bayi sistemlerinde dergi içeriğine ulaşabilmek için offline okuyucu yazılım kurmanız gerekiyor.

Pardus Cd Gönder Projesi

mgokay | 22 July 2009 18:24

Pardus 2009
Pardus 2009

Pardus kullanmak isteyen herkesin kullanabilmesini amaçlayan bir proje Özgürlükİçin.com yöneticileri tarafından hazırlandı. Daha önce Ubuntu‘nun başlattığı bedava cd gönderimi artık ulusal işletim sistemimiz Pardus‘un 2009 sürümü ile başladı. Sadece kargo ücreti ödeyerek Pardus 2009 cdsine sahip olabilirsiniz.
Öncelikle bir cd istek formu doldurmanız gerekiyor.
Pardus CD’si istek formu için buradan…