bildirgec.org

özgür yazılım hakkında tüm yazılar

Özgür Web Teknolojileri 2010 Programı Yayınlandı

dfisek | 04 October 2010 15:00

15-16 Ekim tarihlerinde düzenlediği Özgür Web Teknolojileri Günleri 2010‘un etkinlik programı web sitesinden duyuruldu.

3 paralel salonda yapılacak etkinlikte Java, PHP, Python, Ruby, Erlang dillerinde çeşitli çatılar kullanarak web uygulamaları geliştirilmesine ilişkin birçok oturum bulunuyor. Wordpress ve Drupal içerik yönetim sistemleri, kullanılabilirlik, web güvenliği, kurumsal uygulama örnekleri diğer ilgi çekici başlıklar arasında.

Özgür Web Teknolojileri Günleri 2010
Özgür Web Teknolojileri Günleri 2010

Bildirgeç’in de aralarında bulunduğu Pilli sitelerini de temsilen Cumartesi günü saat 16:00’daki oturumda Aybars Badur “Put.io:Online Dosya Saklama Yeniden Tasarlandı” sunumunu yapacak, Pilli’de kullanılan özgür yazılım teknolojilerinden de bahsedecek.

Richard Matthew Stallman

poisond entrail | 08 July 2010 11:50

Uzun saçları, sakalı ve heybetli görüntüsüyle bilgisayarların RMS olarak tanıdığı bu adam kullandığımız yazılımı anlayabilmemizi, tüm dünya ile paylaşabilmemizi, teknik bilgilere sahip olmasak dahi bilgisayarın başına oturduğumuzda kendimizi özgür hissetmemizi sağlayan yakın tarihte çok az rastladığımız bir idealisttir.

İnsanların geneli konulan kuralları özelliklede bu kuralların sonucunda daha çok para kazanacaklarsa sorgulamadan kabullenir. Söz konusu kuralların kime neye hizmet ettiğini düşünmeden uygulamaya geçirir. Ancak bazıları bırakın bu gereksiz kuralları kabullenmeyi, kabullenmek kelimesinin hafızalarında yer etmesini dahi istemezler.

“İnsanlar benim dünyayı olduğu gibi kabul edebileceğimi söylüyorlar. Saçmalık! Ben bu dünyayı kabul etmiyorum.”

Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010 (Videoları)

gkhnfnd | 06 July 2010 13:33

Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010
Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010

Bilgi Üniversitesinde, Linux Kullanıcıları Derneğinin öncülüğüyle 2-3 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen
Özgür Yazılım ve Linux Günleri adlı etkinliğe ait videoları sizlerle paylaşıyorum.

Videolar sırasıyla;

  • Matt Zimmerman – Ubuntu Inside Out
  • Chris Stephenson – Bilgisayar Bilimleri ve Bilgisayar Programları: Teori ve Pratik Arasındaki Büyüyen Uçurum
  • Free and Open Source Software for new contributors / Leslie Hawthorn (Google)
  • Mozilla, Firefox, and the Open Web / Brian King (Mozdev)
  • Akademik Çalışmalarda Özgür Yazılım / Bülent Özel (Bilgi Üniversitesi)
Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010
Özgür Yazılım ve Linux Günleri / 2010

Videoları bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.

Özgür Yazılım ve Linux Günleri

eytisim | 30 March 2010 14:10

“Özgür yazılım” bir özgürlük meselesidir, fiyat değil
İşte bu söylemle yola çıkan özgür yazılım felsefesinin ününü ve yeteneğini duymayan kalmadı. Türkiye’de de özgür yazılımın adını daha fazla duyurmak için Linux Kullanıcıları Derneği ve Bilgi Üniversitesi geçtiğimiz sene etkinliklerini birleştirdiler.

Kendi alanında uzman birçok konuşmacının katılacağı bu yılki etkinlikler de oldukça eğitici/eğlendirici geçeceğe benziyor

9. yılında da Özgür Yazılım ve Linux Günleri ismi altında tekrar buluşmak üzere.
Ayrıntılı bilgi için bu linkten faydalanabilirsiniz.

Linuxta Program Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Birkaç Püf Nokta

xiackok | 10 December 2009 14:04

Bildiğiniz gibi GNU/Linux tabanlı işletim sistemlerinde kullanmanız için birçok program sunuluyor. Örneğin anınd mesajlaşma için 10 ya da daha üzerinde sayıda program mevcut(kullandığınız dağıtıma göre bu rakam değişir). Aklınıza belki “Neden bu kadar çok aynı işi yapan program var?” gibi bir soru gelmiş olabilir. GNU/Linux dağıtımlarında aynı işi yapan birçok programın olmasının bazı temel amaçları var.

1. Kullanılan Masaüstü Ortamı
Bildiğiniz gibi gnu/linux ortamlrında popüler olarak Gnome, Xfce, Kde masaüstü ortamları vardır. Bu ortamların artılarından veya eksilerinden başka bir yazıda bahsetmeyi düşünüyorum bu nedenle bu yazıda masaüstü ortamlarından bahsetmeyeceğim.

