bildirgec.org

nota hakkında tüm yazılar

Fyling Bach…

uyusuk kedi | 06 January 2012 16:09

Flying Steps yada Flying Bach…

2011 yılında İzmir’de tanıştım onlarla. Aslında oldukça ünlülermiş. Sokak dansını ve klasik müziğin dehalarından birini, Bach’ı bir araya getirmişler. Klasik müzik ve sokak dansı…?? Evet, biliyorum, insan ilk duyduğunda hem merak ediyor hem de garip hissediyor. Aklıma sokak dansı denildiğinde genelde Türkiye’de olmasa da filmlerde gördüğüm yolun ortasında müzik eşliğinde enteresan akrobatik hareketler yapan, canlı, estetik, biraz isyankar ve delidolu dans aklıma gelir benim. Klasik müzik mi…? Açıkçası şimdiye kadar çok ilgili çekti diyemem. Şimdiye kadar…
2011 yılı Kasım ayında internette sitelerde dolaşırken İzmir’de yapılacak bir gösteri dikkatimi çekti. Merakıma yenildim, detaylarını öğrenmek için gösterinin linkini tıkladım. Sitede dolaştıkça daha çok merak ettim ve hayran kaldım. Filmlerde izledikçe hayran kaldığım gösteriler şimdi bir bilet uzağımdaydı…
Flying Bach, İzmir’deymiş.Flying Bach klasik müzik ve sokak dansını bir araya getirmiş. Flying Steps grubu, 4 yıl arka arkaya breakdance şampiyonu olmuş bir grup. Berlin Neue Nationalgalerie’deki prömiyerlerinde beğeniyle karşılaşmış ve ünlü ECHO Klassik Sonderpreis 2010 ödülüne layık görülmüşler. Ve sonunda bu gösteri Avrupa Turu’na başlamış. Johann Sebastian Bach’ın Das Wohltemperierte Klavier eserini, nota nota, adım adım hayata geçirmişler. Düşündünüz mü hiç, eğer müzik görebileceğimiz birşey olsaydı, nasıl olurdu. Flying Steps buna cevap vermişler.Flying Steps kurucusu Vartan Bassil, Break Dance’ın temel olarak belirli bir ritme oturan dört adımdan oluştuğunu açıklamış. Ama klasik müziğin ritmi çok farklı olduğu için break dance adımlarında da değişiklik yapmaları gerekmiş ve break dance temelini oluşturan akrobasinin yanı sıra rol kabiliyetlerini de sınamışlar. Piyano tuşlarına eşlik eden baş dönüşleri, Bach’ın ritmine uyum sağlayan akrobatik hareketler…Ve sonunda kenilerini farklı bir dille anlatan Flying Bach ortaya çıkmış.
Sahnede sergiledikleri gösteriyi izlerken içinize dolan enerji kelimelerle anlatılamaz. Flying Steps ve ekibini bu harika göster için kutlamak istiyorum.

feryada figan

astral | 29 September 2010 14:14

İnfected Mushroom’un, drop- out’u, iş yerimin duvarlarında yankılanıyor. An değişti. Zamanı değiştirmek elimizde kimi zaman.

İşte o anlar bizi ayakta tutuyor. Bazı müzikler, resim gibidir. Alır seni götürür, götütür. Getirmez de üstelik.

Dilimde puslu bir karanfil tadı. Belli ki yaş 17 değil artık. Ne burası o sıcak şehir, ne de gözleri o denli kapalı ve hayallerine kendini asan bir ben var.

Asıldığım hayallerden düşe düşe, düşmemeyi mi öğreniyorum? Belki de hayallerin uygun hayaller olmadığını şimdilerde anlıyorum. Olsun. Öğrendim.

müzisyenlerin ilgisini çekecek bir sayfa…

biSGen | 20 April 2010 12:20

birkaç akor da olsa gitarla çalabiliyorsunuz, biraz da nota biliyorsunuz, hatta ufak ufak beste çalışmaları da mı yapıyorsunuz. üzerinde çalıştığınız şarkının değişik varyasyonlarını merak etmez misiniz? Şu sayfa ilginizi çekecektir o halde. daha girişte neyi / nasıl yapmanız gerektiği basit bir animasyonla anlatılmış. gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış artık…
…………………………….
basit olarak da olsa kısaca anlatayım yine de;
önce akorları yazalım, basit bir ispanyol kalıbı olsun. Am, G, F, E7, Am…

bu akorları sol üstteki ( score ) yere yazmak için önce ilgili ölçü/mezur’u seçili hale getiriyor ardından yan tarafta akor şifrelerinin olduğu yere ( chord ) tıklıyoruz.

ardından hemen altta mixer yazan yerden tercih ettiğimiz çalgı gruplarını etkin hale getiriyoruz.

