bildirgec.org

parazit hakkında tüm yazılar

Beynimde biri mi var?

menguzar | 29 November 2012 00:36

Ampulex Compressa, hamam böceğinin içinden çıkarken.
Ampulex Compressa, hamam böceğinin içinden çıkarken.

Dünyada hemen her ortam için farklılaşmış milyarlarca çeşit canlı var. Farklı asitlik seviyelerinde, farklı ısılarda, farklı minerallerin/gazların varlığında hayatta kalmak üzere evrimleşmiş türlü çeşit bakterinin arasında, elbette ki canlıların vücudunda yaşamak üzere evrimleşmiş, kimi zaman (mide ve bağırsaklarımızda olduğu gibi) vücudunda yaşadığı canlıya faydası dokunan, kimi zaman vücuduna girdiği canlıyı hasta eden, kimi zaman öldüren, kimi zamansa ölmekten beter eden yaratıklar, “parazitler” var.

Şimdiki konumuz, farklı canlıların vücutlarına yerleşip orada yaşayan, ve bu yaşam süresince aklınızın ucundan bile geçmeyecek işler yapan parazitler. Beyinlerine/sinir sistemlerine yerleştikleri canlıların üzerinde ufak davranış değişikliklerinden, “Tam zihin kontrolü” olarak yorumlayabileceğimiz durumlara çok geniş bir yelpazede değişen etkilere sahip olan envai çeşit parazite şöyle bir göz atacağız.

kaka peşinde iki gün

nazokiraze | 04 April 2009 10:28

Onbeş gündür oğlumda bagırsak paraziti şüphesiyle yaşıyoruz, sürekli poposunu kaşıması ve uyurken agzından su akması bildigim, küçükken benim de sık sık yaşadıgım parazit belirtileri. Hah bugün ha yarın götürürüm diye bekleşirken, artık halasının bu kansızlık yapabilir, bir an evvel buraya getir şeklinde fırçalamasıyla, dün oğlumu halasının çalıştıgı hastaneye götürdüm.(parazit tedavisi)

Sabah traş edilmenin ve zorla karga tulumba banyo yaptırılmanın ( en sevmedigi şey yıkanmak) travmatik haliyle, oğlum surat beş karış halde benimle hastaneye geldi, öğle arası molasında olan halasına götürdügü süpriz kurabiyeler, öpüş kokuş merasiminden sonra biz çocuk doktoruna postalandık. Zavallı doktor başına geleceklerden habersiz, arkadaşlarının birinin şirin yegenine bakacagım umuduyla bekliyordu bizi, ne zaman oğlan kendini yerden yere atmaya başlayınca aklı başına geldi, tartılmayı, boy ölçümünü, muayene olmayı şiddetle reddeden, steteskopa iğrenç ,iğrenç diye bakıp bakıp bağıran, sürekli olmadık hareketler yapan oğlumu büyük bir sabırla muayene etti, iyiki doktor değilmişim hele hele iyiki çocuk doktoru değilmişim dememe sebep olan, çocuktaki bu azgınlık ve doktordaki bu sabır ve sevgi cimcimesi hali gözlerimi kocaman açmama sebep oldu. Ben kadının yerinde olsam yapıştırmıştım kesin bir tane.(çocuk hastalıkları)

cebindeki casusu bul

| 03 May 2008 10:23

Piyasada bir “casus telefon” akımı başladı ki
sormayın gitsin. Cep telefonunuza bir program yükleniyor, bundan sonra o cep telefonunuzdan yapılan görüşmeleri ve telefonun bulunduğu çevrenin seslerini dinleyebiliyorsunuz.

Bu programlar, Symbian gibi bir işletim sistemi barındıran telefonlarda çalışır. Bu telefonlar piyasaya çıkmadan önceleri,
forumlarda ilgili programdan bahsediliyordu.

Telefonunuzda böyle bir programın yüklü olup olmadığını anlamanız hemen hemen mümkün değil.

Fakat basit bir yöntemle, telefonunuzun,
gizlice gönderme yaptığını anlayabilirsiniz.

Walkie Talkie’deki paraziti gidermek

ceramisturk | 27 November 2007 10:52

arkadaşlar iki katlı bir evde anne babamla altlı üstlü otururuz. bir şey sözkunusu olduğunda alt kata inmeden telefon açarak iletişim kuruyoruz genelde telefon masrafı olmasın diye Walkie Talkie aldım ama oda çok parazitli benim sizden istediğim şey biraz gereksiz bir konu gibi ama aklıma takıldı. bu Walkie Talkie’nin parazitini gidermenin bir yolu varmı . çok sinir bozucu bir parazit var konuşurken sorun yok

bu alet fazla çocuk işi alırken onu pek hesaba katmamıştım. bir yolu varsa paraziti kaldırmanın çok güzel olacak.

ORASI KAŞINMAZ ! AYIP!

haberhaberhaber | 12 May 2007 07:49

Kış boyunca kapalı ve postal tipi ayakkabılarımızın içinde sevgili ayaklarımızda bol miktarda mantar (mikoz) yetiştirdik. Sıcakların bastırdığı şu günlerde kendimizi parazitlere besi yeri yaptırmayalım. Parazit çocuklarımızın yalın ayak (insan dışkısıyla kirlenmiş!) toprakta gezmesiyle birlikte, kirli sulardan iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden, elemanın yumurtalarının döküldüğü çarşaf ve giysilerden geçer. Korunmanın tek ve en ucuz yolu sadece su ve sabundur.Çocuklarımızda diş gıcırdatma, ağız kokusu, çok yeme kilo alamama(dünyayı yiyor kilo almıyor beni de yiyecek),kaşıntı ve döküntüler varsa (birkaçı aynı anda bulunabilir) çocuğum orası kaşınmaz, kımıl kımıl kıpraşıyorsun kurtlu musun nesin demek yerine hemen bir sağlık merkezine götürmemiz gerekiyor. Aksi takdirde çocuklarımızda anemi (kansızlık) ishal ve yetersiz beslenmeden ileri gelen birçok hastalıkla karşılaşabiliriz.Aileden bir kişide parazit bulunması durumunda tüm aile fertlerinin tedavi olması gerekir. Yetişkinlerimizde bazı nahoş durumlarla karşılaşabilirler. Yıllar önce bir bayan öğretmenimizin bacağında arpa şehriye renginde ve büyüklüğünde bu dikdörtgen mahlûkatı ve yaptığı aşağı yukarı kıvrılma hareketlerini şaşkınlık içinde izlemiştik. Bu tenya denilen parazit bazen bağırsaklardan dışarı firar edebiliyor…

Mikro Dünyalar

menguzar | 13 February 2007 23:21

Pire, bildiğin pire.
Pire, bildiğin pire.

Mikroskop altındaki görüntüler oldum olası ilgimi çekmiştir. Özellikle bakteri/virüs/parazit fotoğraflarını, sanki uzaylı görmüş gibi seyrederim. Aynı dünyada yaşadığımız ama varlığından haberdar dahi olmadığımız, hatta Zacharias Janssen, Galilei Galileo gibi amcalar mikroskopdenen aleti akıl etmeseler, asla da haberdar olamayacağımız canlılar, ve bu canlıların yaşadıkları dünyalar insana tuhaf şeyler hissettiriyorlar.

Bırakın canlıyı, her gün kullandığımız nesneler, elimizi yıkarken gördüğümüz sabun köpükleri, hepimizin saatlerinin içinde bulunan kuvars (quartz) kristalleri, mikroskop altında bambaşka suretlere bürünürler.