bildirgec.org

oedipus hakkında tüm yazılar

Oedipus kompleksi ve sanatla “ilişki”si

cherry blossom girl | 01 November 2012 18:30

Adı, Yunan mitolojisindeki Kral Oedipus hikayesinden esinlenilerek konulmuş olan Oedipus kompleksi, Freud‘un kurucusu olduğu psikanalitik teoriye göre 3-6 yaş arasındaki erkek çocukların karşı cinsteki ebeveyni büyük bir “aşk”la sahiplenmesi durumudur. Freud tarafından fallik – genital dönem olarak adlandırılan bu yaş aralığındaki erkek çocuklar, genellikle babalarını annelerinden kıskanma, uzak tutma ve annelerine aşırı hayranlık ve bağlılık eğiliminde bulunurlar. Hissettiği bu duygular yüzünden çocuğun, babası tarafından cezalandırılacağı ve hadım edileceği endişesi ile oluşan karmaşa ve korku da Oedipus kompleksi olarak tanımlanıyor.

Kız çocuklarının yine aynı yaş aralığı içerisinde anneden uzaklaşıp babaya olan aşırı düşkünlükleri ve bu aşk yüzünden cezalandırılma kaygısı ise Elektra kompleksi olarak tanımlanır. Elektra kompleksi kavramının Freud tarafından değil, öğrencisi olan Carl Gustav Jung tarafından ortaya konulduğunu da belirtmekte yarar var.

Çocukların gelişimlerinin ilerleyen dönemlerinde ise hemcins ebeveyne olan kıskançlık ve “nefret” duygusunun giderek yerini örnek alma duygusuna bıraktığı belirtilmekte. Bu dönemi “sağlıklı” bir şekilde atlatamayan çocuklarda ileriki yaşlarda ensest eğilimler ve psikolojik bozukluklar/sapkınlıklar görülebilir.

Oedipus kompleksi, sinema yönetmenlerinin ve edebiyatçıların da işlemekten zevk aldığı kavramlar arasında. Göndermeleri ile ünlü, akla ilk gelen yönetmen Alfred Hitchcock.

Analardır Oedipus Kompleksli Yapan Adamı

Siradanbiri | 10 September 2007 14:17

Oedipus Kompleksi ya da karmaşası Sigmund Freud tarafından orataya atılmış, erkek çocuğun annesine aşık olma sürecinin getirisi olarak babasını ortadan kaldırmayı amaçlaması üzerine geliştirilmiş tezdir.

Analık etkisinin güçlü olduğu Anadolu’da en azından bu konuda, freudiyen olmamamız için kör olmamız gerektiğini düşünürüm hep.

Evlilik huzursuzluklarının yüzde bilmem kaçının gelin-kaynana çatışmasında yatması tesadüf müdür? Eşlerinde bulamadıkları sevgi ve ilginin eksikliğini erkek çocuklarında arayan ve bunu kendileri ile paylaşan ‘gelin’ olgusu ile sürekli bir rekabet ortamında olan, trajik olarak aynısı bu kez kendi oğlu için yapan ‘gelin’lerin kısır döngüsüdür tarihin büyük bir bölümü.