Son olarak da Sound yazan yerden eşlik tarz/stil seçiyor ve dinliyoruz.

m7b5 ve dokuzlu akorları ben bulamadım. oLsa daha bir güzel olurdu.
bu arada tempoyu mixer bölümünden değiştirebilirsiniz. transpoze yapmak için de chord bölümünde “Key” yazan yeri kullanılıyor. Transpoze yapmayı bilmiyorum diyenler buradan faydalanabilir.

gitarda ritm çalışmak isteyenLere kaynak

biSGen | 20 April 2010 11:43

www.strumpatterns.com

gitarda ritim kaLıpLarını öğrenmek mi istiyorsunuz? bu sayfa ilginizi çekecektir. sayfada 79 adet değişik ritim kalıbı ( notalarıyla ) bulunmakta.

Yeni başLayanLara çok faydalı olacağını düşünüyorum zira hem notası var hem de tıklayıp o kalıbı dinlemeniz mümkün.
başka şeyler de var sitede, keşfetmek isterseniz tabii ki…

Virtual Piano: Online piano çal

mentira | 09 March 2010 19:49

virtual piano
virtual piano

virtual piano hiç bir program kullanmadan online olarak site üzerinden klavye ile piyano çalabilmeniz için yapılmış bir site, piano çalmanın dışında bir çok özelliğide var,

içerisinde hazır müzik notaları var,
pianonun rengi değiştirilebiliyor,
istersek klavyenin hangi tuşu hangi piano tuşuna basıyor onu görebiliyoruz,
en önemli özelliği ise pianoyu çalarken kaydedebiliyor, yani çaldığımız parçayı kaydedip sonra tekrar dinleyebiliyoruz.
virtual pianoyu denemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Gitar Çalmak I-tab le artık daha kolay!

Beacool | 01 March 2010 13:33

Bence gayet hoş bir dizayn...
Bence gayet hoş bir dizayn…

2000’li yılların başında ciddi olarak bir klasik gitar çalma hevesim vardı. Bu hevesten akorları aklımda tutamayıp senkronları kaçırdığım için soğudum ve Bass gitara geçtim. Eminim benim gibi bu dertten muzdarip olan ve istediği gibi gitar çalamamış bir sürü insan vardır…

Taşıma kılıfı görevinin bilincinde tasarlanmış
Taşıma kılıfı görevinin bilincinde tasarlanmış

Itab firması bu gruba giren hevesli müzisyenler için bir nevi kopya sistemi hazırlamış. Firmanın aynı ismine sahip olan bu ürün 4 GB hafızasıyla ve 5“ lik (12.7cm) dokunmatik ekranıyla bu icatçık 2000 in üzerinde tableture’ü hafızasında saklayıp, dinletip çalabiliyor! Gerçekten gitara yeni başlamış ve kulağı yeteri kadar gelişmemiş amatörler için hayat kurtarıcı. Hatta profesyoneller için bile iyi bir yardımcı olacaktır. Itab gitarın kulakçıklarının yanına kolayca asalak bir şekilde takılabiliyor. Ayrıca televizyon çıkış özelliği sayesinde içeriğini televizyona aktarmanız ve desteklediği mp4 lerinizi oradan izlemeniz mümkün…

Helios’un Tehlikeli Okları

admin | 06 February 2010 14:27

Bir keman sesi, içimde. Sesin içinde kaybolduğun, yoğrulduğun. Dingin etkin. Helios’un okları her bir nota, her bir darbe.

Aşk bir girdap. Eğlenceli başlayan. Soruları kendine sorduğun önce, mızrakları kendine saplamaktan kaçındığın sonrasında. Her bir varoluş serüveninin, yokoluşa dönüştüğü yedi temel notanın tepelerinden çekilen çizgi.