Gnome, kde, xfce gibi masaüstlerine ortam denmesinin bir sebebi var aslında. Bu ortamlar size pencere görünümü ve araçsetinden daha fazlasını sunarlar. Kendi mail programları, im(anında mesajlaşma) programları, resim görüntüleme v.b birçok yazılımı da beraberinde getirirler. Neden çok fazla program oduğunun sebeplerinden biri de budur.

1.1 Masaüstü Ortamına Göre Program Seçimi
Masaüstü ortamlar neden böyle birşeye ihtiyaç duyarlar? Bunu birkaç örnekle açıklayayım. Örneğin gnome masaüstü ortamını ele alalım. Gnome masaüstü ortamı düğme, form, seçmeli liste gibi grafik arayüzü(gui) elemanlarını yaratmak için gtk+ (gimp tool kit) adı verilen bir araç seti kullanırlar. Örneğin kde de bunlar için qt araç setini kullanır. İşte bu noktada birşeye dikkat etmekte fayda var. Eğer gnome masaüstü kullanıyorsanız gtk araç setini kullanan (örn. pidgin) yazılımları kullanmaya özen göstermek gerekiyor. Veya başka bir örnek için bakarsak. Gnome’da libnotify denen bir kütüphane vardır.

Richard Stallman’ın yazıları yayınlandı

variant | 10 December 2009 12:00

Free Software Foundation (Özgür Yazılım Derneği)’nin kurucusu ve özgür yazılımın en büyük savunucularından biri olan Richard Stallman‘ın denemelerinden oluşan “Free Software, Free Society: Selected Essays of Richard M. Stallman” adlı kitap “Özgür Yazılım, Özgür Toplum: Richard M. Stallman’ın Seçme Yazıları” adıyla Türkçe’ye çevrildi.

Stallman’ın makaleleri ve çeşitli konferanslarda yaptığı konuşmalarından oluşan kitapta, yazılım nasıl oluşturulur, telif hakları, özgür yazılım felsefesi ve birçok konuda yazılar bulunmakta.

Firebug kullanmak için 10 sebep

axanc | 22 September 2009 13:26

Firebug
Firebug

Firebug daima web geliştiricileri arasında en yoğun kullanılan en popüler araçlardan birisi olmuştur. Firefox‘u muhteşem yapan eklentilerden birisi bence. Bu yazıda firebug kullanmanız için sizi ikna edebilecek 10 konudan bahsedeceğim.

Sebep 1: Konsol

Firebug - Konsol
Firebug – Konsol

firebug’ı açınca ilk farkedeceğiniz şey (ister sağ alttaki simgeye tıklayarak açın, ister ctrl+f12 kısayolunu kullanın) karşınıza çıkacak olan konsol paneli olacaktır. Firefox’un hata konsolu ile çok benzeştiğini düşünseniz de, ortak özellikleri şunlar:
– Hata, uyarı, ikaz görüntüleme
– Javascript kodu çalıştırabilme
Ancak firefugkonsolu eşsiz kılan ek özellikler şunlar:
– Javascript, CSS, XML, xmlhttprequest (ajax) ve firefox’un kendi iç hatalarını görüntüleyebilir.
– mevcut sayfa üzerinde javascript kodu çalıştırabilir.
Örnek bir sayfa üzerinde incelemek gerekirse.

sebep 2: HTML

Firebug - Html
Firebug – Html

Firebug’un panelleri arasında belki de en çok zaman geçireceğiniz panel html paneli.
– 1. Ögeyi incele olarak çevirebileceğimiz bu düğme, hem hangi ögeyi incelediğinizi kısaca size gösterirken, hem de istediğiniz tag’i seçme konusunda inanılmaz bir kolaylık sağlıyor.
– 2. Burada seçili olan tag’in hiyerarşik yapısını görebilir ve üzerinde değiştirmekten silmeye kadar her türlü işlemi yapabilirsiniz.

Local Port Forwarding Hakkında…

admin | 01 September 2009 16:35

Bugün bir java uygulamasının, bizi azizliğe uğratması sonucu, epeydir aklıma takılan bir konuyu çözme fırsatına sahip oldum. Lokal Port Yönlendirme ;

Nedir bu lokal port yönledirme?

En basit örneğiyle, bilgisayarınızda web sunucusu 80 numaralı porta çalışırken, 80 numaralı porta gelen ve giden tüm trafiği, aynen 8080 numaralı porta yönlendirmek, yani bilgisayarınızın 8080 portundan hizmet vermesini istiyorsanız, lokal port yönlendirmesi yapabilirsiniz. Benzer şekilde 80 portundan gelen ve giden tüm trafiği, başka bir PC nin başka bir portuna da yönlendirmeniz mümkündür.