Her çizgi her tende ve her yazgıda başka şekil bulandır. Bu da şaşırtandır kimi zaman. Her defasından ‘Tamam’ dediğin ve her defasında elinin boş eve döndüğün bir ilizyon oyunu aşk, dostum.

Sırlarını kalpten önce döktüğün, üzerine pastalar yaptığın lezzet diyarlarında gün gelir mahzenin dediğin o ten mezarın da olur; cennetin de güzelim.

Pazar Senfonim…

| 02 November 2009 12:13

files.myopera.com
files.myopera.com

Bugün bir uğultu var, kulaklarımda. Hayır, mecâzi anlamda değil. Gerçekten rüzgârın uğultusu. Bir süre sessizliğin içinde sadece bu doğal müziği dinledim. Ara ara ritmin yükselmesi ve ardından ince ritimlerle birleşerek daha da artmasının ardından, ufacık bir ara ES; derken tekrar aynı ritim. Hayır, aslında aynı ritim de değil, önceki ritmin sanki farklı notalarla çalınması gibi.
Evet, bugün ben hafif fırtınalı bir havada, rüzgârın sanki sadece bana özel verdiği bir konserdeydim. Bana özel, çünkü ben bunun farkındaydım. Bir ara kayda almayı düşündüm ve aldım. Fakat kayıt cihazım sanırım iyi değildi, çünkü kulaklarımdaki uğultunun senfonisi çok farklı idi. Öyle bir senfoniydi ki yüreğimdeki heyecan ile birleşti. Yok yok bu senfoni bambaşka idi. Belki de içimde yeni bir ufuk çizgisinin belirmesiydi.
Bu benim Pazar senfonimdi. Rastlarsanız eğer, rüzgârın senfonisini dinleyin, eminim herkes için farklı çalacaktır.
Ve bir de bu senfoninin ardından pulp fiction film müziği geldi, aklıma.
İŞTE BÖYLE…

Müzik Aşkıyla Kör Olan Deha : Johann Sebastian Bach

nacak | 09 June 2009 10:29

21 Mart 1685‘ te Almanya’ nın Eisenach kasabasında doğar. Alman klasik müzik bestecisi ve orgcusudur. Barok tarzında eserler icra edip, bu tarzı zirveye taşır .Bach’ ın aile fertlerinin büyük çoğunluğu müzikle ilgilenir. Kimisi org çalar, kimisi koro şefliği, kimisi saray müzikçiliği yapar. Vitus Bach, oğlu Hans Bach (çalgıcı lakabıyla bilinirdi , ailenin asıl ceddi) ve Christoph Bach (Mozartın uslubunu hazırlayanlardandır) Bach ailesinin ünlü müzisyenlerinden. Bu ailenin tarihi Orta Almanya’ nın Thüringen eyaletine kadar uzanır. Halk Bach ailesinin müzisyenlerinden BACH’ LAR diye söz ederdi. Bach adeta müzik aşkıyla dünyaya gelip müzik aşkıyla dünyadan göç etmiştir.

doğduğu ev
J.S. Bach ile müzik tarihi en şatafatlı dönemlerini yaşar. Bach geçmiş zamanlardaki müzik anlayışı ile gelecek nesil müzik anlayışını birleştiren bir köprü gibidir. Kendisinden önce geçen müzisyenleri inceler , onların fromlarını daha da geliştirir ve kendisinden 3 nesil sonra başlayacak yeni bir oluşumun da fikir babası olur.

Başlarda kendi çabasıyla müzik çalışmasını sürdürür. 25 yaşından itibaren Lueneburg Michaelis Schule für Musik okulunda çalışmalarına devam eder. Bir müddet sonra buradan ayrılarak Hamburg’ a gider. Çeşitli orkestralarda çalışır. Org çalar. Anstadt kilisesinde org çaldığı dönemlerde kilise idarecileri ile bir takım sorunlar yaşar. Bach’ ın kilisede org çalmaya başlamasıyla koronun uslubu bir anda değişir. Kendine has değişik bir uslubu vardır Bach’ın. Kilise idarecileri bu durumdan hoşnut olmaz. Onlara göre Bach’ ın müziği, koro müziğinin arasına garip sesler sokan, ilahinin havasını değiştiren bir müziktir. Bu adamın kutsal müziğin havasını değiştirmesine tahammülleri yoktur kilisedekilerin.